Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vermijd onnodige schade en kosten dankzij kabeldetectie
De gebruiksvriendelijke software geeft een duidelijk overzicht van de in kaart gebrachte gegevens.

Vermijd onnodige schade en kosten dankzij kabeldetectie

Al meer dan 35 jaar focust Lasertopo op de verkoop en verhuur van professionele, efficiënte en betrouwbare lasers, gps, totaalstations en 3D-laserscanners. En dat voor zowat alle sectoren in de bouw. Ook voor ondergrondse infra beschikt de specialist in hoogtechnologische meet- en testapparatuur over een breed gamma aan toestellen om ondergronds leidingen en kabels op te sporen. “Van basiskabelzoekers tot gesofisticeerde toestellen met een geïntegreerde GPS-module”, vertelt Jochen Delvaeye van Lasertopo.

Toestellen én 
advies op maat

Elke sector heeft z’n eigen meetbehoeften. Om die reden zweert Lasertopo sinds jaar en dag bij een afgebakend productportfolio én passende adviesverlening toegespitst op elk specifiek toepassingsgebied, of het nu om wegenbouw, industriebouw, woningbouw, tuinaanleg, schrijnwerk of interieurinrichting gaat. “Een beproefd recept waarbij zowel landmeters, aannemers, interieurinrichters, schrijnwerkers, keukenbouwers als studie- en architectenbureaus bij ons terecht kunnen voor de correcte meetapparatuur, afgestemd op hun specifieke behoeften”, klinkt het bij Lasertopo.

Alles voor 
ondergrondse infra

Wat ondergrondse infra betreft, kan je bij Lasertopo terecht voor zowel basisapparatuur als meer geavanceerde toestellen. Zo zijn er de Leica DD SMART leidingtraceersystemen die ondergrondse objecten dieper, sneller en nauwkeuriger kunnen traceren. Met de DX Shield-software kunnen de locatie-activiteiten en het gebruik van het leidingtraceersysteem meer in detail geïnterpreteerd worden. De DD230/220 SMART-traceersystemen zijn schaalbaar en ontworpen met de nieuwste Bluetooth-technologie, waarmee ze een draadloze verbinding maken met mobiele apparaten.

De Leica ULTRA wordt voornamelijk gebruikt voor het volgen en vervolgens in kaart brengen van leidingen.

Leica DD200-serie

Jochen Delvaeye: “De DD200-serie van Leica is zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor grondwerken. Indien de klant dit wenst, kunnen wij op de werf ook een opleiding geven zodat de gebruiker het toestel kan gebruiken zoals het hoort. Aan de hand van een kaart, vergelijkbaar met Google Maps laat het toestel zien waar je overal gezocht hebt. De gebruiksvriendelijke rapporten leggen eventuele problemen of obstakels bloot en geven razendsnel weer of de gebruiker de juiste toepassingen en onderzoeksmodi heeft gehanteerd. Het resultaat verbonden aan het gebruik van het toestel? Een aanzienlijk teruggedrongen kans op graafschade, gevaar voor de werknemers en het wegvallen van de kost die opgaat aan eventuele herstellingswerken. Om nog maar te zwijgen over eventuele claims geliëerd aan de schade.” In combinatie met verschillende hulpstukken biedt Leica DD SMART als totaalpakket al wat nodig is om een infraproject in – of beter: langsheen – goede banen te leiden, ongeacht of het nu gaat om wegeniswerken, herstellingswerken aan voet- en fietspaden of werken naast een spoorweg. Jochen Delvaeye: “Aan de hand van diverse toebehoren kan je voorzien in een alomvattend en grondig onderzoek. De Leica DA-signaaltransmitters laten bijvoorbeeld toe een signaal te genereren in ondergrondse kabels of leidingen die zelf geen detecteerbaar signaal opleveren. Vervolgens is het opnieuw aan de Leica DD SMART kabelzoeker om het signaal afkomstig van de DA-signaaltransmitter te lokaliseren en op die manier de ligging en diepte van een kabel te detecteren.”

Leica ULTRA

Een andere gesofisticeerd toestel is de Leica ULTRA, voorzien van het meest geavanceerde utility tracing systeem. “Waar de DD-serie toch al een behoorlijk totaalpakket vormt voor grondwerken, gaat de ULTRA nog een stapje verder”, verduidelijkt Jochen Delvaeye. “Om ondergrondse nutsleidingen bij graafwerkzaamheden te beschermen is het immers noodzakelijk deze nauwkeurig in kaart te brengen en te inventariseren. Hiervoor reikt de Leica ULTRA intelligente signaalverwerking aan, geïntegreerd in enkele unieke en bovenal flexibele bedrijfsmodi. Zo analyseert het toestel in overvolle omgevingen alle signaalstoringen (Ambient Interference Measurement – AIM), om vervolgens zelf een aanbeveling te doen omtrent de meest ideale frequenties voor het minutieus traceren van leidingen. In ieder geval keuze te over, gezien het toestel over meer dan 100 instelbare werkingsfrequenties kan beschikken. En eens je de juiste frequentie beet hebt, is het mogelijk de nauwkeurigheid en repetitiviteit van het signaal nog verder af te regelen, door de instellingen van de desbetreffende antenne aan te passen.”

Wanneer kies je welk toestel?

De keuze voor het ene, dan wel het andere leidingtraceersysteem, hangt af van diverse factoren. Bestaat je doel erin om ondergrondse stroomkabels te detecteren en zo schade te vermijden, dan is een toestel voorzien van EML-technologie, zoals de Leica DD-serie, de aangewezen keuze. Via die Electro Magnetic Induction-technologie kan je het elektromagnetisch veld langs die kabels immers snel detecteren. Bestaat je doel er echter in om kabels over grote afstand in kaart te brengen, dan zal de Leica ULTRA wellicht de beste optie vormen. Dit toestel zal je immers toelaten alle ondergrondse activa nauwkeurig en digitaal in kaart te brengen, inclusief de geo-lokalisatie en diepte van die objecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details