Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Speelse betonstenen doen plein in Sint-Joost-Ten-Node heropleven
In het ontwerp werden heuveltjes geïntegreerd.

Speelse betonstenen doen plein in Sint-Joost-Ten-Node heropleven

Betonstenen in verschillende kleuren doen het pleintje heropleven. Prefabbetonproducent Bleijko stond in voor de productie en levering van de betonstenen. “Het is een gedurfde combinatie, maar we zijn bijzonder tevreden over het eindresultaat”, vertelt Glenn Roelands, accountmanager bij Bleijko, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

In Sint-Joost-Ten-Node werd gebruik gemaakt van de A’gora® 14x14x8 in een speelse combinatie van de kleuren Neige d’Ardenne, Redstone, Arduin, Nougat en Granulo.

Voordelen prefabbeton

Bleijko geldt als een gerenommeerde fabrikant van prefabbetonproducten. Glenn Roelands: “We zijn actief op de Belgische en de Nederlandse markt en ook voor een stuk in Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. We produceren voor de openbare ruimte en voor particulieren en dit voor zowel de boven- als de onderbouw. Van bestrating tot riolering en van zeewering tot maatwerkoplossingen, de voordelen van prefabbeton zijn onmiskenbaar. Prefabbeton is flexibel en kan in verschillende maten, breedtes, diktes en vormen geproduceerd worden. Voor ontwerpers is het dan ook een enorm veelzijdig product. Het wordt bovendien gemaakt in uitstekende en gecontroleerde omstandigheden in de fabriek en vervolgens naar de werf gebracht. Betonnen stenen en tegels zijn ook relatief makkelijk weg te nemen en terug te plaatsen bij onderhoudswerken.”

A’gora®

Onder de prefabbetonproducten zijn betonnen straatstenen en tegels vooral in trek in alle mogelijke grijstinten. Maar ze kunnen in zowat elke denkbare kleur, vorm en formaat geproduceerd worden. Zo krijg het straatbeeld een bijkomende esthetische waarde. Dat gebeurde ook in Sint-Joost-Ten-Node waar het kruispunt van de Spastraat, Pacificatiestraat en de Gildenstraat werd aangepakt. Hierbij werd gebruik gemaakt van de A’gora® 14x14x8 in een speelse combinatie van de kleuren Neige d’Ardenne, Redstone, Arduin, Nougat en Granulo. A’gora® is het totaalconcept van Bleijko voor alle bestratingsprojecten. Straatstenen, tegels, waterpasserende bestrating, lineaire elementen en straatmeubilair zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren met een gestaalstraalde of geslepen deklaag. Hierdoor biedt het A’gora® concept een oneindig scala aan esthetische mogelijkheden.

“De wisselwerking tussen staalstralen en slijpen is verrassend mooi.”

Gedurfde maar geslaagde combi

Glenn Roelands: “We hebben samen met het betrokken architectenbureau DEV-space het ontwerp bekeken en de materialen en formaten bepaald. In het ontwerp werden heuveltjes geïntegreerd, dus een langwerpig formaat of langwerpige tegels waren niet mogelijk. Anderzijds mocht het formaat ook niet te klein zijn omdat de curve van de heuvels mooi zichtbaar moesten zijn. Uiteindelijk viel de keuze op ons hoogwaardige A’gora®-gamma en een combinatie van een gestaalstraalde en een geslepen uitvoering in vijf tinten. Ik moet toegeven dat het een gedurfde combinatie leek, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Het is een betrekkelijk kleine oppervlakte en geldt als een echte eyecatcher in het centrum van Sint-Joost-Ten-Node. Er is een pleinfunctie gecreëerd en het mocht wel wat opvallen. De wisselwerking tussen staalstralen en slijpen is verrassend mooi.”     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details