Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Van hoofdriool tot huisaansluiting dankzij innovatieve satellietrobot
Met de Rovion Sat II beschikt Van de Kreeke sinds kort over een satellietrobot die huisaansluitingen vanuit het hoofdriool kan inspecteren.

Van hoofdriool tot huisaansluiting dankzij innovatieve satellietrobot

Met de Rovion Sat II beschikt Van de Kreeke sinds kort over een satellietrobot die huisaansluitingen vanuit het hoofdriool kan inspecteren. Een investering die de specialist op het vlak van wegenbouw en dienstverlenende speciale technieken zoals onderhoud, betonrenovatie en leidingtechnieken nog geen windeieren heeft gelegd. “Sinds de aankoop in juni was onze inspectiebus met de nieuwe satellietcamera zowat dagelijks onderweg”, aldus René Knols, technisch directeur bij Van de Kreeke.

Bij Van de Kreeke houden ze graag de vinger aan de pols als het om innovaties gaat. Wat 70 jaar geleden begon als een traditioneel wegenbouwbedrijf is vandaag uitgegroeid tot een veelzijdige speler met specialisaties in verschillende technieken. Een niet onbelangrijk onderdeel daarvan is de divisie leidingtechnieken, waar het no dig-principe vooropstaat. René Knols: “In dat opzicht is de aankoop van deze nieuwe satellietcamera uiteraard een belangrijke stap. Met deze satellietcamera kunnen huisaansluitingen vanuit het hoofdriool geïnspecteerd worden om te controleren of ze voldoen aan de Europese norm NEN EN 13508-2. De techniek om vanuit het hoofdriool inspecties uit te voeren ontstond begin jaren 90, maar inspectie tot aan – bij wijze van spreken – de toiletpot is wel een recente innovatie.”

Naar Belgische begrippen is deze manier van inspecteren al redelijk ingeburgerd, maar in Nederland is de groeimarkt wel nog groot.

België versus Nederland

Naar Belgische begrippen is deze manier van inspecteren al redelijk ingeburgerd, maar in Nederland is de groeimarkt wel nog groot. Zeer interessant voor Van de Kreeke, gezien hun activiteiten in zowel Nederland als België. René Knols: “Het heeft vooral met regelgeving en de huidige stand van zaken te maken. In België moeten bij iedere nieuwe aangelegde riolering de huisaansluitingen gecontroleerd worden vanuit het hoofdriool of het overnameputje. In Nederland is dat niet het geval, maar ook daar zien ze nu de voordelen van deze inspectietechniek. Als je vanuit het hoofdriool de huisaansluiting inspecteert, kan je heel snel een verstopping, verzakking of defect detecteren. Voor zover ik weet zijn wij in Nederland momenteel de enige die over zo’n satellietcamera beschikken.” Ed Goossens vult aan: “Bij aanbreng van nieuw asfalt wordt bijvoorbeeld de staat van de hoofdriolen wel geïnspecteerd, maar de huisaansluitingen niet. Door inspectie met dit toestel kan je dit in ieder geval al controleren en zo eventuele latere problemen, schade en dus onnodige kosten vermijden. De inspecties gaan ook zeer snel waardoor je ook tijd kan besparen. Onze inspecteurs, die al jaren ervaring hebben met de reguliere inspecties, kregen een opleiding van de leverancier en voelen de robot intussen feilloos aan.”

Vaak ingezet

“Onze vaste klanten zijn alvast zeer enthousiast. Het is zeker geen kleine investering, maar de meerwaarde is nu al duidelijk. Zowel voor de klant als voor ons. Ons totale dienstenpakket is zeer uitgebreid en we blijven steeds investeren in de allernieuwste technieken. En dat maakt ons zo veelzijdig in de bouwsector”, besluit René Knols.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?