Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vermijd vorstschade en herstellingskosten dankzij betonimpregnatie
Het beton werd geïmpregneerd met Indusil SRM, dat het beton beschermt tegen onder andere de indringing van dooizouten

Vermijd vorstschade en herstellingskosten dankzij betonimpregnatie

Voor de bescherming van de industriële betonvloer rondom het indrukwekkende gebouw sloegen producent van bouwchemische producten Rewah en specialist in betonvloeren Betocor de handen in elkaar. “Het beton werd geïmpregneerd met Indusil SRM, dat het beton beschermt tegen onder andere de indringing van dooizouten”, aldus Herwig Stroobant, hoofdvertegenwoordiger bij Rewah.

De opdrachtgever klopte met een duidelijke vraag aan bij Betocor, gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van betonvloeren. “ARLU had een industriële betonvloer nodig voor de binnen- en buitenruimte, goed voor ongeveer 22.000 m²”, vertelt Yves Flokman, zaakvoerder bij Betocor. “Een opdracht die volledig aansluit bij onze corebusiness. Voor de buitenvloer hebben we onze klant aangeraden om de vloer achteraf te behandelen met Indusil SRM van Rewah om de vloer zo resistenter te maken tegen vorst- en dooizouten.”

Het impregneren gebeurt met een speciaal daarvoor ontwikkeld sproeisysteem.

Indusil SRM is een impregnatiesysteem speciaal ontworpen voor de bescherming tegen alle weersinvloeden en atmosferische verontreinigingen. Het product beschermt na polymerisatie het beton tegen de meeste uiteenlopende dooizouten en de-icing zoals chloriden, nitrieten, metaboraten, ureum, glycolen … Indusil SRM fixeert zich in de poriën en polymeriseert er tot een waterkerende laag, zonder de waterdampdoorlaatbaarheid nadelig te beïnvloeden. Herwig Stroobant: “Het toepassen van Indusil SRM is de laatste stap in het proces. Ook bij dit project in Ardooie, waar Rewah zorgde voor een correcte levering en kwalitatieve opvolging. Hoewel het gebruikte betontype op zich al vrij resistent is, blijft een extra bescherming een grote meerwaarde. Zeker aangezien we de laatste tijd geconfronteerd worden met zeer strenge winterprikken die zeer grote schade kunnen berokkenen.”

Wet look-effect

Indusil SRM beschikt uiteraard over de nodige testrapporten die mooi het verschil aantonen tussen behandelde en onbehandelde beton. Voor uitvoerders is dit een extra troef om de klant te overtuigen. Herwig Stroobant: “Het impregneren is een meerkost, maar die weegt zeker niet op tegen eventuele herstellingskosten. Je kan stellen dat de behandeling zich op langere termijn terugbetaalt. De behandeling behoudt ook ‘eeuwig’ zijn effect. Het product dringt een aantal millimeters diep in het beton en blijft daar aanwezig. In een eerste fase zorgt de behandeling, na opdroging, voor een mooi wet look-effect waarbij het water parelt over het oppervlak. Dat cosmetisch effect verdwijnt lichtjes na enkele jaren, maar het product behoudt wel 100 % zijn efficiëntie. Wie erg houdt van het wet look-effect kan ervoor kiezen om na een aantal jaren een onderhoudsbehandeling van één laag te laten uitvoeren.”

Vraag groeit bij strenge winter

“De klant is niet verplicht om de bescherming aan te brengen, maar Betocor zal wel altijd adviserende partij zijn”, vult Yves Flokman aan. “Een tiental jaren geleden deden we dit nog niet. De laatste jaren willen we ons echter ook gaan specialiseren op het gebied van nazorg bij betonvloeren. Het beschermen van een buiten-betonvloer is hier een mooi voorbeeld van. We willen een full-service provider worden op gebied van betonvloeren. Door Indusil SRM standaard in onze offertes voor buitenvloeren op te nemen, brengen we de klanten alvast op voorhand op de hoogte van deze extra beschermingsmogelijkheid voor buitenbeton. Het is dan aan de klant om een keuze te maken. We merken dat de vraag groeit wanneer er een strenge winter geweest is. Niet iedere onbehandelde vloer wordt per definitie aangetast, maar de kans op schade is gewoon veel kleiner als je wel impregneert. Wat dit project betreft zijn we in ieder geval verheugd dat de klant voor een extra bescherming gekozen heeft.” 

Voor de bescherming van de industriële betonvloer rondom het indrukwekkende gebouw sloegen producent van bouwchemische producten Rewah en specialist in betonvloeren Betocor de handen in elkaar.

Preventief beschermen

Het impregneren gebeurt met een speciaal daarvoor ontwikkeld sproeisysteem. Via computerbesturing wordt de exacte benodigde hoeveelheid van het product in minstens twee lagen aangebracht. Het sproeisysteem heeft een sproeiarm van 6 m en wordt getrokken door een zeer wendbare wiellader. Er kan dus op een zeer efficiënte manier, doeltreffend een bescherming aangebracht worden. Preventief beschermen is de boodschap. “Wanneer er reeds schade optreedt, kan er bekeken worden of een impregnerende behandeling nog nuttig is. Maar ideaal is het allerminst. Geïmpregneerd beton is waterafstotend en bij eventuele oplappingswerken kan daarom het probleem ontstaan dat de gebruikte herstelmaterialen, doorgaans op basis van cement, niet voldoende hechten aan het beton. Daarom luidt ons devies: laat de vloer meteen impregneren, want zo vermijd je schade. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen”, besluit Herwig Stroobant.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details