Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uitgekiende GVK-oplossing voor complex rioleringsproject

Uitgekiende GVK-oplossing voor complex rioleringsproject

In de Rietgracht in Oudenaarde zorgt aannemer Persyn in opdracht van Aquafin voor een scheiding van afval- en regenwater. Dwars door het centrum loopt ondergronds een overwelfde koker die dienst doet als riolering. Over een afstand van 2 km werd voor de afvoer van het afvalwater een nieuwe riolering in glasvezelversterkte kunststof (GVK) geplaatst in de bestaande koker. Voor de technische expertise en levering van de GVK-buizen en fittings deed Persyn een beroep op Deschacht, specialist in onder andere riolerings- en afvoermaterialen.

Over een afstand van 2 km werd voor de afvoer van het afvalwater een nieuwe riolering in glasvezelversterkte kunststof (GVK) geplaatst in de bestaande koker.

 

Op een honderdtal plaatsen in Vlaanderen werkt Aquafin aan propere waterlopen en een leefomgeving in harmonie met het water. Ze bouwen installaties om rioolwater te zuiveren, vernieuwen bestaande riolen en leggen nieuwe riolen aan waar ze nog ontbreken. Ook in Oudenaarde loopt momenteel een groot project. Naast het plaatsen van de nieuwe GVK-riolering in de koker over een tracé van 2 km wordt ook de bestaande koker gesaneerd om op termijn het regenwater af te voeren. Ongeveer 400 woningen zullen op het nieuwe rioleringsnet worden aangesloten.

Dit project heeft tot doel een riool voor afvalwater in de bestaande koker te monteren, zodat de koker zelf als regenwaterleiding kan gebruikt worden. Zo wordt een centrale regenwaterafvoer gecreëerd waar al het hemelwater van het centrum in wordt verzameld om uiteindelijk in de Schelde uit te vloeien. Er wordt sterk gefaseerd gewerkt om de hinder zo veel mogelijk te beperken en de duur van de werken zo kort mogelijk te houden. De werken gingen in september 2019 van start en zouden in het voorjaar van 2021 afgerond worden.

De werken worden uitgevoerd in een koker van 2 m op 2 m, over een lengte van 2 km.

 

Complex project

“Het is een complex project, met een beperkte werkruimte”, vertelt Lode Provoost, projectleider bij Persyn. “We werken in een koker van 2 m op 2 m, over een lengte van 2 km. En dat terwijl de bestaande afwatering moet blijven functioneren tijdens de werken. Het plaatsen van een nieuwe riolering in een bestaande buis is niet uitzonderlijk, maar dat dit volledig ondergronds en dus niet in open sleuf gebeurt, is dat wel. Op het vlak van de materialen is Deschacht een vertrouwde partner. Zoals steeds zijn we zeer tevreden over de samenwerking. Qua timing, levering en kwaliteit kunnen we alleen maar positief zijn.”

Persyn klopte bij Deschacht aan voor de praktische inbouw van de riolering. “We hebben ons gebogen over de bouwlengtes, het beugelen en het aanboren op de GVK-leiding”, vertelt Filip Ausloos, Business Unit Manager Riolering & Afvoer. “Op basis van dat ‘vooronderzoek’ leverden we de juiste GVK-buizen en fittings. De combinatie van lengte en gewicht geeft GVK een voordeel tegenover andere materialen, net als de gunstige hydraulische eigenschappen en resistentiekwaliteiten. Ook de mechanische koppelingen en de mogelijkheden om achteraf op dit materiaal aan te boren zijn een grote meerwaarde.”

Voor de technische expertise en levering van de GVK-buizen en fittings deed Persyn een beroep op Deschacht.

 

Onestopshop

Voor Deschacht paste dit project perfect in hun kraam. “We zijn vertrouwd met dergelijke grote werven en ook de korte leveringstermijn is geen probleem omdat dit tot onze corebusiness behoort. We zijn een onstopshop voor de wegenbouwsector en we hebben de nodige technische expertise. We hechten ook belang aan nabijheid van de werf en focussen sterk op een menselijke relatie met onze klanten. Verder beschikken we ook over een goede kennis van de eisen van overheden en studiebureaus. Proactief meedenken in termen van materiaalkeuze en installatie is onze grote sterkte”, besluit Filip Ausloos.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details