Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Thermisch verzinkers bieden gemeenschappelijke garantievoorwaarden

Thermisch verzinkers bieden gemeenschappelijke garantievoorwaarden

In januari 2018 trapte Zinkinfo Benelux zijn ZEKER ZINK-campagne op gang om kenbaar te maken dat thermisch verzinken een ongeziene zekerheid biedt voor de corrosiebescherming van staalconstructies. Via de introductie van gemeenschappelijke garantievoorwaarden zet de brancheorganisatie die boodschap extra kracht bij. Alle leden bieden hun klanten uit de Benelux voortaan tot dertig jaar garantie op het geleverde zinkwerk in een C3-corrosiviteitsklasse.

Brancheoverkoepelende garantievoorwaarden die alle leden van Zinkinfo Benelux zullen toepassen: de droom is eindelijk werkelijkheid. Een belangrijke mijlpaal die de meerwaarde van thermisch verzinken extra in de verf zet, benadrukt Bruno Dursin, algemeen directeur bij Zinkinfo Benelux: “Vroeger paste elke verzinker eigen garantievoorwaarden toe, waardoor er geen uniformiteit bestond. Verschillen qua duurtijd, uitsluitingen, voorwaarden…: het werd allemaal wat verwarrend. Vanaf 1 februari
2019 hanteren alle verzinkers die lid zijn van Zinkinfo Benelux – maar liefst 90 % van de markt – in alle omstandigheden gemeenschappelijke garantievoorwaarden. Een uitstekende zaak, want in het verleden waren sommige verzinkers veel te bescheiden en gaven ze met moeite een garantie, terwijl we er zeker niet voor moeten terugdeinzen om te onderstrepen dat thermisch verzinken niet alleen een kostbare levensduurgarantie biedt, maar ook de garantie dat er geen nazorg nodig is en dat bouwheren, aannemers en staalbouwers geen extra kosten hoeven te vrezen.”

Zinkinfo Benelux

Brancheoverkoepelende garantievoorwaarden die alle leden van Zinkinfo Benelux zullen toepassen: de droom is eindelijk werkelijkheid.

Drie garantietermijnen
Naargelang de atmosferische corrosiebelastingcategorieën – lees: het risico op corrosie op de bouwplaats in kwestie – bieden de thermisch verzinkers specifieke garantietermijnen. De basistermijn die in het overgrote deel van de Benelux van toepassing is, is dertig jaar (categorieën C1, C2 en C3 indien er geen sprake is van staalelementen dunner dan 3 mm). Voor C3 (dikte staalelementen < 3 mm) en C4 (dikte staalelementen > 6mm) geldt een garantieperiode van twintig jaar. Tot slot krijgen klanten tien jaar garantie bij categorie C4 (dikte staalelementen < 6 mm) en categorie C5 (dikte staalelementen > 6 mm). “Over het algemeen kunnen klanten uit de Benelux ervan uitgaan dat de zinklaag de onderliggende staalstructuur minstens drie decennia beschermt tegen corrosie. Dat is behoorlijk lang, waardoor we ons onderscheiden van de klassieke beschermende verfsystemen, die onze termijnen niet halen en doorgaans (slechts) vijf à tien jaar garantie geven. Bovendien kunnen verzinkers ervoor kiezen om die garantietermijn nog op te trekken. Als ze klanten hebben die de garantie beter willen laten aansluiten bij de levensduurverwachting van veertig à vijftig jaar, dan is dat perfect mogelijk. Onze garantievoorwaarden zijn een minimum, en dus geen dwingende norm. Ook voor projecten buiten de Benelux beschikken we over een set garantievoorwaarden: twintig (C3), tien (C4) en vijf jaar (C5)”, verduidelijkt Dursin.

Zinkinfo Benelux

Bruno Dursin: “Over het algemeen kunnen klanten uit de Benelux ervan uitgaan dat de zinklaag de onderliggende staalstructuur minstens drie decennia beschermt tegen corrosie.” (Beeld: Kristof Vrancken)

Collectief bewustzijn
Met de introductie van de gemeenschappelijke garantievoorwaarden speelt Zinkinfo Benelux in op het groeiende belang van onderhoud en de stijgende vraag naar garanties die klanten indekken tegen onverwachte meerkosten. Een logisch gevolg van de evolutie die de verzinkingssector heeft doorgemaakt, vertelt Bruno Dursin: “Toen we de fusie tussen ProGalva en SDV acht jaar geleden bekrachtigden en Zinkinfo Benelux oprichtten, waren gemeenschappelijke garantievoorwaarden nog ondenkbaar. Intussen zijn de geesten gerijpt – mede dankzij de ZEKER ZINK-campagne – en zijn die garantievoorwaarden het beste bewijs dat er in onze branche een collectief bewustzijn ontstaat. Naast de gemeenschappelijke garantievoorwaarden zullen de leden van Zinkinfo Benelux op 1/2/2019 ook gemeenschappelijke verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden invoeren. Hiermee zijn we in Europa de eerste brancheorganisatie voor thermische verzinkers die erin geslaagd is om zo’n brancheoverkoepelend systeem op poten te zetten. We hopen dat andere landen ons voorbeeld zullen volgen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details