Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Transformatie Moorkensplein geeft centrum Borgerhout nieuw elan

Transformatie Moorkensplein geeft centrum Borgerhout nieuw elan

Het Moorkensplein in Borgerhout blinkt als nieuw. In de loop van vorig jaar is het plein heraangelegd van gevel tot gevel met een nieuwe verharding, een groene zone, straatmeubilair en een fontein. Willemen Infra nam het project op zich, in opdracht van de Stad Antwerpen, en maakte van de gelegenheid gebruik om ook de riolering te vernieuwen. 

“De riolering was het eerste werk”, steekt Moric De Koninck, projectdirecteur bij Willemen Infra, van wal. “We hebben op het plein een gescheiden stelsel aangelegd. Voor de afvoer van het regenwater is, zoals klassiek in een stedelijke omgeving, gekozen voor een poreuze buis om zoveel mogelijk water te laten infiltreren in de ondergrond. Alle huizen zijn terug aangekoppeld aan de nieuwe vuilwaterriolering. Het water dat wordt opgevangen in de straten is gekoppeld aan de regenwaterriool.” 

Verharding in kasseien
Na de riolering was het eigenlijke plein aan de beurt. De aanleg is in twee fasen gebeurd. De eerste fase omvatte de aanleg van de rijweg. Een deel van het plein blijft namelijk toegankelijk voor busverkeer. Om die reden is gekozen voor een uitgewassen betonoppervlak in de kleur antraciet.  Tijdens de eerste fase zijn tevens nieuwe voetpaden aangelegd in een Indische kassei, in een mengeling van drie kleuren: grijs, bruin en een gele tint. 

Het grootste deel van het plein is aangelegd in kasseien met gelijkaardige kleuren. “Alleen de fonteinzone kreeg een blauwe hardsteen”, zegt Moric De Koninck. “In die zone is een ondergrondse fonteininstallatie geplaatst die later dit voorjaar in gebruik zal genomen worden.” 

Het Moorkensplein

In de groene zone zijn de kasseien geplaatst met een open voeg om het water de kans te geven om in te dringen in de bodem.

Waterinfiltratie
In het ontwerp was veel aandacht voor groen op het plein. Zo zijn er 13 nieuwe bomen aangeplant. “In een groene zone van 700 m2 groot hebben we eerst een volledige grondverbetering gerealiseerd”, legt Moric De Koninck uit. “De verharding is aangelegd op een sandwichconstructie: een krattensysteem in kunststof opgevuld met bomengranulaat om de doorworteling en beluchting van de bomen te optimaliseren. De kasseien zijn daar bovenop geplaatst met een open voeg om het water de kans te geven om in te dringen in de bodem. Straatmeubilair verspreid over het plein zorgt voor de finishing touch.” 

Permanent bereikbaar
Het Moorkensplein is heraangelegd tussen februari en oktober 2018. De bomen zijn aangeplant in december. Een behoorlijk korte termijn in kalenderdagen, maar dat was voor Willemen Infra niet de voornaamste uitdaging. “Het plein grenst aan het prachtige districtshuis, dat tezelfdertijd werd gerestaureerd door een andere aannemer. De uitdaging bestond erin om gelijktijdig klaar te zijn binnen de vooropgestelde termijn. Goede afspraken maken, was de boodschap.” In het districtshuis is de administratie van Borgerhout gevestigd. Het is dan ook een plek waar veel bedrijvigheid heerst. Het plein diende permanent bereikbaar te blijven, ook tijdens de weekends, wanneer het plein wordt gebruikt voor ceremoniële doeleinden zoals huwelijken.

Het Moorkensplein

Het Moorkensplein is dankzij de vernieuwing een aangenaam, uitnodigend plein geworden.

Mooi sluitstuk
Het resultaat mag er zijn, mede dankzij een correcte samenwerking met de Stad, het district Borgerhout en studiebureau Ara. Het Moorkensplein is een aangenaam, uitnodigend plein geworden. “Ik ben heel fier dat we als bedrijf ons steentje hebben mogen bijdragen aan dit project”, zegt Moric De Koninck. “Ik zie het Moorkensplein ook als een mooi sluitstuk. Gedurende de werken zijn Aannemingen Van Wellen, Aswebo en de infra-afdeling van Kumpen gefuseerd tot Willemen Infra. We zijn dit project gestart als Aannemingen Van Wellen; Aswebo heeft meegewerkt in onderaanneming en we zijn samen geëindigd als Willemen Infra. Symbolisch, toch?” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details