Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vandaele Group zet in op mobiele batterijsystemen
Stefaan Lammertijn, Carl Vandaele en Koen Ciers.

Vandaele Group zet in op mobiele batterijsystemen

“Werf van de toekomst zal elektrisch zijn”

De werf van de toekomst zal elektrisch zijn, daar zijn ze bij Vandaele Machinery uit Oostrozebeke van overtuigd. “De trend naar elektrificatie is ingezet. Nu al merken we een gestegen vraag naar hybride systemen en mobiele batterijsystemen”, vertellen Koen Ciers, CEO van Vandaele Rental, en Stefaan Lammertijn, productspecialist. 

Vandaele werkt voor verschillende sectoren, van landbouw, industrie en recyclage tot de bouw. En die laatste sector is volop in transitie, merken ze hier. “Almaar meer willen bouwheren de ecologische voetafdruk van hun gebouw verkleinen. Voor werven worden normen opgelegd, bijvoorbeeld op het vlak van CO2-uitstoot”, zegt Stefaan Lammertijn.

Eén van de manieren om de impact van een werf op het milieu te verkleinen, is het gebruik van ‘Stage V’-generatoren en batterijsystemen als alternatief voor dieselgeneratoren, waarvoor oudere emissienormen gelden. Vandaele Machinery biedt via Vandaele Power dergelijke werfbatterijen aan voor verkoop, en via Vandaele Rental kan je die huren. “De afgelopen 2 jaar hebben we bij Vandaele Rental voor meer dan 2,5 miljoen euro aan mobiele werfbatterijen met verschillende vermogensklasses opgenomen in onze huurvloot. We merken dat er meer dan vroeger gehuurd wordt. Grote bedrijven die batterijsytemen willen gebruiken, huren die nu eerst vooraleer zelf aan te kopen, op maat van hun specifieke werven, om ze op langere termijn zelf aan te kopen”, vertelt Koen Ciers.

Besparing van ruim 50 ton CO2 per jaar 

Dergelijke mobiele batterijsystemen kunnen werken als autonome voedingsbron, of kunnen gevoed worden met een tijdelijke werfaansluiting of een kleine Stage V-generator. Bepaalde types hebben zelfs de mogelijkheid om direct zonnepanelen aan te koppelen, zonder extra omvormers. Een generatorset met een Stage V-motor gecombineerd met een batterijsysteem, zorgt ervoor dat die allebei optimaal kunnen presteren. Problemen met het werken met een te laag belastingsprofiel zijn verleden tijd, want die mobiele battery packs kunnen tijdelijke pieken opvangen van 3 torenkranen tegelijk. Daardoor liggen het brandstofverbruik en de onderhoudskosten van het aggregaat lager, en de levensduur wordt verlengd. Met zo’n batterij wordt ruim 50 ton CO2 per jaar uitgespaard. En battery packs veroorzaken geen geluidsoverlast; een extra voordeel in stedelijke omgevingen.

Service nog belangrijker

Die evoluties brengen voor Vandaele een nieuwe manier van werken mee. “We waren altijd al een sterk servicegericht bedrijf, maar nu spelen we nog meer dan vroeger een adviserende rol. Vroeger belden aannemers ons om een specifiek product te kopen of te huren. Nu moeten wij eerst hun behoeften in kaart brengen, op basis van het type bouwkraan, aantal werfketen, waterpompen… We stellen dan een optimale opstelling voor met een zo laag mogelijke impact. Wij nemen hen dat studiewerk uit handen, zodat zij zich kunnen focussen op hun werk.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details