Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vermijd bouwfouten met de nieuwe GTL-1000

Vermijd bouwfouten met de nieuwe GTL-1000

Wie in de bouwsector werkt, weet dat de kleinste fout grote financiële gevolgen kan hebben, zeker als de fout niet wordt opgemerkt. Daarom wordt voortdurend gezocht naar manieren om de foutenmarge op de werf te verkleinen. Een belangrijke ontwikkeling daarin is de GTL-1000 van Topcon, die samen met de innovatieve workflow voor het eerste werd gepresenteerd op bauma 2019. 

Totaalstations en laserscanners zorgen voor heel wat tijdwinst op de werf aangezien er niets manueel moet worden opgemeten. Maar het kan nog efficiënter. De GTL-1000, die speciaal ontwikkeld werd voor de verticale bouw, integreert de twee toestellen in één apparaat. Zo kunnen projectingenieurs een lay-out en een scan maken met een enkele oplossing. De verzamelde data worden dan verwerkt met MAGNET Collage, waarna softwaretool ClearEdge3D Verity ze verifieert. Het resultaat is een compleet beeld van het project zoals het gebouwd zal worden. Op die manier kunnen fouten al in een vroeg stadium worden rechtgezet.

Snelheid als uniek voordeel
De grootste troef van de GTL-1000 is snelheid. De projectingenieur bespaart niet alleen veel tijd, er zijn namelijk minder stappen in het meetproces, maar het toestel zelf werkt ook bijzonder snel. De GTL-1000 maakt op slechts 1,5 minuut een 360°-scan. Vijftien minuten later kan het toestel de metingen al vergelijken met het ontwerp en komen mogelijke discrepanties aan het licht. Dat betekent dat een expert op een dag tijd zowel de bouw kan verifiëren als fouten kan rechtzetten, iets wat nog niet zo lang geleden totaal onmogelijk leek.

Eén coördinatenstelsel
Het geïntegreerde model biedt nog een tweede opvallend voordeel. Voordien werden lay-outs en scans door twee verschillende partijen gemaakt, die elk hun eigen werkwijze hanteren. Met de GTL-1000 gebeurt dat nu in hetzelfde systeem. Daardoor zitten alle data in hetzelfde coördinatenstelsel, en heeft iedereen toegang tot elkaars gegevens. Zo is de kans veel kleiner dat fouten onopgemerkt blijven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details