Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Tweede editie Techni-Mat een schot in de roos
Op 9 en 10 maart opende Kortrijk Xpo de deuren voor de tweede editie van Techni-Mat, de tweedaagse vakbeurs voor alle spelers binnen infra & ruwbouw.

Tweede editie Techni-Mat een schot in de roos

Techni-Mat Awards kennen nieuwe winnaars

Op 9 en 10 maart opende Kortrijk Xpo de deuren voor de tweede editie van Techni-Mat, de tweedaagse vakbeurs voor alle spelers binnen infra & ruwbouw. De beurs toonde zich wederom het verzamelpunt van knowhow voor de sector. Ruim 120 exposanten en ongeveer 2000 bezoekers ontdekten een brede waaier aan nieuwe technieken en materialen. Ook de Techni-Mat Awards werden voor de tweede keer uitgereikt.

Techni-Mat, een samenwerking tussen Infratech en Matexpo, is een vakbeurs voor bouwprofessionals actief in ruwbouw en burgerlijke bouwkunde. De beurs richt zich specifiek op aannemers uit de algemene bouw en wegenbouw, technisch directeurs, aankopers, calculatoren, werf- en projectleiders, algemene directie, overheden (technische diensten van steden & gemeenten, provincies en gewesten) en private opdrachtgevers. De exposanten zijn fabrikanten en exclusieve verdelers van technieken & materialen voor funderingen, ruwbouw en buitenafwerking, materialen en infrastructuur voor de openbare ruimte en wegtechnieken, technieken en materialen bestemd voor tunneling, riolering en energieproductie en -distributie. Maar ook gespecialiseerde aannemers, studiebureaus en branche organisaties krijgen een plek op Techni-Mat.

De talrijk opgekomen bezoekers konden tijdens deze tweedaagse vakbeurs rekenen op een uitgebreid programma, bestaande uit een gevarieerd seminaraanbod, ruim 120 interessante exposanten en als hoogtepunt de uitreiking van de Techni-Mat Awards.

Sustainability Award

In de categorie Sustainability namen Hydro Store+ van Marlux-Stradus, SUREbridge van CGK Group en Ecolift (XL) van Kessel het tegen elkaar op. Het was de laatstgenoemde die aan het langste eind trok. De Ecolift heeft een sterke link met de actualiteit. In tijden van steeds extremere weersomstandigheden is waterbeheer een hot topic. Als hybride opvoerinstallatie met geïntegreerd pompstation combineert Ecolift de veiligheid van een opvoerinstallatie met de efficiëntie van afvoer via natuurlijk verval. Terwijl een traditionele opvoerinstallatie constant pompt en dus constant energie verbruikt, pompt de Ecolift enkel wanneer het echt nodig is. 

Technical Award

Waar CGK Group in de categorie Sustainability nog het onderspit moest delven voor Kessel, was het in de categorie Technical wel raak. En dat voor de tweede editie op rij, want ook in 2020 ging CGK Group met de Technical Award aan de haal. Toen dankzij de glasvezelversterkte composietbruggen op basis van InfraCore®-technologie. Dit jaar overtuigde CGK Group de jury met SUREbridge, een unieke vorm van brugrenovatie gebaseerd op diezelfde InfraCore®-technologie. SUREbridge speelt bovendien in op een zeer actueel probleem: de staat van onze bruggen. Een heel belangrijk aspect bij dergelijke werven is het minder hinder-verhaal. Ook daarin biedt SUREbridge voordelen, want de zeer korte bouwtijd zorgt voor minder overlast. Ook de transportkosten worden beperkt, wat een positieve impact heeft op het milieu.

Ook de Techni-Mat Awards werden voor de tweede keer uitgereikt.

Audience Award

De top 3 per categorie kreeg ook een plaats in de Wall of Fame, die op de beurs tentoongesteld werd. Het aanwezige publiek kon op woensdag 9 maart stemmen op het product dat de persoonlijke voorkeur geniet en zo bepalen wie de Audience Award naar huis mocht nemen. Het was Hydro Store+ van Marlux-Stradus dat de meeste stemmen van het publiek kreeg. Hydro Store+ is een totaal nieuw type waterdoorlatende betonstraatsteen die het beste van de al bestaande types combineert en de nadelen hiervan elimineert. Zo worden een gesloten hoogwaardige deklaag en een poreus onderbeton gecombineerd om op die manier waterinfiltratie en comfort samen te brengen.

Klimaatrobuust ontwerpen op het publiek domein

Het beursprogramma voorzag voor beide dagen een breed scala aan seminars. Zo stonden onder andere verantwoord bouwen met beton en CSC-certificaat door FEDBETON, duurzame betonherstelling door Fereb, GIPOD en KLIP voor aannemers door Digitaal Vlaanderen, veiligheid in steigerbouw met voorstelling van certificaten en opleidingen door CCB en klimaatrobuust ontwerpen op het publiek domein op het programma. Dat laatste seminar werd gegeven door hogeschool Vives en gaf meer duiding over nature based solutions (NBS). Een onderwerp dat inhaakt op de actuele oplopende frequentie van extreme weeromstandigheden. Een situatie waarbij adaptatie noodzakelijk is op het publieke domein. NBS kan een oplossing bieden met als hoofdprincipe de samenwerking tussen mens en natuur. Ondanks de voordelen die hiermee gepaard gaan, is NBS nog geen vanzelfsprekendheid bij veel projecten. Vaak wordt er nog gekozen voor een grijze infrastructuur, vanwege het vermeende kostenplaatje en een gebrek aan kennis omtrent nature based solutions. Toch is NBS vaak een kostenefficiëntere oplossing met bijkomende ecologische en sociale voordelen. 

Met een ruime expostantenlijst, een gevarieerd seminarieprogramma, een mooi bezoekersaantal en succesvolle awards mag de organisatie terugblikken op een succesvolle tweede editie van de Techni-Mat Awards. Noteer alvast 6 & 7 maart 2024 in Kortrijk Xpo in de agenda voor editie drie!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details