De derde editie van de Techni-Mat vakbeurs, gehouden op 15 en 16 mei in Flanders Expo Gent, bracht de top van de bouwsector samen tijdens een dynamische beurs vol innovatie en samenwerking. Techni-Mat, de toonaangevende vakbeurs voor professionals in infrastructuur, industrie- en ruwbouw en burgerlijke bouwkunde, markeerde een belangrijke mijlpaal met de verhuizing van Kortrijk naar Gent, met als doel een breder publiek te bereiken.
Met 95 exposanten die de nieuwste ontwikkelingen in bouwmaterialen en technieken presenteerden, was Techni-Mat 2024 een baken van vooruitgang en vindingrijkheid. De beurs werd verrijkt door 14 seminaries, georganiseerd in samenwerking met de ondersteunende partners, waarin hedendaagse uitdagingen en oplossingen in de bouwsector werden besproken. Deze seminaries toonden aan dat de beurs er alles aan deed om inhoud van hoge kwaliteit en praktische kennis aan te bieden aan haar bezoekers.
Een hoogtepunt van de beurs was de uitreiking van de Techni-Mat Awards, die woensdagavond plaatsvond in aanwezigheid van juryvoorzitter Niels Rouvrois van Contentbureau Palindroom, in naam van Louwers Mediagroep.
In de categorie Technical kon Leviat de jury overtuigen met zijn innovatieve droge prefabverbinding Halfen HEK3, een veelzijdige oplossing voor een snelle en eenvoudige droge, direct belastbare verbinding tussen prefab betonelementen. Zowel horizontaal als verticaal. Het systeem is onmiddellijk belastbaar, zorgt bijgevolg voor een efficiënte installatie en maakt een snel bouwproces mogelijk.
Uiteraard kregen ook de andere twee genomineerden voor de Technical Award een eervolle vermelding. Freesspecialist TopOff strandde op de tweede plaats met Thriller, een ‘baanbrekende’ machine ontworpen om gewapend en ongewapend beton resonant te breken. De machine maakt gebruik van de kracht van resonantie en overstijgt de traditionele sloopmethoden met ongeëvenaarde precisie en snelheid tot gevolg.
3Dsoil vervolledigde het podium met hun techniek om via diverse bodemscantechnieken op een niet-invasieve manier verschillende ondergrondse infrastructuren in kaart te brengen. Door radio- en grondradartechnologieën complementair in te zetten, worden de beperkingen die inherent zijn aan elke techniek overbrugd.
De Sustainability Award werd een prooi voor Tubobel en zijn cementloze Geoprime® buizen. Tubobel group introduceerde recent een nieuw productgamma ‘Climate Concrete’. Geoprime® buizen, het eerste product dat binnen dit gamma gelanceerd werd, zijn ongewapende ronde buizen voor transport en buffering van afval- of regenwater. De buizen worden gemaakt op basis van geopolymeer, een afvalproduct van de staalindustrie, in combinatie met twee activatoren. Door de CO² reductie tot 80% heeft dit product een grote positieve impact op de ecologische voetafdruk.
De tweede plaats was voor Deschacht, dat met Drainix® een verloren bekisting uit gerecycleerde PP ontwikkelde voor het realiseren van een waterdoorlatende verharding. Drainix® is zodanig ontworpen dat een wapeningsnet van 150×150 (8 of 10mm dik) kan voorzien worden bij het ter plaatse gieten van een 100 % waterdoorlatende betonnen verharding. Ook de Solar Hybrid Generator van Trime North mocht als derde mee op het podium.
Hoewel de algehele opkomst bescheiden was, bleven de kwaliteit van de interacties en netwerkmogelijkheden krachtig. Exposanten gaven aan tevreden te zijn over de gelegde contacten en benadrukten hun aanhoudende engagement voor Techni-Mat. De organisatie van de beurs ging actief in gesprek met de exposanten en waardeerde hun feedback om toekomstige edities te verbeteren. De voorbereiding van Techni-Mat 2024 omvatte meerdere stuurgroepvergaderingen, wat zorgde voor een goed gecoördineerd en inhoudelijk rijk evenement. Deze strategische aanpak zal verder worden verfijnd en uitgebreid om de Techni-Mat-ervaring voor alle deelnemers te optimaliseren.
Noteer de datum voor de volgende editie van Techni-Mat alvast in de agenda. Die zal plaatsvinden in maart 2026 in Flanders Expo.