Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Specialist ondergrondse infra zet tanden in complex klimaatrobuust stadsproject
Er moest een bufferleiding met diameter 1.600 voorzien worden op een diepte van 4 m.

Specialist ondergrondse infra zet tanden in complex klimaatrobuust stadsproject

Via het EU-project SCAPE wordt bij de nieuwe stadsontwikkeling op Oosteroever in Oostende ingezet op enkele klimaatbestendige ingrepen. Als onderdeel van de vernieuwing van de Victorialaan werd een zogenaamde Cityriver aangelegd. Aannemingen Vanlerberghe uit Diksmuide leidt in een tijdelijke maatschap (TM) met de firma Daniel Seru en Zonen uit Veurne de algemene werken en ontfermt zich in het bijzonder over de infrastructuurwerken onder de grond. “Complexe projecten zoals dit zijn ons op het lijf geschreven”, vertelt Hendrik Vanlerberghe, bestuurder bij Aannemingen Vanlerberghe.

SCAPE zet zich met het Cityriver-project in voor een duurzame heraanleg van de voormalige industriële maritieme site op de Oosteroeverwijk met een innovatief riolering- en wegenisontwerp. Wat de rioleringswerken betreft nam het ervaren Aannemingen Vanlerberghe het roer in handen. In zijn bijna 90-jarig bestaan groeide Aannemingen Vanlerberghe uit tot een toonaangevend bedrijf en een vaste waarde in het uitvoeren van rioleringswerken, dit vooral in West-Vlaanderen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanleggen van rioleringen, collectoren, persleidingen … En ook het bouwen van constructies in gewapend beton zoals pompstations en waterzuiveringsinstallaties behoren tot de activiteiten. Dit voor zowel de openbare als de private sector.

“En binnen al die activiteiten hebben we een voorliefde voor de complexe, niet alledaagse projecten”, vertelt Hendrik Vanlerberghe. “De samenwerking tussen de firma’s  Seru en Vanlerberghe gaat al decennialang mee. Ook mijn vader Ivan Vanlerberghe en Florimond Seru werkten al samen. Binnen projecten waarin beide bedrijven de handen in elkaar slaan, zoals Cityriver, is er een duidelijke afspraak dat Vanlerberghe zich focust op het ondergrondse riolering technische terwijl Seru het bovengrondse gedeelte voor zijn rekening neemt. Een belangrijke nuance hierbij is dat zowel firma Seru als Aannemingen Vanlerberghe een zwak hebben voor de complexe, niet alledaagse projecten. Zeker in West-Vlaanderen, en meer bepaald aan de kuststreek, realiseerden we samen de voorbije decennia tal van referentieprojecten.”

Wat de rioleringswerken betreft nam het ervaren Aannemingen Vanlerberghe het roer in handen.

Buffer- en infiltratieleiding

Dat Aannemingen Vanlerberghe interesse had in de ondergrondse infrawerken voor het Cityriver-project, is dan ook niet onverwacht. Het vernieuwende aan het Cityriver-project is dat de weg zo aangelegd wordt dat er een brede centrale goot ontstaat, die alle regenwater zal opvangen. De traditionele rioolroosters verdwijnen daardoor uit het straatbeeld. Er ontstaat een stadsrivier die aanzwelt bij regen en zijn oorspronkelijke stroombreedte terug aanneemt na elke regenbui. Deze Cityriver heeft ook veel meer bergingscapaciteit en kan intense regenbuiten veel beter opvangen dan een klassiek ondergronds rioolstelsel. 

Hendrik Vanlerberghe: “Er moest een bufferleiding met diameter 1.600 voorzien worden op een diepte van 4 m. Verder realiseerden we ook een specifieke infiltratieleiding in gres, met een diameter van 800, alsook diverse pompputten en betonconstructies die ter plaatse gestort werden. Onze nabijgelegen betoncentrale en breekwerf DeVa Recycling in Eernegem was een grote troef omdat we zo maximaal konden inzetten op recyclage. Zo werd de bestaande kalksteenslag van de opgebroken rijweg afgezeefd om vervolgens gebruikt te worden als discontinu infiltratiemateriaal rond de infiltratieleiding. Ook op het vlak van bemaling werden we uitgedaagd. Omwille van de verschillende lagen in de bodem,  bestaande uit zand, klei en opnieuw zand werd geopteerd voor een bemaling met horizontale drainage om de sleuf zo droog te krijgen.” 

Via het EU-project SCAPE wordt bij de nieuwe stadsontwikkeling op Oosteroever in Oostende ingezet op enkele klimaatbestendige ingrepen.

Omni-Tech

Tijdens uitvoering van de werken werd Aannemingen Vanlerberghe ook geconfronteerd met een oude beschoeiing met damplanken in de grond, op het tracé van de riolering. Omni-Tech, in 2016 opgericht door Thomas Gheyle en Hendrik Vanlerberghe is gespecialiseerd funderings- en beschoeiingtechnieken en werd ingeschakeld om dit euvel te verhelpen. Hendrik Vanlerberghe: “Omdat dergelijke technieken steeds belangrijker worden bij infrastructuurprojecten, besloot ik met Omni-Tech enkele jaren geleden een nevenbedrijf op te starten. Voor eigen werven, maar ook voor derden. Op die manier kunnen we onze klanten een totaalpakket aanbieden wat alle ondergrondse werken betreft. Als familiaire KMO is dat een grote meerwaarde.”

Binnen planning en budget

De werken van Aannemingen Vanlerberghe on site zijn intussen helemaal afgerond. “Onze werken behoorden tot fase 1, die begin december worden opgeleverd. Dit project heeft ons zeker uitgedaagd. Ook op logistiek vlak kwam er heel wat bij kijken omdat we alles moesten afstemmen met een nabijgelegen werf voor grote appartementsgebouwen. De grootste uitdaging lag op uitvoeringstechnisch vlak, maar uiteindelijk hebben we zoals steeds een manier gevonden om binnen de planning en het budget alles te kunnen uitvoeren”, besluit Hendrik Vanlerberghe.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details