G&D Construct
01:46
13-12-2018

Structuur in cortenstaal geeft pompgebouw Groot Schijn cachet

Aan het Groot Schijn in Antwerpen is een nieuw pompgebouw opgetrokken. Dit moet het water uit de rivier naar een grotere hoogte brengen. Het gebouw is een echte blikvanger. De betonnen constructie is integraal omhuld door een structuur in cortenstaal, op maat geproduceerd door G&D Construct.

In Antwerpen zijn al heel wat werken aan de gang ter voorbereiding van de realisatie van de Oosterweelverbinding. In de omgeving van de Schijnpoort worden nutsleidingen en afwateringsbuizen verplaatst en verdiept, om bij de bouw van de Oosterweelverbinding de Ring hier in de diepte te kunnen leggen en het viaduct van Merksem af te In dit kader wordt ook de loop van het Groot Schijn verlegd. Vandaag duikt het Schijn aan het Sportpaleis onder de Ring en wordt het water overgepompt in het Lobroekdok. Van daaruit stroomt het water, via de doorsteek met het Albertkanaal, verder naar het kanaal en uiteindelijk de Schelde. Eens het Viaduct van Merksem is afgebroken en de Ring hier verdiept in een sleuf en tunnels ligt, kan het Schijn niet langer de Ring kruisen via deze doorsteek. Vandaar wordt de loop van de rivier verlegd en evenwijdig aangesloten met de Ring op het Albertkanaal. 

G&D Construct
Het nieuwe pompgebouw zal ervoor zorgen dat de rivier niet kan overstrommen en dat vissen op een veilige manier kunnen migreren.

Staalconstructie op maat
Het nieuwe pompgebouw zal ervoor zorgen dat de rivier niet kan overstrommen en dat vissen op een veilige manier kunnen migreren. Zes vijzels pompen het water naar een grotere hoogte, waar het verder kan stromen. Het betonnen gebouw is omhuld door een structuur in cortenstaal. G&D Construct, en lasconstructiebedrijf uit Sint-Katelijne-Waver gespecialiseerd in het maken en plaatsen van constructies uit staal en aluminium, heeft de structuur op maat gemaakt. 

“Op basis van een eerste ruwe ontwerp van THV Schijnpoort hebben wij de technische tekeningen uitgewerkt”, legt mede-zaakvoerder Dirk Vandermeerschen uit. “Op basis daarvan hebben we eerst een skelet in staal geplaatst en dit vervolgens bekleed met strekmetalen panelen in cortenstaal.  De constructie hebben we integraal in ons eigen atelier geproduceerd, op basis van 3D-productietekeningen. Het werk in ons atelier gebeurt grotendeels handmatig door gedreven en ervaren vakmensen. De cortenstaal panelen hebben we in Italië laten produceren naar ons ontwerp, omdat een dergelijk materiaal in ons land niet te vinden was.” 

G&D Construct
De cortenstaal panelen zijn geproduceerd in Italië. 

Voor G&D Construct was dit een primeur. De firma heeft nooit eerder constructie in cortenstaal zo omvangrijk als deze geproduceerd. “THV Schijnpoort is bij ons terechtgekomen omdat wij ook het stalen geraamte voor het fietspaviljoen op de Noorderlaan hebben gerealiseerd. Het is voor ons een hele eer dat we mochten meewerken aan dit project. Onze troef is dat we alles van a tot z in eigen beheer kunnen uitvoeren, tot het poederlakken toe. We beschikken bovendien over onze eigen montageploegen en kranen. Zowel in het atelier als op de werf kunnen we volledig autonoom werken. Dat biedt een grote meerwaarde naar efficiëntie en snelheid toe. Het nieuwe pomphuis is een prestigeproject voor de Stad Antwerpen. We zijn dan ook erg trots op het resultaat”, aldus Dirk Vandermeerschen.       

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | G&D Construct, Jan Lathouwers

GROND/WEG/WATERBOUW partners

StaalbouwdagLasertopo