Wolftech
02:17
23-05-2018

Totaalpakket betonbekisting voor uitbreiding cultureel centrum

Het cultureel centrum De Kollebloem in Puurs ondergaat een grondige renovatie én uitbreiding. Stevige betonnen wanden garanderen de stabiliteit van het massieve, nieuwe gebouw. De keuze voor de juiste betonbekisting en alle nodige toebehoren, was dan ook primordiaal. 

Het vernieuwde cultureel centrum maakt deel uit van het masterplan ‘De Tuinen van Puurs’ waarmee het gemeentebestuur het centrum wil laten evolueren tot een aangename en kwalitatieve woon- en leefzone met aandacht voor openbaar groen. Algemeen aannemer Van Roey uit Rijkevorsel leidt de werkzaam­heden aan het cultureel centrum en doet voor de bekisting beroep op de firma  Erbud als onderaannemer. class="Apple-converted-space">  Erbud staat in voor de realisatie van de uit te voeren betonwerken. Deze onderaannemer deed – ook hier opnieuw –  beroep op Wolftech nv,   een partner sinds jaren,   voor de studie en het aanleveren van de beton­bekisting en alle mogelijke benodigdheden voor de plaatsing van de betonnen structuren. 

Wolftech
Onder meer een Modex-stelling, Klapp-klimconsole en ID15-torens werden in Puurs gebruikt.

Aanbod op maat
Wolftech nv is een familiebedrijf gespecialiseerd in bekistingsystemen en stellingen. Op het terrein van Wolftech in Machelen wordt de wisselende stock van meer dan 100.000 m2  bekistingsystemen opgeslagen en onderhouden. Dankzij die uitgebreide voorraad kan Wolftech oplossingen op maat aanbieden voor uiteenlopende projecten, zo ook voor dit cultureel centrum. “De complexiteit, van de structuur, de akoestiek en de grote verscheidenheid aan materialen maken dit project technisch zeer interessant. “Omwille van de stabiliteit is dit gebouw opgetrokken met betonnen wanden”, vertelt Jürgen Franssen, technisch adviseur bij Wolftech. “Daar komt bij dat de theaterzaal een erg hoge wand heeft, die ook decors, doeken en dergelijke moet kunnen dragen. Ook voor de tribune zijn heel zware betonbalken ter plaatse gebetonneerd.” 

Voor de betonnen wanden viel de keuze van de aannemer op de HÜNNEBECK Manto-bekisting. “Dit is een bekisting van hoogwaardig, gegalvaniseerd staal die 80 kN  druk opneemt en bijgevolg uitermate geschikt is om grote oppervlakken te betonneren”, stelt Jürgen Franssen. “Verder vergt de Manto-bekisting minder hulpstukken ten opzichte van andere systemen op de markt. Het grote voordeel is de verbindingsklem tussen de twee panelen, de zogenaamde Manto-richtklem.  Deze klem zorgt niet alleen voor een sterke verbinding maar richt tevens de panelen uit.  Daardoor is het niet nodig extra regels te voorzien en garanderen we minder hulpstukken.”

Erbud maakte ook gebruik van de kant-en-klare Klapp-klimconsole van Wolftech: “Deze console wordt gebruikt om de bekisting veilig op grote hoogte te kunnen plaatsen”, legt Jürgen Franssen uit. “Deze klimconsoles zijn nodig om een zwevende vloer te maken, die aan de buitenzijde van  het gebouw hangt, zodanig dat de bekisting daarop kan geplaatst worden.  Die consoles zijn bovendien de basis om kraanafhankelijk te klimmen.” Nog een bijdrage van Wolftech zijn de H20-balken en ID15-torens. “Deze torens worden gebruikt om de zware balken te plaatsen”, zegt Jürgen Franssen. “Elke toren kan dan ook 16 ton dragen. Ze zijn erg eenvoudig in gebruik en kunnen snel gemonteerd worden.” 

Wolftech
Omwille van de stabiliteit is de nieuwbouw opgetrokken met betonnen wanden.

Modulaire stelling
Voor de ondersteuning van balken en predallen op grote hoogte, leverde Wolftech een Modex-stelling. “Deze stelling is multi-directioneel  en wordt doorgaans gebruikt als gevel­stelling voor metselwerk, als traptoren om materieel of werknemers in alle veiligheid op de werkvloer te brengen.  of kan ook dienen als veilig alternatief om ruimtes te verlaten op grote hoogte”, zegt Jürgen Franssen. “Ze kan verder aangepast worden voor het bouwen van podia… Het is een modulair systeem met een snelle en efficiënte montage.” 

Partnerschap
In overleg met de werfleiding, werkte Wolftech een plan op maat uit voor het cultureel centrum. “We zijn niet aan ons proefstuk toe, maar wat dit voor ons toch bijzonder maakt, is dat we een grote diversiteit aan materieel konden leveren”, vertelt Jürgen Franssen. “We voorzien niet enkel de wandbekisting maar ook de ID-15 torens, stellingen, klimconsoles … We bieden hier het volledige pakket aan zodat we als partner met de aannemer samenwerken, en niet louter als leverancier. De aannemer kan beroep doen op onze technische ondersteuning en wij hebben de capaciteit om een dergelijk project tot een goed einde te brengen.”

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | Wolftech

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Pidpa