Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vangrailverlichting aangepast aan nachtdieren
Een veilig verlicht fietspad en rijbaan waar de fauna in het bijzondere bosgebied zo weinig mogelijk last van heeft.

Vangrailverlichting aangepast aan nachtdieren

Maatwerk, projectbegeleiding en installatie

De Belgische ledverlichtingspecialist LEDtechnic heeft zich volledig georiënteerd op en gespecialiseerd in het aanbieden van lineaire waterdichte en slagvaste LEDverlichting. Het bedrijf levert en installeert complete verlichtingssystemen, inclusief alle componenten zoals voeding, bekabeling, sturing en ledmodules. Het merendeel van de maatwerkoplossingen wordt overal ter wereld buiten toegepast, vooral in de openbare ruimte.

Oprichter en eigenaar Piet Devriese somt verschillende plekken in Europa op waar oplossingen van LEDtechnic zijn toegepast om op een uiterst efficiënte en visueel aantrekkelijke manier licht in de duisternis te brengen. “Onlangs nog in Knokke en Aalst tot in het Nederlandse Putten, Leiden en Utrecht en zelfs Londen, Leicester, Milaan en de Verenigde Staten.” 

Die internationale expansie heeft zo zijn redenen volgens Piet Devriese: “We beschikken over de modernste en meest efficiënte productie-eenheid, maar blinken ook uit op het vlak van technische organisatie voor ontwikkeling, maatwerk, projectbegeleiding en eventueel installatie. Met onze flexibiliteit staan wij ter beschikking van architecten, planners en uitvoerders in de hele wereld en bieden wij voor elk project de juiste oplossing.” 

Integratie van de verlichting in de houten vangrail tussen het fietspad en de rijweg om de positionering van de lichten zo laag mogelijk te houden.

Vleermuizen

Een van die oplossingen is zeer bijzonder en zal zeker in deze tijden van natuurinclusief bouwen steeds vaker navolging krijgen. Piet Devriese: “Vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer kregen wij via het ingenieursbureau Tractebel de vraag om een specifieke verlichting te ontwerpen bij de herinrichting van de N275 tussen Hoeilaart en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Over een afstand van 1,3 kilometer doorkruist de Tervuursesteenweg op deze locatie het Zoniënwoud, een bijzonder bos dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De specifieke opdracht bestond eruit om voor het nieuw aangelegde dubbelrichtingsfietspad een aangepaste verlichting samen te stellen met minimale hinder voor vleermuizen.” 

LEDtechnic koos voor integratie van de verlichting in de houten vangrail tussen het fietspad en de rijweg om de positionering van de lichten zo laag mogelijk te houden en op die manier de hinder voor nachtdieren zo klein mogelijk te laten zijn, terwijl het fietspad toch goed verlicht is. “Uiteraard kon de vangrail structureel niet gewijzigd worden”, vertelt Piet Devriese. “Daarom hebben we een specifiek bevestigingssysteem gebruikt. De gebruikte leds zijn speciaal aangepast aan de nachtdieren en amberkleurig uitgevoerd.”

LEDtechnic realiseerde daarmee een veilig verlicht fietspad en rijbaan waar de fauna in het bijzondere bosgebied zo weinig mogelijk last van heeft. Volgens Piet Devriese een unieke oplossing die laat zien waartoe zijn bedrijf in staat is.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details