Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Unieke rioolrenovatie op Bergensesteenweg in Anderlecht
Oorspronkelijk stond beschreven om de fundering aan te leggen met behulp van micropalen, maar uiteindelijk stelde Renotec bij aanbesteding een niet alledaags alternatief voor: jetgrouting van binnenuit.

Unieke rioolrenovatie op Bergensesteenweg in Anderlecht

De renovatie van de riolering – over een traject van ruim 300 m – op de Bergensesteenweg in Anderlecht is bijna afgerond. Renovatiespecialist Renotec ontfermde zich, samen met Soletanche Bachy en in opdracht van Vivaqua, over de werken. Het traject werd gefundeerd, het riool geïnjecteerd, wapening geplaatst en door middel van spuitbeton werd een nieuwe structurele riool gerealiseerd. “Gunitering bleek de ideale oplossing voor dit project, maar de keuze om het riool van binnenuit te funderen door middel van jetgrouting was wel uniek”, aldus Gilles Neerinckx, Technisch directeur Leidingtechnieken bij Renotec.

Bij de beproefde methode van het guniteren wordt een nieuw structureel geheel gevormd.

In totaal moest er 340 m riool gerenoveerd worden. Bijzonder aan dit project is dat het verzakte riool een nieuwe fundering nodig had. Daarnaast werd het riool rondom geïnjecteerd om zo het contact tussen de rioolwand en de omliggende grond te herstellen. Gilles Neerinckx: “Als je historische foto’s van die site bekijkt, dan kan je afleiden dat een meander van de Zenne hier vroeger passeerde. Dat kan verklaren waarom het riool over een afstand van ruim 300 m verzakt en onstabiel was. Het riool op zich is ook best indrukwekkend en zeker niet standaard omwille van de champignonachtige vorm met een ‘hoedje’ van om en bij de 2 m hoog en een geul met ook nog eens diameter van ongeveer 2 m.”

“Technisch beheersen we de renovatietechnieken tot in de puntjes en ook onze no-nonsense aanpak en out of the box denken, bleken een meerwaarde.”

Jetgrouting

“Oorspronkelijk stond beschreven om de fundering aan te leggen met behulp van micropalen, maar uiteindelijk stelde Renotec bij aanbesteding een niet alledaags alternatief voor: jetgrouting van binnenuit”, vertelt Gilles Neerinckx. “In tegenstelling tot micropalen moesten er hierdoor geen heuse structurele aanpassingen gebeuren aan de vloerplaat van het riool om de belasting op te vangen. Door het grotere contactoppervlak van de groutpalen kan het riool grotendeels steunen op de groutmassa. Net zoals onze klant ook kan steunen op ons” lacht Gilles. “Niet tegenstaande is dit een unicum in de bouw. En dus zeker ook uitdagend, want we moesten bestuderen hoe we de machine in het riool konden positioneren. Zo moesten bijvoorbeeld de rupsbanden gedemonteerd worden en creëerden we een bouwput om het materieel te laten afdalen. Door gebruik van deze methode werd ook de hinder op de drukke Bergensesteenweg en de last voor de omwonenden stevig beperkt. We renoveerden een groot stuk van het riool vanuit één centrale put. Over minder hinder gesproken!”

In totaal moest er 340 m riool gerenoveerd worden.

Spuitbeton

Naast het funderen van het traject moest het riool ook hersteld en opnieuw waterdicht gemaakt worden, voordat het riool vervolgens van binnenuit structureel werd gerenoveerd. Voor die structurele renovatie plaatste Renotec een prefabelement en werd de geul met spuitbeton verstevigd. Bij de beproefde methode van het guniteren wordt een nieuw structureel geheel gevormd. Het wapenen van het spuitbeton kan worden gerealiseerd door middel van toevoegen van gietijzeren vezels, kunststofvezels of door het aanbrengen van wapeningsnetten. Huisaansluitingen worden op hun beurt waterdicht overgekoppeld op het gespoten oppervlak met de garantie op een correcte afvloeiing.

De keuze voor spuitbeton of gunitering lag eigenlijk voor de hand. Gezien de grootte van het riool zou een volledige prefabrenovatie te kostelijk zijn en met spuitbeton, volgens de natte methode, kan je perfect langs links en rechts 200 m renoveren met slechts één installatie. Ideaal dus voor dit traject. Voor Renotec is dit een project op het lijf geschreven. “Technisch beheersen we de renovatietechnieken tot in de puntjes en ook onze no-nonsense aanpak en out of the box denken, bleken een meerwaarde. Toch heeft ook ieder project zijn uitdagingen. Hier was het bijvoorbeeld niet evident om de geul droog te krijgen. Heel wat huizen en andere riolen komen in dit grote riool toe en het reinigen leek soms meer op baggeren, maar uiteindelijk is het wel allemaal goed gelukt. Door de complexiteit en de toegepaste technieken moest er ook geregeld bijgestuurd en overlegd worden. Maar ook kan Renotec steeds teren op zijn kennis en flexibiliteit”, besluit Gilles Neerinckx.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details