We zullen het de komende jaren steeds meer zien: het straat voor straat aanleggen van glasvezel door het land. Daarvoor moesten aanlegploegen altijd veel graafwerk verrichten, maar dat zal niet lang meer duren. Atsa Infra Tel bv testte onlangs samen met Verhoeven, importeur van de sleuvenfrees van Auger Torque, een sleuvenfrees op een minigraver. Mét succes. Deze combinatie zorgt ervoor dat de werkzaamheden een stuk efficiënter kunnen worden uitgevoerd.
In december 2018 is KPN telecom gestart met de aanleg van glasvezel in vier Nederlandse steden. Het is onderdeel van de nieuwe strategie van het telecombedrijf dat in 2021 een miljoen huishoudens wil aansluiten op glasvezel. Met deze strategie versnelt KPN zijn omvorming van telefoonbedrijf naar een modern telecombedrijf. Ook T-Mobile heeft in Rotterdam de goedkeuring gekregen om 35.000 huizen te voorzien van glasvezel. Naar schatting zal er nog ruim 32.000 kilometer kabel in de grond gelegd worden de komende jaren.
Dit kan efficiënter
Atsa Infra Tel is een van de grotere partijen die zelf de graafwerkzaamheden uitvoert voor het leggen van zijn kabels. Door eerder genoemde ontwikkelingen kan Atsa Infra Tel zonder uitbreiding geen nieuwe klussen meer aannemen tot 2023. Eigenaar Harun Sarac: “Momenteel graven wij de meeste sleuven voor de glasvezelkabels met onze Takeuchi TB216-machines, uitgerust met een banaanbak. Gezien de hoeveelheid werk kunnen wij niet stil blijven zitten en zoeken wij altijd naar innovatieve oplossingen. Omdat wij al jaren klant zijn bij Verhoeven zijn we samen opzoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. De vraag was simpel: hoe kunnen wij efficiënter en effectiever onze sleuven graven?”
Combinatie van sleuvenfrees aan minigraver
De oplossing voor deze vraag werd gevonden in de Auger Torque-sleuvenfrees. Uniek aan deze sleuvenfrees is dat Auger Torque de enige leverancier is die een sleuvenfrees voor bevestiging aan minigravers levert. Waar voordien een sleuvenfrees op rupsen aangeschaft moest worden, kan deze sleuvenfrees eenvoudig aan een graafmachine gemonteerd worden. “We willen de telecomkabel niet meer op 60 cm diep leggen maar op 45 cm. Op deze manier is er een mogelijkheid om een sleuvenfrees in te zetten zonder nutsvoorzieningen te raken. Met een sleuvenfrees aan onze graafmachine hopen wij dat we onze werkzaamheden sneller kunnen uitvoeren”, aldus Harun Sarac.
Getest en goedgekeurd
Tijdens de test op een Takeuchi TB240 demonstreerde machinist Marc Kursten de Auger Torque MT600 met een 100 mm HD ketting met een gewicht van 254 kg. Er werd een gemiddelde van 2 meter per minuut gehaald, inclusief het omzeilen van boomwortels en het wegnemen van puin. Conclusie van de test volgens Atsa Infra Tel en Verhoeven is dat de Auger Torqu-sleuvenfrees het perfecte antwoord is op de heersende marktvraag naar een oplossing voor het effectief en efficiënt frezen van sleuven. “De kracht van de machine in combinatie met de sleuvenfrees zorgt ervoor dat er aanzienlijk betere prestaties geleverd kunnen worden in vergelijking met losse sleuvenfrezen die op rupsen verkrijgbaar zijn”, klinkt het.
Eenmaal vlak met de grond snijdt de sleuvenfrees in de optimale snijhoek met behoud van de juiste diepte. Het trekken van de sleuf is net zo eenvoudig als het achteruitrijden van de minigraver. In een gestaag tempo wordt een perfecte sleuf gefreesd. Harun Sarac sluit af met een oproep naar collega-bedrijven: “De combinatie van een sleuvenfrees en een graafmachine is uitermate geschikt voor zowel het leggen van glasvezelkabels zoals Atsa Infra Tel verzorgt, maar zeker ook voor bedrijven die bijvoorbeeld pijpleidingen in kassen van a naar b leggen of bedrijven die drainageoplossingen verzorgen.”
Nog meer innovatie in de pijplijn
Momenteel werkt Atsa samen met de TU Delft aan een integratie van een bodemcamera op de sleuvenfrees. Het doel van deze innovatieve ontwikkeling is dat de machine zo wordt afgesteld dat hij op 1 meter diep en 1,5 meter breed in de grond kan kijken om zodoende bestaande kabels te ontwijken.