Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

Topcon geeft met Paving² The Future het startsein voor een efficiënte en veilige bestratingstoekomst

Afgelopen vrijdag verwelkomde Topcon tal van klanten en stakeholders uit de wegenbouwsector tijdens het Paving² The Future event te Londerzeel. De specialist in geopositionering & machinesturing wil nu ook mee het verschil maken in de wegenbouw: voor de aannemer, de opdrachtgevers én de eindgebruiker. Omdat ze ervan overtuigd zijn dat efficiëntie, gebruiksgemak en veiligheid het leven van elkeen kan vereenvoudigen, niet enkel op de werf maar ook naar real-time opvolging en rapportering van projecten toe.

Walt Disney in de bestratingstechnologie

Topcon biedt oplossingen voor elke sector aan, zowel binnen wegenbouw, grondverzet, tuinaanleg, landmeetkunde en utiliteitsbouw. Vandaag brengt de speler van Japanse origine een aantal nieuwe oplossingen op de markt, met focus op bestratingstechnologie. Dit doen ze door hard- en software op een uitgekiende manier op elkaar af te stemmen zodat machines over ongeziene grenzen heen kunnen gaan. Zoals de racewagens ongeziene snelheden halen op de door Topcon mee heraangelegde Circuits van Zolder en Francorchamps.

Voor CEO Bruno Van Belle voelt het paving project als een Walt Disney verhaal aan. “De bijdrage die wij met onze oplossingen kunnen leveren voor een efficiënte, veilige én duurzame bestratingstoekomst, is enorm. Het Topcon team staat dan ook te popelen om ons verhaal naar buiten te brengen. De laatste maanden lag de focus vooral op diepgaande interne trainingen. Want zij moeten in eerste lijn de oplossingen tot in detail kennen om onze klanten op elk moment te kunnen bijstaan. Maar nu mogen ze het gaspedaal volop induwen.”

Workflowoplossingen met ongeziene precisie van A tot Z

Topcon zet volop in op efficiëntie, gebruiksgemak en veiligheid, dit voor elkeen in de flow. Elke oplossing biedt hiertoe zijn specifieke meerwaarde en kan op om het even welk machinemerk geïnstalleerd worden.

  1. mmGPS

Met mmGPS kan de machinist als het ware tot op de millimeter precies de hoogte en positie voor de asfaltering bepalen. In automaat modus, stelt de Paver zichzelf bij om de steeds de juiste dikte aan te leggen. Deze unieke en gepatenteerde technologie is een game changer als het aankomt op efficiëntie.

  • Smoothride 

Goed begonnen is half gewonnen. Voor aanvang van de werken kan de aannemer zelf de weg scannen met een Topcon RD-M1 scanner. Deze monteert hij achteraan op zijn wagen waarna hij de te scannen route zelf afrijdt.  Deze data wordt in een 3D model gegoten dat in de machine ingegeven wordt. Landmeters/aannemers hoeven dus niet meer op de weg rond te lopen en werken in een veiligere omgeving, vanuit de wagen. Bovendien hoeven geen wegen afgezet te worden om te gaan meten. De data kan hij op kantoor snel inlezen. Deze methodiek kent ongeziene prestaties en wordt stilaan een standaard voor het meten van de bestaande weg.

  • Thermal Mapper en Intelligent Compaction

Temperatuursegregatie is de voorbode van toekomstige problemen aan wegen. Thermal Mapper en Intelligent Compaction maken het daarom mogelijk om de kwaliteit van het asfalt (temperatuur/verdichting) continu te monitoren op het scherm in de machine en in de app en dit voor meerdere walsen tegelijkertijd. Bovendien komt alles samen in een overzichtelijk Dashboard.

  • Pavelink

Met deze toepassing in de cloud optimaliseert de aannemer het volledige asfalteringsproces om gegevens uit te wisselen, logistiek te plannen en de kwaliteit te garanderen. “De aannemer krijgt een duidelijk inzicht in digitale weegbonnen, aankomsttijden en geniet ten allen tijde van real-time informatie. Door deze inzichten weet de aannemer continu de beste keuzes te maken wat efficiëntie ten goede komt.” zo Sjoerd Stoové, Topcon Implementation Support Engineer.

Goedgekeurd door ervaringsdeskundigen

Koen Didden van Topoff, gespecialiseerd in verhardingen voor infrastuctuurwerken, bevestigt het heel hoge rendement van de Topcon 3D systemen zoals LPS, Dual mmGPS en Smoothride in pavingprojecten. “Bepaalde projecten moeten echt binnen de timing blijven, bijvoorbeeld Brussels Airport. Dankzij ondersteunende oplossingen van Topcon kunnen we onze gemaakte afspraken met opdrachtgevers aanhouden.”

Het Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw bevestigt dan weer de meerwaarde van het voorschrijven van 3D frezen in bestekken. Topcon helpt overheden om grip te krijgen op kwaliteit en de beschikbare middelen zo goed mogelijk te investeren. Ben Duerinckx, Test Sector Coördinator: “We werken met proefvakken om nieuwe systemen te implementeren. Zo deden we de oefening om van een golvende weg een vlakkere weg te maken op basis van 3D-sturing. Hieruit bleek dat frezen met total station in combinatie met RD-MC en GPS-sturing een verschil maakten in efficiëntie en resultaat. Ironisch genoeg moeten we er soms op letten dat de wegen niet te goed worden aangelegd zodat het geen racecircuit wordt.”

Meer over Topcon Positioning Belgium

Topcon Positioning Belgium is dé partner voor totaaloplossingen op het gebied van precisieplaatsbepaling binnen de bouw en topografie. Met onze hardware, software en mobiele oplossingen stellen we de klant in staat om slimmer, rendabeler en productiever te zijn. For Work That Matters! Voor werk dat het verschil maakt! Vanuit ons kantoor in Zellik staat ons team van meer dan twintig medewerkers klaar voor onze klanten in zowel België als Luxemburg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details