Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Veilig werken in de Grond-, Weg- en Waterbouw

Veilig werken in de Grond-, Weg- en Waterbouw

Als je werkt in de Grond-, Weg- en Waterbouw of GWW in het kort, is het belangrijk om dit veilig te kunnen doen. Het is niet altijd makkelijk om iets veilig te kunnen doen. Vooral als je in de bouw werkt, is het daarom belangrijk om extra maatregelen voor de veiligheid te nemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je veilig te werk kunt gaan in de GWW. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar hoe je veilig kunt werken in de GWW. 

Waarom is de veiligheid zo belangrijk?

Als je in de GWW werkt, is veiligheid één van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen. Dit heeft ermee te maken dat er een hele hoop risico’s zijn waar je mee te maken kunt krijgen. Dit is natuurlijk niet zo prettig om mee te maken te hebben. Doordat er zoveel risico’s aan het werk zitten, is de veiligheid zo belangrijk. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, is het mogelijk om een hoop risico’s te verminderen. 

Het is natuurlijk bijna nooit mogelijk om de risico’s helemaal weg te krijgen, maar het is in Nederland verplicht om er alles aan te doen om veilig aan het werk te kunnen. Dit wordt dan ook verwacht van de bedrijven in de GWW. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen om veiligheidsrisico’s te vermijden of zelfs helemaal weg te halen. Hierdoor worden veel ongevallen voorkomen en kun je prettig in de GWW blijven werken. 

Welke manieren zijn er om veilig te werken?

Er zijn verschillende manieren waarop het mogelijk is om veilig te werken in de GWW. Er zijn namelijk verschillende uitvindingen gemaakt die op een prettige manier gebruikt kunnen worden om veilig aan de slag te kunnen gaan. Eén van de belangrijkste punten waar je naar kunt kijken, is de valbeveiliging. Als er veel op hoogtes gewerkt wordt, moet er voorkomen worden dat je kunt vallen. Dit is de beste manier om dit aan te pakken. 

Daarnaast moet je natuurlijk ook prettig kunnen werken. Daarom kunnen rolsteigers ook goed van pas komen om gebruik van te maken. Verder moet er op veel plekken en helm gedragen worden. Door een helm te dragen, is het mogelijk om een letsel aan het hoofd aanzienlijk te verminderen. Dit kan een ongeval van dodelijk naar hersenschudding brengen. Een helm is daarom regelmatig verplicht tijdens het werken in de GWW. 

Verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen

Alle bedrijven in de bouw zijn verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen. Om zoveel mogelijk ongevallen te voorkomen, is het aan het bedrijf om hiervoor te zorgen. Dit heeft ermee te maken dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de werknemers. Als je een werknemer bent, kun je er vanuit gaan dat je bedrijf er alles aan doet zodat je veilig kunt werken. Als je het idee hebt dat dit niet het geval is, is het mogelijk om hier hulp bij in te schakelen. Er zijn daarom ook verschillende inspecties voor het bedrijf om rekening mee te houden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details