Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Spooraannemer specialiseert zich in kleimatten

Spooraannemer specialiseert zich in kleimatten

Wat begint als nevenactiviteit, kan bij succes leiden tot een echte specialisatie. Frateur – De Pourcq is in de eerste plaats gekend als spooraannemer. De firma heeft zich sinds een tiental jaren ook toegelegd op het leveren en plaatsen van kleimatten. Intussen heeft Frateur – De Pourcq al tientallen duizenden vierkante meters kleimatten op de teller staan voor verschillende industriële toepassingen.

Kleimatten zijn niet vreemd aan spoorbeddingen. Frateur – De Pourcq deed zijn eerste ervaringen met kleimatten dan ook op door ze onder de eigen spoorbeddingen te plaatsen. Op vraag van de wegenbouwers die de firma bijstonden met de grondwerken, begon Frateur – De Pourcq de kleimatten ook onder betonvloeren te plaatsen, voornamelijk in de petrochemische sector waar de matten ervoor zorgen dat bij een lek een gevaarlijke vloeistof onmogelijk in de ondergrond kan dringen.

Bestand tegen alle weersomstandigheden

De gebruikte bentonietmatten zijn hoogperformante milieuvriendelijke membranen, die opgebouwd zijn uit een laag natuurlijke natriumbentoniet ingesloten tussen twee lagen geotextiel. Het geheel is aan elkaar verbonden door vernaalding met meer dan 100.000 ver­bindingen/m2. “Dankzij deze needle-punching kunnen onze bentonietmembranen worden toegepast onder alle weersomstandigheden. In tegenstelling tot onze concurrenten mogen deze kleimatten onbelast in de regen blijven liggen gedurende zeven dagen”, aldus Dirk Rotthier, afgevaardigd bestuurder bij Frateur – De Pourcq.

Breed toepassingsgebied

“Onze bentonietmatten zijn 100 % vloeistofdicht en garanderen weerstand tegen een zeer breed spectrum van chemische producten en petroleumderivaten. Het grote voordeel van kleimatten is dat ze zelfherstellend zijn”, benadrukt Dirk Rotthier. “Je kan er een piket in slaan, de gemaakte opening zal automatisch terug dichtgaan.” Frateur – De Pourcq plaatst deze doeken vandaag onder stortplaatsen, tankparken, bedrijfsvloeren, vijvers, kanalen, alsook onder de eigen sporen. Deze materialen voldoen aan de criteria zoals gesteld in de OVAM-BECETEL-richtlijn.

Lage kostprijs

Nog een voordeel van kleimatten zijn de snelle plaatsing en de lage kostprijs. “Voor 10.000 m2 hebben we amper vijf dagen nodig”, aldus Dirk Rotthier. “2.000 m2 spelen we zelfs op één dag klaar. Die snelheid is mede te danken aan het feit dat onze rollen aan de randen al met bentoniet bestrooid zijn, waardoor we veel tijd uitsparen.” Frateur – De Pourcq kan intussen bogen op heel wat referenties. Onder meer Gilleman, Van Wellen, DCA, Lareco en De Decker-Van Riet behoren tot de klantenportefeuille van het bedrijf.    


Frateur – De Pourcq ETN NV

Rupelweg 1, 2850 BOOM

T +32 3 888 01 04

E [email protected]

www.frateurdepourcq.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details