Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Topspeler in pompenindustrie op overnamepad
Welkom in het Peltse hoofdkantoor van de Water Is Life Group. (Beeld: Afb 1)

Topspeler in pompenindustrie op overnamepad

In oktober 2023 verzamelden meer dan vierhonderd gasten in het gloednieuwe warehouse van de Water Is Life Group (WILG). De reden? Deze Peltse wereldspeler op het gebied van pomptechniek viert dit jaar zijn 35-jarig bestaan. Sinds 1988 heeft oprichter en CEO Reinier Teunissen – samen met een team van toegewijde medewerkers – een bedrijfsgroep uitgebouwd die elk jaar indrukwekkende groeicijfers neerzet, onder meer via gerichte overnames in binnen- en buitenland.

Op 1 augustus 1988 startten Reinier Teunissen en Patricia Palmans Watertechniek Teunissen op in het Limburgse Hamont-Achel. Vandaag draait de Water Is Life Group (WILG) wereldwijd een omzet van zo’n 53 miljoen euro en bundelen 116 medewerkers hun kennis en expertise in het brede domein van de waterpompen, irrigatietechnieken en waterbeheer. “De voorbije jaren hebben we onze groep voortdurend uitgebreid via acquisities en overnames”, bevestigt Reinier Teunissen. “Dit jaar zetten we onze handtekening onder vier nieuwe overnamecontracten. En ook in 2024 staan enkele mooie overnames op stapel.”

In juli 2023 volgde de recentste uitbreiding met de overname van D&O Technics, een Aalsterse fabrikant die een compleet assortiment van breektanks aanbiedt.

Indrukwekkend groeitraject

De bedrijvengroep startte destijds met de import en distributie van pompen en irrigatiesystemen. Vandaag heeft WILG verschillende eigen productiebedrijven in portefeuille, verspreid over België, Nederland, Portugal en Italië. “Oorspronkelijk verkochten we onze oplossingen vooral aan particulieren” blikt Reinier Teunissen terug. “In 1998 namen we Aqua Mooris uit Retie over, nu MPI Pumps & Irrigation. Hierdoor richtten we ons vizier ook op de b2b-markt.”

“Enkele jaren later trokken we – met de overname van Aubia – ook richting Wallonië. En zo’n twee jaar geleden – begin 2021 – namen we zowel de Belgische als Portugese tak van de pompenfabrikant Well Pumps over. Ook in het nichesegment van de afvalwatersector kregen we voet aan de grond, met de acquisitie van EEB Valves, een Belgische fabrikant van balkeerkleppen en afsluiters.”

Nieuwe overnames in 2023

Deze lijst vult Reinier Teunissen aan met vier nieuwe topspelers. “Zo voegden we dit jaar het Portugese RCL toe aan onze portfolio. Dit gekende bedrijf is een technische groothandel voor pompsystemen voor zowel afvalwater als drukverhoging. In april 2023 namen we dan Maxuflex over, een toonaangevende Belgische producent van flexibele slangen en aansluitingen voor de industrie en de bouwsector. Met de overname van het Nederlandse B&S Watering Systems – dat we samenvoegden met Motix BV – versterkten we dit jaar bij onze noorderburen onze marktpositie in het aanbod van irrigatie & leidingsystemen. Onze recentste uitbreiding is D&O Technics, een Aalsterse fabrikant die een compleet assortiment van breektanks aanbiedt. Deze strategische overname biedt ons een unieke kans om deze producten Europees uit te rollen via ons groeiend dealernetwerk voor waterprofessionals. De D&O-watermanagementsystemen zijn een perfecte oplossing voor de steeds strenger wordende globale waterwetgeving.”

D&O breektanks met pompunit.

Van distributie naar productie

Ook in 2024 zullen enkele nieuwe overnamecontracten ondertekend worden, onder meer in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Reinier en zijn team bouwen hiermee gestaag verder aan een bedrijfsgroep met een evenwichtige mix van fabrikanten, verdelers en e-commercespelers.  “Elke speler in onze groep is een sterke en gevestigde waarde in zijn niche, maar samen hebben we een schat aan expertise en knowhow aan boord die de basis vormt voor innovatie en tevreden klanten”, aldus Reinier Teunissen. “Zo hebben we één website die al onze bedrijven bundelt en waar klanten en prospects snel hun weg vinden bij het zoeken van een product, installatie of service.”

Begin 2023 voegde WILG het Portugese RCL toe aan haar portfolio. Dit bedrijf is een technische groothandel voor pompsystemen voor zowel afvalwater als drukverhoging.

Ook focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Water Is Life Groep draagt duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Reinier Teunissen licht toe: “We streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk voor al onze bedrijven. Twee van onze bedrijven spelen ook letterlijk in de kaart van de Europese Green Deal. Daarnaast zetten we ook hard in op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat engagement maakten we in oktober 2023 concreet, toen we tijdens het jubileumfeest voor ons 35-jarig bestaan maar liefst 7.300 euro inzamelden bij onze gasten. Dit mooie bedrag gaat rechtstreeks naar een goed doel, met name de vzw Akindo in Lommel. Deze vzw organiseert kwaliteitsvolle en laagdrempelige vakantiekampen voor kwetsbare jongeren. Vanuit de Water is Life Group steunen wij graag deze organisatie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details