Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uitvoeringscertificatie krijgt steeds meer voet aan de grond
Uitvoeringscertificatie is een ‘hot item’ in de wegenbouw- en infrastructuursector.

Uitvoeringscertificatie krijgt steeds meer voet aan de grond

Een goed product is en blijft de eerste stap naar een goed eindresultaat. Maar daarmee houdt het niet op: ook een perfecte uitvoering is noodzakelijk om te komen tot een kwalitatief project. Daarom namen een aantal toonaangevende publieke bouwheren een vijftal jaar geleden het initiatief om het vertrouwen in de conformiteit van een uitvoering te laten bevestigen via uitvoeringscertificatie. Certificeringsorgaan COPRO neemt hierin – in samenwerking met BCAA – een leidende rol op zich wat vandaag resulteert in de eerste uitvoeringscertificaten op markt.

Terwijl het certificaat voor ondergrondse infiltratie intussen is uitgerold, staat ook de certificatie voor bovengrondse infiltratie in de steigers.

Uitvoeringscertificatie is een ‘hot item’ in de wegenbouw- en infrastructuursector. Het concept werd in het leven geroepen op initiatief van verschillende stakeholders, waaronder AWV, VLARIO, Infrabel, Farys, SPW, BFAW en Bouwunie. Als onafhankelijke controle- en certificatie-instelling kregen COPRO en BCCA de taak om alle ideeën, wensen en eisen in een concrete vorm te gieten en het systeem op punt te stellen. “We waren zelf ook vragende partij omdat we tevens de productcertificatie in goede banen leiden en beseffen dat ook een perfecte uitvoering noodzakelijk is om tot een goed eindresultaat te komen. Via uitvoeringscertificatie kunnen we de cirkel dus helemaal rond maken”, aldus Ruben Verbeke van COPRO.

Een betonnen infiltratiekelder.

COPRO en BCCA

COPRO heeft vandaag een groep uitvoeringscertificaten (onder het COPRO.EXE-label) klaar, namelijk voor de herstelling en plaatsing van afschermende wegconstructies, de afvoer van teerhoudend asfalt en het aanbrengen van waterdichte beschermingen. Ook op het vlak van hemelwaterinfiltratie beweegt er veel. Terwijl het certificaat voor ondergrondse infiltratie intussen is uitgerold, staat ook de certificatie voor bovengrondse infiltratie in de steigers. BCCA op zijn beurt focust zich voor uitvoeringscertificatie op ondergrondse infra. Joost Verhelst van BCCA: “Zoals bijvoorbeeld rioolrenovatie en ondergrondse aanleg, waaronder sleufloze technieken. De certificatie staat momenteel nog niet helemaal op punt, maar we maken wel vorderingen. Op technisch vlak staan we zeer ver en momenteel ontwikkelen we een digitaal portaal voor de praktische en administratieve ondersteuning van de certificatie. Het doel is om dat ergens midden dit jaar te finaliseren.”

Uitvoeringscertificatie blijft ook de komende jaren een aandachtspunt voor COPRO en BCCA.

Draagvlak creëren

Uitvoeringscertificatie legde de voorbije jaren dus een mooi parcours af, maar er is nog een hele weg te gaan. Ruben Verbeke: “Het blijft een relatief nieuw gegeven en de eerste jaren hebben we vooral gezorgd voor een draagvlak bij alle actoren. Dat is absoluut noodzakelijk voordat je kan beginnen met het opstellen van de technische voorschriften en de verdere uitrol van het certificaat.” Joost Verhelst bevestigt: “Het is zeer belangrijk om alle partijen nauw te betrekken in dat proces. Uiteindelijk moet iedereen op dezelfde lijn zitten. Dat vraagt veel overleg, zeker bij nieuwe concepten. Werven zijn bovendien ook ingewikkelder dan pakweg 30 jaar geleden. Nieuwe technieken, meer producten, veranderde wetgeving, burgerparticipatie, meer communicatie … De taken van het controlepersoneel zijn veel uitgebreider. Voor alle betrokken partijen is het  belangrijk dat we het administratieve luik van uitvoeringscertificatie zo eenvoudig mogelijk maken.”

Uitvoeringscertificatie blijft dus ook de komende jaren een aandachtspunt voor COPRO en BCCA. “We blijven er allemaal samen werk van maken en de sector is zich bewust van het belang van de uitvoering. Een opdrachtgever mag van een uitvoering gerealiseerd onder een uitvoeringscertificaat verwachten dat ze gebeurt volgens een door de sector overeengekomen kwalitatieve manier. En dat ze beantwoordt aan een reeks eisen die door die sector als relevant worden beschouwd voor de kwaliteit van de uitvoering”, besluit Ruben Verbeke.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details