Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Veelzijdige wegenbouwer blikt tevreden terug op eerste jaar na fusie

Veelzijdige wegenbouwer blikt tevreden terug op eerste jaar na fusie

Op 1 juli 2018 fuseerden Aswebo, Van Wellen en Kumpen infra tot Willemen Infra nv, met hoofdzetel in Drongen (regio West) en vestigingen in Hasselt (Oost), Kapellen (Noord) en Fleurus (Sud). Algemeen directeur Kurt Kesteloot blikt met een goed gevoel terug op het eerste jaar na de fusie en kijkt de toekomst met enthousiasme tegemoet: “De nieuwe structuur staat stevig en de fundamentele principes liggen vast. De komende jaren zal de fusie ook verticaal helemaal doorsijpelen.”

Kurt Kesteloot, algemeen directeur Willemen Infra

 

Willemen Infra beheerst alle aspecten van de wegenbouw. Niet alleen de uitvoerende werken, maar ook alle ondersteunende diensten staan in eigen beheer: laboratoria, studiediensten, onderhoudsdiensten, landmeters, signalisatie… Verder is het bedrijf ook in de haven en de petrochemie sterk vertegenwoordigd. Willemen Infra is onderdeel van de business line Infrastructuur van Willemen Groep, samen met Mobilmat (klein onderhoud en herstel asfalt- en betonwegen), transportbedrijf Vandamme-Madoe en Kumpen Renovatietechnieken, gespecialiseerd in de renovatie van gas-, water- en rioleringsleidingen.

Met een hoofdzetel in Drongen en de bestaande vestigingen in Hasselt, Kapellen en het Waalse Fleurus beschikt Willemen Infra over een brede geografische spreiding. In Hasselt nam Willemen Infra intussen ook zijn intrek in een nieuw kantoorgebouw. Aan het hoofd van het bedrijf staat Kurt Kesteloot, de voormalige algemeen directeur van Aswebo. “Over het eerste jaar na de fusie kunnen we zeer tevreden zijn”, klinkt het. “De puzzel ligt, de structuur staat er, het logo is er en Willemen Infra krijgt steeds meer uitstraling.  De verschillende bedrijven en mensen kenden elkaar natuurlijk al, maar waar in het verleden over ‘de anderen’ gesproken werd, heerst er nu een echt wij-gevoel. Die mentaliteitswijziging is een feit.”

Aanleg van Drainphalt, het revolutionaire waterdoorlatende asfalt dat werd ontwikkeld door Willemen Infra

 

Zachte aanpak

Voor de overgang naar Willemen Infra werd bewust gekozen voor een zachte aanpak. Kurt Kesteloot: “Een fusie van drie bedrijven, met elk een lange familiale traditie en eigen cultuur is niet evident. We zijn daar heel realistisch in. Manu militari te werk gaan, kan een nefast effect hebben. Werken in Oost- en West-Vlaanderen is bovendien niet hetzelfde als werken in Limburg of Antwerpen. Het was dan ook cruciaal om de sterktes van ieder bedrijf goed te laten samensmelten en te laten extrapoleren naar andere regio’s. Een belangrijke boodschap hierbij was dat iedereen vanaf nu beoordeeld wordt op het totale resultaat van de firma. De interesses zijn gemeenschappelijk en het is in ieders belang om aan hetzelfde zeel te trekken.”

De horizontale structuur en basisprincipes staan vandaag als een huis. De komende jaren moet de fusie verder verticaal doorsijpelen. “De top heeft de nieuwe naam helemaal vast, maar op de werf hoor je nog wel eens een oude naam vallen. En dat is zeker begrijpelijk. We mikken op vijf jaar voordat de fusie zich verticaal 100 % heeft doorgezet. Voor alle duidelijkheid: Willemen Infra is visueel al volop aanwezig op de werven. We hebben er wel bewust voor gekozen om de oude bedrijfslogo’s in een grijze kleur nog tot 2021 naast het nieuwe Willemen Infra-logo te plaatsen.”

De nieuwe bestelwagens in de nieuwe huisstijl.

 

Grotere slagkracht

En nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw elan, maar operationeel verandert er voor Willemen Infra niet zo gek veel. “Met uitzondering van het nieuwe boekhoudpakket, dat intussen helemaal geïmplementeerd is. Maar op de werf zelf is de fusie minder voelbaar. Een werfleider uit Brugge gaan we nu niet plots naar Hasselt sturen. Het grote voordeel is wel dat de specialisaties van de afzonderlijke bedrijven nu meer uitdeinen richting andere regio’s. Onze slagkracht is enorm gegroeid. Terwijl er vroeger meerdere kleinere bedrijven met aparte boekhouding, een verschillend aankoopbeleid en een aparte strategie opereerden, is dit nu geüniformiseerd. Daarnaast is ook de geografische verspreiding een troef. De facturaties tussen de entiteiten van Willemen Infra vallen weg en dat maakt alles eenvoudiger en transparanter. Van onderlinge concurrentie is nu ook geen sprake meer.”

Operationeel staat Willemen Infra anno 2019 erg sterk. “De fundamentele principes liggen vast en worden toegepast, maar we blijven evolueren. En uiteraard blijven we ook regionaal sterk inzetten. Dat blijft erg belangrijk voor Willemen Groep. Zeker ook met de mobiliteitsproblematiek in het achterhoofd. Daarom willen we nog meer inzetten op het optimaliseren van transport en een nog betere samen­werking tussen de verschillende regio’s en sites. De goede manier waarop dat nu al verloopt, sterkt mijn overtuiging dat we op de goeie weg zijn.”    


Willemen Infra

Booiebos 4, 9031 Drongen

T +32 9 282 60 30

E infra@willemeninfra.be

www.willemeninfra.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details