Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Verhoogde productiecontrole verzekert bouwheer van kwaliteitsvol resultaat
Om bouwheren toch een extra zekerheid te geven, biedt COPRO een verhoogde productiecontrole aan, in functie van een specifiek project.

Verhoogde productiecontrole verzekert bouwheer van kwaliteitsvol resultaat

Hoe belangrijker de werf, hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte producten moet zijn. Bouwheren die meer zekerheid willen, kunnen een verhoogde productiecontrole vragen voor hun infrastructuurproject.

Tijdens standaardcontroles in het kader van certificatie toetst COPRO, de instelling voor controle en certificatie van bouwproducten in de wegenis- en infrastructuursector, of producten voldoen aan de normen, technische voorschriften en/of typebestekken. Die certificatie is gebaseerd op steekproefsgewijze controles. Er bestaat dus geen absolute zekerheid dat COPRO de producten voor een bepaalde werf aan een externe controle onderwerpt.

De planning van de inspecties gebeurt in overleg met de bouwheer.

Zelfcontroles

“Wij controleren steekproefsgewijs de zelfcontroles van de producenten,” zegt Johan Mondelaers, certification manager bij COPRO. “Zo kijken we bijvoorbeeld na of het interne labo vergelijkbare proefresultaten bekomt als een extern geaccrediteerd labo. De controle is dus gebaseerd op vertrouwen in de producenten en hun zelfcontole.”

Er is bovendien – gezien de verplichte vertrouwelijkheid bij certificatie – geen rechtstreekse communicatie tussen de keuringsinstelling en de bouwheer over de resultaten die COPRO tijdens een inspectie vaststelt. Bij controles voor productcertificatie is er natuurlijk ook geen sprake van een bouwheer.

Hogere eisen, zwaardere impact

Om bouwheren toch een extra zekerheid te geven, biedt COPRO een verhoogde productiecontrole aan, in functie van een specifiek project. Dat is vaak het geval bij grote werken, zoals snelwegen of landingsbanen van luchthavens. Werken waar de impact op het verkeer/omgeving tijdens de uitvoering zwaar is. Mondelaers: “De bouwheer neemt zo’n verhoogde productiecontrole dan op in zijn bijzonder bestek, waarna het de aannemer of uitvoerder is die een overeenkomst met ons sluit voor de uitvoering.”

Bij een verhoogde productiecontrole is er communicatie tussen de keuringsinstelling en de bouwheer, iets wat niet gebeurt bij een gewone controle.

Planning in overleg

Zo’n verhoogde productiecontrole heeft veel voordelen. Zo is de frequentie van het extern toezicht hoger. Bij wegenbeton kan dat zelfs gaan tot één controle per 24 uur bij de producent. De planning van de inspecties gebeurt in overleg met de bouwheer, zodat er toezicht is op het ogenblik dat de producent voor zijn werf aan de slag gaat.

De planning van de inspecties gebeurt in overleg met de bouwheer, zodat er toezicht is op het ogenblik dat er voor zijn werf geproduceerd wordt.

Hele keten op de hoogte

Ook is er communicatie tussen de keuringsinstelling en de bouwheer, iets wat niet gebeurt bij een gewone controle. Mondelaers: “COPRO gaat bij de certificaathouder langs en voert inspecties uit. De bevindingen worden vervolgens meteen overgemaakt aan de producent, aannemer en bouwheer. Zo is de hele keten op de hoogte en staat er niemand voor voldongen feiten na de voltooiing van de werken. Die snelheid van handelen, dat kort op de bal spelen, dat is een belangrijk voordeel.”     

Productenlijst

  • Voor de volgende producten voorziet Copro de mogelijkheid voor een verhoogde externe productiecontrole:
  • bitumineuze mengsels (asfalt- en/of gietasfaltmengsels);
  • hydraulisch gebonden mengsels;
  • wegenbeton en beton voor lijnvormige elementen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details