Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vergroening als antwoord op schaarser wordende grondstoffen

Vergroening als antwoord op schaarser wordende grondstoffen

Met een reeks acquisities, een succesvolle innovatie op het vlak van digitalisering en een reeks mooie referentieprojecten kan Aertssen Group terugblikken op een prima 2019. De komende jaren wil de bouwmultinational uit Stabroek verdergaan op hetzelfde elan, met veel aandacht voor vergroening. “Wij denken na over de brandstoffen van ons tuigenpark en we geloven daarin sterk in het potentieel van waterstof”, vertelt co-CEO Yves Aertssen.

Onder het motto ‘People, Power & Passion to build on’ bouwde Aertssen Group ook in 2019 succesvol verder aan de toekomst. “Die slagzin is meer dan een tagline, het is en blijft onze missie”, vertelt Yves Aertssen. “Mensen, machines en boven alles de passie waarmee we projecten van klanten willen realiseren. Zo werd onder andere de grote uitbreiding van het Zwin in Knokke in 2019 afgerond en is de sanering van de Ford-site in Genk nog volop bezig. Verder werd ook de sloop van de voormalige General Motors-fabriek aangevat en ging de grootste afgraving in jaren van start aan het Antwerpse Eilandje. Daar wordt maar liefst 65.000 m³ grond vervoerd langs de Schelde voor het luxe-project Montevideo Residence. Als we over de landsgrenzen heen kijken, dan blijft het Midden-Oosten onze tweede thuismarkt. En beide markten houden elkaar prima in evenwicht.”

In 2019 werd onder andere de sloop van de voormalige General Motors-fabriek aangevat.

 

Acquisities

2019 was voor Aertssen Group ook het jaar van een aantal belangrijke en strategische acquisities. Zo werd in januari de overname afgerond van Envi en Willy Crommen, ondernemingen die zich reeds 30 jaar inzetten voor een schoner milieu en gelden als een gevestigde waarde in de industriële sector in Limburg. Ook de activiteiten van ADM Team Heavy Weight, een transportbedrijf met 20 jaar ervaring in vervoer van ladingen met uitzonderlijke afmetingen en gewichten, werden overgenomen. En tot slot versterkte Aertssen Group zijn marktpositie verder met de overname van AltéAd Devriendt, een gekende speler in uitzonderlijk transport van machines en windmolens. “Met deze strategische acquisities willen we ons als groep nog steviger verankeren doorheen het hele hand”, verduidelijkt Yves Aertssen.

Nieuw logistiek centrum

De uitbreiding van het Stabroekse familiebedrijf wordt extra benadrukt met de bouw van een nieuw logistiek centrum voor constructie- en landbouwmachines in Logistiek park Waasland, vlakbij de container- en roro-terminals van de haven. De nieuwe logistieke infrastructuur van 20 hectaren biedt ruimte voor buitenopslag, werkateliers, magazijnen en nieuwe kantoorruimte. Yves Aertssen: “In ons nieuw centrum gebeuren de finale assemblage en inspectie van machines, alvorens ze nieuw onderdak vinden in Europa of verscheept worden naar Rusland of Afrika. Op die manier bieden we een combinatie van transport, opslag en technische ondersteuning.”

Een strategische keuze aangezien Aertssen Group de kennis al in huis heeft met een eigen hersteldienst. Yves Aertssen: “Nu kunnen we wat we voor onszelf doen op grotere schaal ook realiseren voor externe partijen. Hoewel de productie uit onze regio stilaan wegtrekt
– denk maar aan Ford en General Motors – blijft de haven van Antwerpen globaal een cruciale logistieke draaischijf. Op logistiek vlak kunnen we dus zeker nog een grote bijdrage leveren. De oprichting van onze nieuwe tak Aertssen Trading, in 2018, ligt in het verlengde daarvan. We gaan binnen die tak nog actiever om met de aan- en verkoop van ons eigen tuigenpark. Machinerie blijft een heel belangrijk onderdeel van al onze business units.”

Aertssen Group denkt na over de brandstoffen van zijn tuigenpark en gelooft daarin sterk in het potentieel van waterstof, zowel voor vrachtwagens als binnenschepen.

 

Waterstof

Wanneer het over innovatie en milieu gaat, trekt Aertssen Group zelf aan de kar. “Zo investeren we al jaren in hernieuwbare energie”, vertelt Yves Aertssen. “Onder andere met eigen zonneparken. En in de toekomst willen we dit uitbreiden met windenergie door windmolens te installeren op onze eigen sites. Momenteel experimenteren we ook met groene stroom en waterstofproductie. Aertssen Group denkt na over de brandstoffen van zijn tuigenpark en gelooft daarin sterk in het potentieel van waterstof, zowel voor vrachtwagens als binnenschepen. We hebben zelfs al een aantal vrachtwagens besteld die op waterstof rijden. We doen dit deels uit idealisme, maar zeker ook uit noodzaak. Vergroening is een van de grote uitdagingen waar we voor staan. In Nederland gebeurt al heel veel en eerder vroeger dan laat zal het ook in België standaard worden. We moeten nu eenmaal op een duurzame manier omgaan met de schaarse grondstoffen die er nog zijn.”

Zelfde elan

Ook voor innovatie maakt Aertssen Group tijd en ruimte. Zo werd in 2019 Smartyard gelanceerd, een digitale marktplaats voor huur en verhuur van assets in de bouw en industrie. Bovendien geeft het platform je volledige controle over het huur- en verhuurproces van tuigen. “Intussen werken al zo een 40 partijen mee als verhuurder en een 30-tal als huurder. Het idee ontstond vanuit een eigen behoefte, maar al snel besloten we om deze innovatie ook open te stellen voor derden. We geloven dat we ook heel wat andere dienstverleningen binnen de bouwindustrie volgens dergelijk platform kunnen digitaliseren. Zoals bijvoorbeeld het inzetten van drones of landmeetactiviteiten. Op termijn kan Smartyard een onestopshop zijn voor iedere aannemer of industriële partij die nood heeft aan machines of andere dienstverleningen. Mooie projecten, onze positie versterken, innoveren, vergroening … Uiteraard hopen we met Aertssen Group ook in 2020 op ditzelfde elan verder te gaan. We zijn hoopvol dat de markt sterk blijft en ons kansen biedt om verder te groeien, op een gezonde manier”, besluit Yves Aertssen.    


Aertssen Group

Laageind 91, 2940 Stabroek

T +32 3 561 09 50

E info@aertssen.be

www.aertssen.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details