Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Verantwoord bouwen begint met CSC

Verantwoord bouwen begint met CSC

Steeds meer opdrachtgevers vragen of eisen duurzaam gecertificeerde bouwproducten. Het CSC-keurmerk helpt die ambitie waar te maken door het gebruik van duurzaam, sociaal verantwoord en hoogwaardig beton. Het biedt de afnemer zekerheid over de verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces met respect voor mens en milieu en recycleerbaarheid. Bovendien profiteert de afnemer van de kennis van de gecertificeerde leverancier die voortdurend bezig is met innovatie en ontwikkeling van het product om nog betere bouwresultaten te realiseren.

Een aantal betoncentrales, fabrikanten van prefabproducten en grondstofleveranciers mogen binnenkort exclusief het CSC-keurmerk dragen. Deze bedrijven voldoen aan strenge eisen als het gaat om verantwoorde herkomst van materialen en grondstoffen, productkwaliteit, beperking van milieu-impact, gebruik van secundaire grondstoffen, integriteit, mensenrechten, veiligheid en arbeidsomstandigheden. De eisen en voorwaarden van het CSC-keurmerk zijn vastgelegd in de Sustainable Concrete Handleiding.

Hoe werkt CSC?

Producenten declareren in welke mate ze verantwoord ondernemen en leveren bewijsmateriaal aan in de diverse domeinen. Een onafhankelijke certificatie-instelling controleert de keurmerkhouder en verstrekt een CSC-certificaat bij het voldoen aan de eisen. Betonfabrikanten en betoncentrales die zijn gecertificeerd, dragen herkenbaar het CSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk verantwoord geproduceerd zijn, moeten alle schakels in de keten van het product een bijdrage leveren.

De Concrete Sustainability Council (CSC) is een onafhankelijke wereldwijde organisatie, geïnitieerd door de World Business Council for Sustainabale Development (WBCSD) en de granulaten-, cement- en betonindustrie. CSC zet zich in voor het versnellen van duurzaam en verantwoord inkopen binnen de betonsector. De sector neemt daarin verantwoordelijkheid, is daarmee transparant en laat wereldwijd zien hoe het structureel bijdraagt aan bijvoorbeeld het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. CSC krijgt daarom steun van wereldwijde grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Een aantal betoncentrales, fabrikanten van prefabproducten en grondstofleveranciers mogen binnenkort exclusief het CSC-keurmerk dragen.

Brons, zilver, goud of platina

Wie verantwoord wil bouwen met beton, kan niet zonder het CSC-certificaat. Het certificaat heeft 4 niveaus: brons, zilver, goud en platina. Het CSC-certificatiesysteem rekent de informatie uit de keten door en bepaalt of voldoende punten zijn behaald voor de toekenning van een certificaat op een van de niveaus. In België is FEDBETON de Regional System Operator van CSC. FEDBETON is daarmee de centrale organisatie voor het stimuleren, adviseren en faciliteren van CSC-certificatie. De feitelijke certificering gebeurt uitsluitend via erkende en onafhankelijke certificatie-instellingen.

Waarom certificeren?

CSC is dé standaard voor verantwoord bouwen in de betonsector en speelt in op de toenemende vraag van opdrachtgevers, draagt bij aan betere en duurzamere constructies en creëert onderscheidend vermogen Het voeren van het CSC-keurmerk levert intussen ook extra credits in BREAAM-projecten. Financiële instellingen hechten veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en bieden klanten die zich hierin onderscheiden interessantere voorwaarden. 

Het realiseren van duurzame bouwwerken met beton is alleen mogelijk wanneer de gehele keten daaraan een actieve bijdrage levert. Dit is een continu proces waarin de sector gezamenlijke belemmeringen wegneemt, kansen benut, innovaties en nieuwe samenwerkingsverbanden creëert.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details