Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uitgebreid studiewerk gaat bruggenbouw Albertkanaal vooraf

Uitgebreid studiewerk gaat bruggenbouw Albertkanaal vooraf

Groep Infrabo nam in opdracht van de THV Via T Albert Bouw de studie infrastructuur voor zijn rekening in de ontwerpfase en stond in voor het hydraulisch ontwerp. Eens het project was toegewezen gaf Groep Infrabo ondersteuning bij de opmaak van de uitvoeringsplannen. 

Groep Infrabo is een multidisciplinair studiebureau uit Westerlo dat actief is in de domeinen speciale technieken, infrastructuur, water en leefmilieu. In 2016 werd Groep Infrabo aangesteld om de studie infrastructuur voor de bruggen over het Albertkanaal van Cluster 1 uit te werken. “Cluster 1 omvat de bruggen in Stokrooie, Ham, Zutendaal, Eindhout, Eigenbilzen, Geel-Stelen en Herentals”, vertelt Simon Van Laer, projectverantwoordelijke bij Groep Infrabo. “Onze taak bestond erin om het ontwerp te toetsen aan de aangeleverde eisentabel. We hebben ook een opmeting gedaan in functie van de meetstaat en een analyse gemaakt van de bestaande toestand van de nutsleidingen.” Langs het Albertkanaal passeren heel wat belangrijke nutsleidingen voor onder meer petrochemie. Groep Infrabo heeft nagegaan welke leidingen konden blijven liggen, welke verplaatst moesten worden, en waar maatregelen dienden te worden genomen voor het behoud van de leidingen.

Groep Infrabo

Groep Infrabo stond in voor het hydraulisch ontwerp van de bruggen en heeft de uitvoeringsplannen gefinetuned.

Uitvoeringsfase
Na toekenning van het PPS-project Cluster 1 aan de THV Via T Albert Bouw werd ook tijdens de opmaak van de uitvoeringsplannen  beroep gedaan op de expertise van Groep Infrabo. Philippe Verduyckt, projectverantwoordelijke bij Groep Infrabo: “We hebben het hydraulisch ontwerp van de bruggen voor onze rekening genomen. Het regenwater dient zo beperkt mogelijk te worden afgevoerd naar het kanaal en de bestaande grachten. We hebben in het ontwerp gecontroleerd of de afwatering van de bruggen en de omliggende infrastructuur voldeed aan de eisen op het vlak van buffering en infiltratie. Daarnaast hebben we de uitvoeringsplannen gefinetuned volgens alle gestelde eisen zoals veiligheidsafstanden die gerespecteerd moeten worden, de hellingen van de brug tot het aantal vleermuiskasten toe. Het ecologische aspect is namelijk een belangrijke factor in dit project.”

Expertise in eigen huis
Dit complexe dossier vergde een uitgebreide studie. Groep Infrabo heeft daarvoor alle expertise in huis. “Aangezien we een middelgroot studiebureau zijn, kunnen we flexibel inspelen op vragen van besturen en zeer snel schakelen indien nodig”, stelt Simon Van Laer. De THV Via T Albert Bouw is momenteel in de running voor de tweede cluster van de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal. Het technisch dossier, waaraan Groep Infrabo ook heeft meegewerkt, werd op 19/11/2018 overgemaakt aan De Vlaamse Waterweg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details