grasbetontegels van mullen & zonen
00:59
17-03-2016

TIENEN | Van Mullen & Zonen

Grasbetontegels alomtegenwoordig op site Van Mullen & Zonen

Onlangs werden de bestaande gebouwen van autobusbedrijf Van Mullem & Zonen in Tienen grondig gerestyled. Het geheel kreeg een hedendaagse invulling door de ruimte tussen de twee volumes – de zogeheten buitenkamer – uit te rusten met een markante façade van betonnen grastegels. Deze zijn zowel in een horizontaal als een verticaal vlak geplaatst en vormen als dusdanig een knap designelement met een repetitief visueel patroon. De link met de grasbetontegels op de parking geeft de site een herkenbare uitstraling. 

Architecten- en ingenieursbureau AST 77 toverde het complex van Van Mullem & Zonen om tot een opvallende verschijning. De ruimte tussen de twee gebouwblokken (de buitenkamer) vormt het kloppend hart van het bedrijf waar zowel arbeiders, bedienden, chauffeurs als bezoekers elkaar ontmoeten. Om visueel duidelijk te maken dat het om een verkeersvrije zone gaat, is er geopteerd voor hardere materialen met een duidelijke link naar het gebouw. De grasbetontegels van Ebema bleken aan alle vereiste criteria te voldoen.

Verbindingsfunctie
De gebruikte grasbetontegels behoren tot het Eco Solutions-gamma, dat de stijlvolle waterdoorlatende, poreuze en waterpasserende bestratingsoplossingen van Ebema bundelt. Het streven naar een karaktervolle ruimte, die fungeert als verbinding tussen de verschillende functies van het gebouw, wordt ondersteund door de grasbetontegels op verschillende plaatsen toe te passen (gevel, parking, buitenkamer). Door zowel met een verticaal als een horizontaal vlak te werken, wordt deze verbindingsfunctie nog versterkt. “Duurzaamheid is geen kwestie van materiaalkeuze alleen”, luidt het bij AST 77. “We streven steeds naar flexibiliteit en inpassing in de ontwikkeling van de omgeving als geheel. De grasbetontegels van Ebema vormen een belangrijk deel van de verharding op en rondom de gebouwen van het autobusbedrijf. We hebben bewust gekozen voor prefabbetonnen grastegels vanwege de maatvastheid en de combinatiemogelijkheden met andere materialen.”

Tekst: Tim Janssens        Beeld: Steven Massart

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

lmj construct