De transitie naar een circulaire economie is vandaag in volle ontwikkeling. Als meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld moet ook beton op die trein springen. Voor de productie van beton winnen gerecycleerde materialen dan ook alleen maar aan populariteit, maar niet alle mengcentrales zijn geschikt voor dergelijke productie. Creus Concrete Solutions, fabrikant van mengcentrales, heeft wel een oplossing. “Onze bunkers zijn ontworpen om ook alternatieve productieprocessen aan te kunnen”, vertelt Stijn Defraeye van Creus.
Vandaag ontwerpt en fabriceert Creus mengcentrales en volledig geautomatiseerde productielijnen voor gewapende gewelven. Ook onderhoud en service behoren tot het dienstenpakket. Stijn Defraeye: “De hoofdfocus ligt op de ontwikkeling van mengcentrales. Compacte mengcentrales voor handelaars in bouwmaterialen, bouwfirma’s en kleinere prefab fabrikanten, grote horizontale mengcentrales voor prefab en stortklaar beton en ook continu mengcentrales voor gestabiliseerd zand en industriële afvalstoffen zoals vliegas, slib,…” Bij ieder project wordt speciale aandacht besteed aan eenvoudig onderhoud, gebruiksvriendelijke bediening en goede service. Stijn Defraeye “Onze ervaring in onderhoud en service zien we als een groot extra voordeel omdat we zo een perfect zicht hebben op de werkpunten bij de ontwikkeling van nieuwe installaties. Dit stelt ons in staat om onderhoudsvriendelijke installaties op de markt te brengen.”
Voor de productie van prefab en stortklaar beton wordt steeds meer een beroep gedaan op gerecycleerde materialen. In het kader van circulariteit van beton wordt steeds sterker ingezet op het gebruik van gerecycleerde granulaten als gedeeltelijke vervanging van natuurlijke granulaten. Creus Concrete Solutions beseft de urgentie en neemt een voortrekkersrol op als fabrikant en ontwikkelaar van mengcentrales. “Kwaliteit is en blijft het uitgangspunt. Onze bunkers zijn solide en gegalvaniseerd, maar we houden ook rekening met de veranderende maatschappij”, aldus Stijn Defraeye. “Terwijl vroeger de pure grondstoffen zoals bijvoorbeeld Scheldezand of zeezand standaard waren, zien we nu een grote verschuiving richting recyclagemateriaal. Daarom heeft Creus bunkers ontworpen die ook die productie aankunnen. We beschikken ook over een mobiele centrale en een tweede mobiele centrale zit momenteel in ontwerpfase.”
Mee evolueren is de enige weg. “De markt bepaalt en die vraagt een steeds groenere insteek, wat heel logisch is”, klinkt het. “Grondstoffen worden schaarser en duurder. Het vele restpuin dat er is, kunnen we dus maar beter recycleren. Dat gebeurt nu al, maar zal in de toekomst alleen maar toenemen. Vanaf dag één zijn we op die trein gestapt en dat bleek nodig. België is zeker een voorloper wat dat betreft. Bij bunkers uit andere landen zien we vaak dat het materiaal er gewoon niet uitkomt of dat meer dan de helft tegen de zijkanten blijft zitten. Binnen het recyclageverhaal ontwikkelde Creus ook een aardebunker. De verwerking van aarde vraagt immers een specifiekere aanpak en is niet mogelijk met een gewone recyclagebunker.”
Naast de ontwikkeling in eigen huis, door eigen engineers, werkt Creus Concrete Solutions ook samen met een reeks betrouwbare partners. “In onze betonmengcentrales worden enkel kwalitatieve onderdelen geplaatst van onze partners. Ze dragen allen dezelfde filosofie hoog in het vaandel. Deze dynamische firma’s, met elk meer dan 25 jaar ervaring, zijn toonaangevend in hun domein. Ons partnerschap zorgt voor rechtstreekse communicatielijnen met de beleids- en technische mensen waardoor we heel snel kunnen reageren in geval van vragen. Om onze klanten nog beter te bedienen, openden we begin dit jaar onze nieuwe vestiging in Frankrijk als Creus sa”, besluit Stijn Defraeye.