Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Van Rooy toont expertise en ervaring tijdens complexe herstelling van kademuur
Als gevolg van een storm werd een kademuur grenzend aan een tuin in de Mechelse binnenstad zwaar beschadigd.

Van Rooy toont expertise en ervaring tijdens complexe herstelling van kademuur

In de pittoreske Onze-Lieve-Vrouwestraat van Stad Mechelen, direct aan de oevers van de Dijle, realiseert Van Rooy een essentieel en uitdagend project. De gerenommeerde beschoeiings- en funderingsspecialist Van Rooy – onderdeel van de Aertssen Group – werd ingeschakeld voor de cruciale herstelling van de kademuur aan de Dijle, een taak die zowel precisie als technische kennis vereiste. “De complexiteit maakt deze werf heel bijzonder”, aldus Tim Eggermont, discipline manager foundations bij Van Rooy.

Als gevolg van een storm werd een kademuur grenzend aan een tuin in de Mechelse binnenstad zwaar beschadigd. Een bouwteam bestaande uit architectenbureau Archd’ici, ingenieursbureau Sweco en hoofdaannemer Van Rooy werd ingeschakeld om zich over het complexe project te ontfermen. Tim Eggermont: “Omdat het uitvoeringstechnisch een bijzondere uitdaging was, werd Van Rooy al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Het oorspronkelijke idee om de beschadigde kademuur via een ponton op het water te bereiken, bleek economisch en praktisch te omslachtig omwille de aanwezigheid van enkele bruggen vlakbij.”

De gerenommeerde beschoeiings- en funderingsspecialist Van Rooy – onderdeel van de Aertssen Group – werd ingeschakeld voor de cruciale herstelling van de kademuur aan de Dijle, een taak die zowel precisie als technische kennis vereiste.

Vernuftige oplossing

Van Rooy kwam daarom met een bijzonder alternatief. De eigen Volvo ECR88 werd aangepast en geassembleerd met een mast van een Comacchio MC235. “Een vernuftige oplossing waarmee we via de Mechelse binnenstad en de garage van de woning tot in de tuin konden geraken om de werken met een kleine, weliswaar aangepaste, 8 tons graafkraan uit te voeren”, vertelt Tim Eggermont. “De complexiteit van het voorbereidende werk om een stabiel werkplatform te creëren stond centraal. Dat in combinatie met een sterke focus op veiligheid, precisie, innovatieve oplossingen en vakmanschap bleek in dit project het succesproject.”

De eigenaar van de woning, die ook eigenaar is van de kademuur, is dan ook bijzonder tevreden over de manier waarop het bouwteam de werken aanpakt. “Vooral de manier waarop steeds naar de beste mogelijke oplossing wordt gezocht, is indrukwekkend”, klinkt het. “In de loop van de werken moest er geregeld bijgestuurd worden. Niet evident, maar Van Rooy bleef zoeken tot de juiste oplossing uit de bus kwam. En dat lukte ook steeds. Ook de manier waarop er met ons in dialoog wordt gegaan, kan ik alleen maar toejuichen. We begrijpen dat dit een bijzonder complex werk is en de aannemers stonden zeker niet in de rij om het uit te voeren, maar Van Rooy ging de uitdaging wel aan. En met succes.”

De eigen Volvo ECR88 werd aangepast en geassembleerd met een mast van een Comacchio MC235.

Jetgrouting, micropalen en grondankers

Met een lengte van 13 m is het project qua grootorde geen hoogvlieger, maar de uitdaging op ontwerp- en uitvoeringstechnisch vlak was des te groter. Tim Eggermont: “We boorden een VHP-groutwand, installeerden grondankers en plaatsten micropalen, essentieel voor de bouw van de nieuwe kademuur enerzijds en de stabilisatie van de oude kademuur anderzijds. De bestaande kaaimuur werd volledig uit zijn functie ontheven, maar werd wel gestabiliseerd met micropalen en voorzien van een betonplaat om verdere verzakking te voorkomen. Achter de bestaande kademuur werd een nieuwe gerealiseerd, die de volledige gronddruk opvangt. De nieuwe muur werd geplaatst met behulp van jetgrouting en geen Berlinderwand, zoals eerst werd geopperd. We kozen voor een dubbele, geschrankte jetgroutwand om te anticiperen op eventuele obstakels in de ondergrond.”

Een continue samenwerking tussen alle betrokken partijen en de nodige flexibiliteit om in te spelen op onvoorziene omstandigheden was onontbeerlijk om dit project tot een goed einde te brengen. “De ervaring van Van Rooy kwam daarbij heel goed van pas. We kunnen bijzonder snel schakelen naar verschillende technieken en dankzij onze kelderafdeling kunnen we ook betonwanden en vloeren realiseren waardoor we de klant een totaalpakket kunnen aanbieden. De complexiteit maakt deze werf heel bijzonder. En we zetten onze expertise ook verder in Wallonië, waar we in het dorp Limbourg een stuk oever van de Vesder herstellen door van op het water een vernagelde spuitbetonwand te plaatsen. Bij Van Rooy zijn we altijd op zoek naar manieren om onze vaardigheden en innovatie te tonen in projecten die bijdragen aan de gemeenschap. Het herstellen van deze kademuur in Stad Mechelen is een perfect voorbeeld van onze toewijding aan duurzaamheid en infrastructuurverbetering”, besluit Tim Eggermont.      ■

“We boorden een VHP-groutwand, installeerden grondankers en plaatsten micropalen, essentieel voor de bouw van de nieuwe kademuur enerzijds en de stabilisatie van de oude kademuur anderzijds.”

Van Rooy
Van Rooy, sinds november 2021 een gewaardeerd lid van Aertssen Group, heeft zich over de jaren heen stevig gepositioneerd als een betrouwbare partner in bouwputbeschoeiingen en funderingstechnieken. Het bedrijf heeft een solide reputatie opgebouwd dankzij een diepgaande passie voor funderingen, beschoeiingen, grondmechanica en een uitgebreide kennis van gespecialiseerde machines. Deze combinatie van expertise stelt Van Rooy in staat alle gangbare ondergrondse technieken zelfstandig uit te voeren. Van Rooy is opgebouwd uit twee onderdelen: het vroegere Van Rooy-FBT, dat zich toelegt op bouwputbeschoeiingen en funderingstechnieken, en daarnaast het vroegere Van Rooy-ABK: gespecialiseerd in kelders en betonwerken. De kracht van Van Rooy ligt niet alleen in hun technologische capaciteiten, maar ook in hun toegewijde team. Door intern opleiden en voortdurende training hebben verschillende medewerkers zich ontwikkeld tot echte experts in hun vakgebied.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details