Sitech
01:04
14-11-2018

Totaalstations voor uiterst nauwkeurige metingen

Voor het uitvoeren van de 3D-nivelleringswerken voor de bypass in Mechelen maakte Landmeetkunde Duyck gebruik van een Trimble-totaalstation, aangeleverd door Sitech. “Trimble totaalstations zijn hoogkwalitatief en onderhoudsvriendelijk”, vertelt Wim Van Huele, COO van Sitech, samen met Allterra Belenux onderdeel van de Arkance Group en Trimble-distributeur voor machinesturing en topografie. 

De Trimble SPS930 en SPS730 zijn totaalstations specifiek gericht op het gebruik bij machinesturing. Wim Van Huele: “Ze kunnen ook ingezet worden voor klassieke topografie. Zo kan je bijvoorbeeld de pas geplaatste boordstenen meteen opmeten zonder tussenkomst van een landmeter. Deze hoogtes kunnen dan meteen worden ingeladen in de controlebox van de machine om de verschillende lagen van de wegkoffer te nivelleren.”

Nauwkeurigheid
De keuze voor een totaalstation boven een gps- of lasergestuurd station lag voor de hand. “In een spoorwegomgeving biedt een totaalstation het voordeel dat je heel nauwkeurig kan werken zodat alles binnen de gevraagde toleranties van de opdrachtgever Infrabel/TUC RAIL wordt uitgevoerd”, vertelt Wim van Huele. “Met GPS kan een nauwkeurigheid tussen de 2 en 4 cm gehaald worden, afhankelijk van de opstelling. Met een totaalstation kunnen we nauwkeurigheden halen van een 0, 5 cm op een grondverzet- of nivelleringsmachine op afstanden tot 100 meter. Het werkbereik van een machine loopt op tot 500 meter. Een grondverzetmachine met totaalstationsturing werkt ook volledig in 3D, lasergestuurde machines enkel in 2D. 

Actieve prisma’s
De Trimble Magdrive enerzijds en de actieve prisma’s anderzijds zijn twee grote troeven van de totaalstations. “Trimble Magdrive zorgt voor een magnetische vergrendeling van het toestel waardoor het niet gevoelig is aan bijvoorbeeld hevige wind. Trimble heeft als enige leverancier actieve prisma’s waardoor een unieke koppeling tussen het totaalstation en het prisma op de machine ontstaat die wordt gelockt. De actieve prisma’s zullen er ook voor zorgen dat in situaties met veel verkeersborden, of andere reflecterende voorwerpen, de totaalstations het prisma en de machine blijven volgen. Dit is uniek”, besluit Wim Van Huele.      

Tekst | Niels Rouvrois  Beeld | Sitech

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Landmeetkunde DuyckThio Material