Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vernuftig irrigatiesysteem voedt bomen op Mediaplein
“We plaatsen zoveel mogelijk tentakels of sensoren in de installatie die ons informatie bezorgen en bepaalde patronen blootleggen.”

Vernuftig irrigatiesysteem voedt bomen op Mediaplein

Met het vernieuwde Mediaplein beschikt het centrum van Antwerpen sinds kort over een nieuwe trekpleister. Het onaantrekkelijke plein is getransformeerd naar een gezellige belevingsplek waar het leuk vertoeven is. Ondanks de aanwezigheid van een ondergrondse garage werd er met de aanplanting van bomen zelfs het nodige groen geïntegreerd. Voor de bevloeiing van die bomen werd een beroep gedaan op de deskundigheid van Aquafontal, expert in het bouwen, ontwerpen en onderhouden van waterpartijen. “De volledige monitoring is op maat geïntegreerd in de bestaande systemen van de stad”, aldus Sam Storme van Aquafontal.

Het Mediaplein werd licht verhoogd aangelegd, met een ondergronds krattensysteem. Als specialist in waterinstallaties werd Aquafontal ingeschakeld om het irrigatiesysteem uit te dokteren. Sam Storme: “Bomen hebben water nodig, niet te fel maar ook niet te weinig. Er moet dus heel goed nagedacht worden over de aanplanting en de zorg van bomen bij dergelijke projecten. Voor het Mediaplein moesten we rekening houden met de beperkte opbouw voor de integratie van de boombunker. Het is cruciaal dat er telkens voldoende water en grondstoffen aanwezig zijn om de bomen te voeden.”

Dat proces kan perfect van op afstand gevolgd worden dankzij een vernuftig monitoringssysteem van Aquafontal. Sam Storme: “We plaatsen zoveel mogelijk tentakels of sensoren in de installatie die ons informatie bezorgen en bepaalde patronen blootleggen. Op basis van die patronen kunnen we datagedreven interventies uitvoeren. En die data is van goudwaarde om de bevloeiing te kunnen aansturen en ook om onderhoud zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Via monitoring kunnen we perfect zien wanneer een onderhoud zich aandient.”

Voor de bevloeiing van die bomen werd een beroep gedaan op de deskundigheid van Aquafontal, expert in het bouwen, ontwerpen en onderhouden van waterpartijen.

Geïntegreerd systeem

Ook Stad Antwerpen kwam met een bijzondere vraag. “Of we onze systemen ook konden koppelen aan het interne platform van de stad”, aldus Sam Storme. “En zo kunnen vandaag zowel de groendienst, de fon­teindienst als de IT-afdeling via een dashboard de situatie opvolgen. Daar kwam uiteraard technisch heel wat bij kijken want die drie afdelingen hadden elk hun vragen en verwachtingen. Maar we zijn er uiteindelijk in geslaagd een op maat gemaakt monitoring te voorzien. En daar stopt onze service niet want  we volgen ook effectief het systeem mee verder op.”

Waterfonteintjes

Al van in de beginfase werd Aquafontal bij het project te betrokken om mee te denken op technisch vlak. “Onze ervaring en kennis op dat vlak is een grote meerwaarde voor de klant. Het betreft hier een veelomvattend platform en verschillende partijen moesten aan dezelfde kar trekken om er te geraken. Die samenwerking met enerzijds de stad en anderzijds studiebureau Infrabo, ontwerpbureau CLUSTER Landschap & Stedenbouw en hoofdaannemer Hertsens verliep bijzonder vlot. Naast het voorzien van een slim systeem voor de bomen, leverde Aquafontal in dit project ook een bijdrage aan de beleving op het plein. Zo zorgden we als specialist in waterpartijen ook voor enkele recreatieve fonteintjes”, besluit Sam Storme.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details