BetonAdvies Gijko staat al jaar en dag garant voor doorgedreven, deskundig advies inzake beton. Het ingenieursbureau uit Sint-Niklaas kan teren op ervaren specialisten die klanten bijstaan. BetonAdvies Gijko stelt zijn advies ten dienste van de overheid, de betonnijverheid, architecten, studiebureaus, bedrijven en particulieren. “We beschikken over een ruime ervaring, een continu bijgeschoolde kennis en up-to-date uitrusting voor uw stabiliteitsonderzoek en schadebeoordeling”, vertelt Architect Nele Gijbels van BetonAdvies Gijko, een zusterbedrijf van BAG-MacBen.
De activiteiten van BetonAdvies Gijko zijn toegespitst op begeleiding en kwaliteitszorg binnen de beton- en schadediagnose van gedegradeerde constructies/betonelementen. Nele Gijbels: “Wat BetonAdvies Gijko aanbiedt, kan je zien als een pakket. Enerzijds voert BetonAdvies Gijko onderzoek naar de staat van bestaande betonconstructies en -kunstwerken, en anderzijds verlenen we ook advies wat betreft de stabiliteit en herstelling van de constructies. Er is zeker werk aan de winkel. Want er staat heel veel beton in Vlaanderen. De betonnen constructies/kunstwerken van de betonboost van de jaren ’70 zijn nu ongeveer 50 jaar oud en aan renovatie of vervanging toe. Dat roept uiteraard veel vragen op. Zoals bijvoorbeeld de bruggen die eerder al in het nieuws zijn gekomen waar er een onderhoudsachterstand is. Maar evengoed andere bouwconstructies waar de problemen reeds zichtbaar zijn of beginnen te worden. Op die vragen kan BetonAdvies Gijko een antwoord bieden.”
Betononderzoek wordt uitgevoerd omwille van twee vaak voorkomende redenen. Er is twijfel over de gerealiseerde kwaliteit van de betonconstructie of er is sprake van betonschade zoals bijvoorbeeld scheurvorming … De eerst voorkomende vraag: er is te weinig tot geen informatie beschikbaar omtrent de materiaalgegevens van een bestaande betonconstructie. Deze inputgegevens (betonsterkte-klasse, aanwezige wapeningsstaal, betondekking, legpatroon …) zijn van belang indien er wijzigingen van gebruik wordt overwogen waarbij er een nefaste verandering van de belastingen op de constructie zal plaatsvinden: renovatieproject, hergebruik van een bestaand gebouw … BetonAdvies Gijko biedt de nodige expertise en technieken aan om de stabiliteitsberekeningen te ondersteunen.
Een tweede veel voorkomende vraag waarnaar we betononderzoek uitvoeren is wanneer er schade is. “Iedereen heeft wel al eens gehoord van betonrot, scheuren in beton of andere problemen”, vertelt Nele Gijbels. BetonAdvies Gijko zal de oorzaak, ernst, omvang … van deze schade onderzoeken. Na een primaire visuele inspectie en beoordeling van de aanwezige scheurpatronen, scheurdiktes, verkleuringen, roestvlekken, afbrokkelingen … volgt een dossierstudie en evaluatie van de omgevingsparameters. Basisproeven worden uitgevoerd, al dan niet aangevuld met bijkomend onderzoek, om tot een inschatting te komen van de schadeoorzaak en/of om de resterende levensduur te begroten.
Nele Gijbels: “Na een analyse van de resultaten en inschatting van de dringendheid kunnen we komen tot een duurzame oplossing. Ons rapport wordt opgesteld conform de Europese reglementering EN1504 zodat dit voor eenduidigheid zorgt. Advies geven betekent ook dat we een herstelplan kunnen ontwerpen, op voorwaarde dat wij zelf het onderzoek gevoerd hebben. De uiteindelijke uitvoering ligt uiteraard bij de gekwalificeerde aannemer, maar BetonAdvies Gijko blijft gedurende het traject een adviserende en begeleidende rol spelen.”
Met behulp van up-to-date destructieve en/of niet-destructieve meettechnieken treedt BetonAdvies Gijko aan als expert in de zoektocht naar een antwoord op uw duurzaamheids- en/of stabiliteitsproblemen. Nele Gijbels: “We beschikken over een ruime ervaring, een continu bijgeschoolde kennis en up-to-date uitrusting voor uw stabiliteitsonderzoek en schadebeoordeling. Belangrijk hierbij is ons ruim aanbod aan niet-destructieve toestellen waardoor we veel kunnen meten zonder alles destructief open te leggen. Dit komt ten goede van de constructie zelf maar ook voor het verdere verloop van het project. Zo kunnen we het project ook bijstaan met permanente monitoring. Monitoring biedt verschillende mogelijkheden die bij kunnen dragen bij het onderhoud van de constructie. Zoals bijvoorbeeld een aankondiging/waarschuwing van de monitoring dat er actie moet worden ondernomen voordat de beton of zijn wapening wordt aangetast.” ■