Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
START VAN DE WERKEN: ARCHITECTURALE VERLICHTING VOOR ONZE-LIEVE-VROUWEKERK VAN LAKEN

START VAN DE WERKEN: ARCHITECTURALE VERLICHTING VOOR ONZE-LIEVE-VROUWEKERK VAN LAKEN

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, lanceert werken om de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken letterlijk in de schijnwerpers te plaatsen. Dankzij de architecturale verlichting zal dit bekende Brusselse erfgoed ook ‘s avonds en ’s nachts te bewonderen zijn.

De nieuwe verlichting zal geplaatst worden op de voorkant, de zijgevels en de koninklijke crypte van de kerk, en achter de rozetvensters en de glasramen. Studiebureaus Light to Light en VK Engineering kozen ervoor om de architectuurelementen te accentueren en niet om het volledige gebouw te verlichten. Door het spel van schaduwen en twee lichtkleuren, wit en goud, zal de neogotische architectuur, met haar spitsbogen, ranke vormen en vele decoraties beter uitkomen en krijgt de gevel extra karakter en diepte.

Eglise de laeken

De lichtarmaturen worden voornamelijk rechtstreeks op het bouwwerk geplaatst, waardoor de impact van het licht voor de omwonenden wordt beperkt. De verankeringen van de toestellen veroorzaken geen schade aan het erfgoed. Het verlichtingsmateriaal zal zo discreet zijn dat het vanaf het voorplein van de kerk nauwelijks waarneembaar is.

Er wordt gewerkt met de nieuwste generatie ledprojectorlampen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Bovendien kunnen deze afgesteld worden: volledige verlichting ‘s avonds en subtielere verlichting ‘s nachts. Zo wordt de lichtvervuiling verder beperkt.

De 99 meter hoge kerk die uitkijkt over de stad zal 370 spots krijgen met 14 verschillende soorten bevestigingen en 4,4 km kabels.

Eglise de laeken

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is een referentiepunt in het noorden van de stad en tekent mee het Brusselse stedelijke landschap. In de crypte bevinden zich de grafmonumenten van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige leden van de Belgische koninklijke familie. De kerk en het voorplein spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in de wijk.

De werken, uitgevoerd door aannemer VSE, zullen zo’n 2 jaar duren. In totaal investeert Beliris ruim € 1 miljoen in het project. In 2012 restaureerde Beliris reeds de gevels en daken van de kerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details