Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Stradus lanceert oplossing voor probleem bij elektrisch laden

Stradus lanceert oplossing voor probleem bij elektrisch laden

Steden en gemeenten bereiden zich volop voor op de komst van de elektrische wagen. En dat gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Over één probleem moet men zich alvast geen zorgen meer maken: de onveilige situaties door laadkabels op plaatsen waar bewoners noodgedwongen de wagen op straat moeten opladen. Stradus biedt de oplossing met de nieuwe EV-kabelgoottegels (Elektrische Voertuigen), speciaal ontwikkeld voor voetpaden en de publieke ruimte.

Er is nog heel wat werk aan de winkel in Vlaanderen, willen we de ambitie van Vlaams Minister Bart Somers waarmaken (66.000 laadpunten of 1 per 100 inwoners tegen 2030). De meeste steden en gemeenten werken al aan een ‘laadpaalplan’ om problemen rond elektriciteitscapaciteit, laadpaalinfrastructuur en bekabelingen in kaart te brengen. In het bijzonder vormen de woningen zonder oprit een uitdaging. Deze eigenaars zullen hun wagen op straat moeten of willen opladen, bijvoorbeeld met de eigen zonnepanelen. Met als gevolg een jungle van laadkabels op de voetpaden, die niet alleen visueel stoort, maar ook letterlijk in de weg ligt.

Straattegel en kabelgoot in één

Stradus, producent van beton- en bestratingsproducten voor de publieke ruimte, komt nu met een innovatieve oplossing. In de nieuwe EV-kabelgoottegels zit de kabel netjes en veilig weggewerkt, waardoor die nauwelijks opvalt. “Deze innovatie past perfect binnen ons gamma Street Safe, waarin we aantrekkelijke oplossingen voor een toegankelijke en veilige buitenruimte ontwikkelen”, zegt commercieel directeur Neal Van Meeuwen. “De kabel zit veilig in de tegel afgedekt onder een rubberstrip, maar blijft op elk moment makkelijk te verwijderen.”

De kabelgoottegel werd ontwikkeld door Stradus’ Nederlandse zusterfirma Struyk Verwo Infra, in samenwerking met de Gemeente Dongen en inwoner Armand Hermans. Sven Tilkin, product development manager: “De EV-tegel is rechtstreeks ontwikkeld op een vraag uit de markt. Vooral voor lokale overheden is het dé oplossing om een groot probleem in één keer weg te werken. Het is bovendien een perfect alternatief voor de duurdere kabelgootbrug of kabelmatten, die hinderlijk zijn voor mobiel beperkte gebruikers en storend zijn in het straatbeeld.”

Esthetisch en functioneel

Vanuit de markt merkt Stradus al heel wat interesse. Zo is de stad Harelbeke zopas een proefproject gestart. Schepen van Mobiliteit en Energie, Tijs Naert, is enthousiast: “De EV-kabelgoottegel is een robuuste tegel met een uitsparing waarin ook dikkere kabels geplaatst kunnen worden. Tegelijk zorgen de strips voor weerstand, zodat de kabel niet vlug loskomt. Als je erover wandelt, merk je het nauwelijks op. Je ziet het wel, maar voelt het niet.”

Ook Mohammed Taslidere, zaakvoerder van Skytechnics, installateur van laadpalen, is een fan. “Dit is een simpele, maar geniale oplossing voor een heel actueel probleem. Bovendien vormt de kabelgoottegel een perfecte aanvulling op onze core business”.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details