Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Tweede BENOR-certificaat voor bescherming van beton door epoxy-coating

Tweede BENOR-certificaat voor bescherming van beton door epoxy-coating

Het beschermen van betonoppervlakken door middel van epoxy-coating heeft de laatste jaren een bijzondere evolutie doorgemaakt. In 2004 verschenen de Europese standaarden voor ‘oppervlaktebeschermingssystemen voor beton’ onder de EN 1504-2. Dit zette LITHOBETON uit Gistel ertoe aan om Epolith-TOP te ontwikkelen om als eerste product het BENOR-certificaat te behalen.

Deze ontwikkeling en toepassingen werden van nabij gevolgd door VLARIO, waarin alle rioolbeheerders zijn vertegenwoordigd. Inmiddels raakt het gebruik van Epolith-TOP goed ingeburgerd in tal van projecten waarbij de rioleringsputten moesten weerstaan aan de invloeden van agressief afvalwater (BZA). In de laatste versie van standaardbestek 250 (versie 4.1) werden de teksten voor het beschermen van betonnen oppervlakken met epoxy-coating aangepast. Daarbij wordt er nu uitdrukkelijk verwezen naar deze norm en de BENOR-eis.

Dit was het sein voor LITHOBETON om zich verder in te zetten in het ontwikkelen van een tweede aanverwant product. Epolith-PRO is niet alleen geschikt voor applicaties in rioolinspectieputten, maar kan ook gebruikt worden voor de coating van betonnen leidingselementen. Uit marktanalyse blijkt een groeiende behoefte om buizen met grotere diameters te gebruiken bij de aanleg van het DWA-rioolstelsel. Hierbij wordt gemikt op het behandelen van betonbuizen vanaf diameter 300 mm tot en met 1.200 mm.

Inspectieput A175 met Epolith.

 

Epolith-PRO

In dat segment hebben betonnen buizen talrijke voordelen op het bestaande aanbod van gres- of kunststofbuizen. Door het coaten van het binnenoppervlak wordt vermeden dat het beton door zuren wordt aangetast. Zo kunnen collectoren waarbij een verlengde levensduur wordt beoogd (zoals winkelstraten, onder trambeddingen …) dus met Epolith-PRO behandelde betonbuizen worden uitgevoerd. “We zijn alvast zeer enthousiast over de veelbelovende resultaten en mogelijkheden die Epolith-PRO ons biedt”, vertelt Tom Bulcke, zaakvoerder van LITHOBETON. “Het biedt zeker tal van kansen voor de rioolbeheerders om met gebruik deze gecoate buizen de levensduur van de collectoren en dus ook van de bovenbouw gevoelig te verlengen. ”

Alle vereiste proeven zijn met succes onder de zwaarste mechanische en chemische belastingen getest in het Labo Magnel. De vereiste proeven tonen volgende karakteristieken aan: hechting aan droog en vochtig beton, slijtweerstand, kunstmatige veroudering, weerstand aan tegendruk, chemische resistentie, scheuroverbrugging, waterdoorlaatbaarheid, belasting onder verhoogde temperatuur en UV-bestendigheid. Alle proeven  werden met grote voldoening getest op een beperkte laagdikte van 0,8 mm. Hierop werd Epolith-PRO een CE-certificaat toebedeeld. Epolith-PRO wordt periodiek en doorlopend gekeurd en geattesteerd door BCCA.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details