Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Tubao stormbekken zorgt voor primeur in Wallonië

Tubao stormbekken zorgt voor primeur in Wallonië

Voor de afwatering van residentie Guérin in Rocourt werd gekozen voor een stalen stormbekken in plaats van het voorziene wachtbekken in beton. Het stalen stormbekken bestaat uit een grote buis van 240 kubieke meter van gegalvaniseerd staal, een primeur in Wallonië.

De nieuwe residentie Guérin is een complex van 34 appartementen, verdeeld over drie gebouwen. Omdat de residentie in stadsgebied ligt, wordt het regenwater van de drie gebouwen en hun omgeving afgevoerd naar de riolen van Rocourt. “Het regenwater zou oorspronkelijk naar een betonnen wachtbekken worden geleid, maar we hebben een ander idee voorgesteld dat aannemer, architect en opdrachtgever overtuigde”, klinkt het bij Deschacht, verdeler van Tubao. 

240 kubieke meter
Een stormbekken zorgt enerzijds voor vertraging van de afvloeiing naar de riolering en anderzijds voor een bluswaterreserve voor de brandweer. Het was grondverzetbedrijf Lucas-David dat werd getriggerd door een advertentie van Deschacht om af te stappen van het traditionele betonnen bekken. In plaats van het stormbekken als betonschaal uit te voeren, zou de voorgestelde oplossing de kosten drukken en de uitvoeringstijd verkorten. Er werd gekozen om de betonnen kuip te vervangen door een gigantische 240 m³ grote Tubao-buis van gegalvaniseerd staal. 

Het product wordt door het bedrijf Tubao in Frankrijk vervaardigd van Luiks staal. Een stormbekken van dit type is een primeur in Wallonië. “De voordelen liggen voor de hand”, vertelt Charles Maquet, werfleider van Lucas-David. “Na vijf uur werk was het reservoir klaar om af te dekken, terwijl een betonnen constructie ons maar liefst 4 tot 5 weken zou hebben gekost.”

Tubao

Het stormbekken van residentie Guérin zal meerdere generaties bewoners overleven.

Meerdere generaties
Hoewel deze oplossing in België heel recent is, bestaat ze in Frankrijk en Nederland al enkele jaren. Studiebureau Lacasse-Monfort, belast met het project, heeft voor het gebruik van Tubao gewacht tot de technische kwaliteiten van het product voldoende waren bewezen en aangetoond. Deschacht organiseerde daarom een bijeenkomst met leverancier Tubao en leverde voldoende overtuigend bewijs om de verantwoordelijke ingenieur gerust te stellen. 

Het stormbekken van residentie Guérin zal meerdere generaties bewoners overleven. Wat de waterdichtheid, de erosiebestendigheid en het vermogen om wegen te dragen betreft, doet Tubao niet onder voor beton. Charles Maquet, die bij het overleg een centrale rol speelde: “Deschacht gaf ons de knowhow en vaardigheden waarmee we nog meer kunnen realiseren. Dit was een voorbeeld van een synergie die op een bouwplaats zeer zeldzaam is.”   

Tubao

Er werd gekozen voor een gigantische 240 m³ grote Tubao-buis van gegalvaniseerd staal.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details