Hoogmartens_000030
02:29
19-06-2018

Uitgewassen beton zorgt voor natuurlijk uitzicht in nieuw stadspark

In Herentals wordt het stadspark vernieuwd. Het ontwerp van architectenbureau Lama moet van deze vervallen plek opnieuw een mooi en aangenaam park maken. De nieuwe geglooide wandelpaden in uitgewassen beton spelen hierin een belangrijke rol. De okergele paden, die werden aangelegd door Hoogmartens Wegenbouw n.v., bezorgen het park immers een mooi, natuurlijk en duurzaam uitzicht.

Het stadspark in Herentals was dringend toe aan een heropfrissing. Mien Van Olmen, schepen van Ruimtelijke Ordening en Groen: “Het stadspark was tot voor kort een donker park, en helemaal geen aangename plek om te vertoeven. Met dit mooie ontwerp willen we het stadspark opnieuw open trekken. Het moet een fijne verblijfsruimte worden voor de mensen die in onze stad wonen, zowel ouderen als jonge gezinnen.”

 

Toplaag uitgewassen
Eén van de meest in het oog springende onderdelen van het vernieuwde stadspark zijn de 2.500 m² aan nieuwe paden in uitgewassen en okergekleurd beton. Tom Hoogmartens van Hoogmartens Wegenbouw n.v. legt uit: “Uitgewassen beton is beton dat op de traditionele manier gestort wordt. Na het aanbrengen van het beton wordt de toplaag ingespoten met product. Dat product wordt nadien onder hoge waterdruk afgespoten, waardoor het bovenliggende grind opnieuw vrij komt te liggen. Dat zorgt voor een zeer natuurlijk uitzicht.”


Uitgewassen beton is aan een opmars bezig in ons land.
“De paden in uitgewassen beton werden voorgesteld door architectenbureau Lama”, zegt werfleider Jan Wittevrongel van hoofdaannemer Hegrola. “Het ontwerp bevatte een geel betonnen fietspad, dat werd uitgewassen voor een natuurlijker uitzicht. Ook de vloeiende lijnen in de paden bevorderden de natuurlijke uitstraling van de paden.” De keuze om hiervoor met Hoogmartens in zee te gaan, werd snel genomen: “We hebben al vaker zeer goed samengewerkt met Hoogmartens. Zij weten in projecten als deze perfect wat er moet gebeuren. Nadat wij in 3D al het grondwerk hadden uitgetekend, heeft Hoogmartens het werk overgenomen.”

 

Als leverancier van het beton was Kerkstoel nauw betrokken bij de werkzaamheden. “Dit is geen standaard betonsamenstelling. Bij wegenbeton zijn er veel meer afwerkingsmogelijkheden dan bij standaard constructiebeton. Hier waren specifieke granulaten uit dolomiet gevraagd. Daarom hebben we meerdere stalen gemaakt, elk met een andere kleur, waaruit het stadsbestuur een keuze kon maken”, zegt Jan Vervaet, commercieel verantwoordelijke bij Kerkstoel. Uiteindelijk werd voor dit project gekozen voor okergeel beton. Kerkstoel leverde voor het stadspark zo’n 370 m³ aan beton, een relatief grote hoeveelheid voor dit type project.


Het beton wordt eerst op de traditionele manier gestort.

 

Henk van Lieshout, uitvoerder van betonwegenbouw bij Hoogmartens, licht de gevolgde de procedure toe. “Eerst legt de hoofdopdrachtgever de onderbaan op niveau. Dan plaatsen wij onze bekistingen en leggen we het beton aan tussen die bekistingen. Na het uitwassen brengen we op het beton zelf een zaagsteen aan, voor de krimpvoegen en de spanningen van het beton.” Een project als dit bevat enkele moeilijkheden, aldus van Lieshout: “Het ontwerp voorzag heel wat bochten om het natuurlijk uitzicht te bevorderen: de paden moesten geglooid zijn en natuurlijke vormen hebben. Dat zorgde wel voor een extra uitdagingen. Daarnaast konden we niet met een trilbalk storten, maar moesten we alles met de hand aanbrengen. Gelukkig konden we onze jarenlange ervaring inzetten om alles efficiënt en zorgvuldig met de hand af te werken.”

 

In opmars
Volgens Jan Vervaet van Kerkstoel is de jongste jaren een opvallende evolutie ingezet. De vele verschillende toepassingsmogelijkheden van beton, zoals dit uitgewassen beton, beginnen stilaan ingang te vinden in België. “Vroeger lag overal in België dezelfde soort beton. In Frankrijk wordt al jaren met deze techniek gewerkt om gekleurd beton te verkrijgen. In zowat elk klein stadje zijn de pleinen daar voorzien van mooi, gekleurd beton. Dat is in België ook langzaam maar zeker aan het gebeuren.” Naast de esthetische meerwaarde is natuurlijk ook de onderhoudsvriendelijkheid een grote troef. “Bij klinkers moet je onkruid wieden, bij beton is er geen onderhoud nodig. Dit materiaal is ook heel duurzaam en kan gerecycleerd worden. Dat wordt steeds vaker mee in overweging genomen.”


Eén van de meest in het oog springende onderdelen van het vernieuwde stadspark zijn de 2.500 m² aan nieuwe paden in uitgewassen en okergekleurd beton.

 

Het project liep naar wens, al zorgde het natte weer wel voor wat vertraging. Voor uitgewassen beton zijn er immers twee volledig droge dagen nodig. Verder zijn de werken vlot verlopen. De stad Herentals is zeer tevreden met de nieuwe paden, zowel over het gekozen kleurpigment als over de samenwerking met Hoogmartens.

 

Tekst: Filip Van der Elst    |     Beeld: Jeroen Schreurs

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

foto-zilveren-editiebest