Colas Noord heeft met succes een stadspark in Sint-Gillis getransformeerd. Dankzij dit project, dat in januari 2022 werd aangevat en voor het bouwverlof van 2023 werd afgerond, is de gemeente Sint-Gillis een veelzijdige, groene en levendige plek rijker waar het voor de lokale bevolking en passanten fijn vertoeven is. “Voor een doorwinterde wegenbouwer als Colas zijn dergelijke atypische stadsprojecten een heel mooie referentie”, vertelt projectleider Ward De Smedt.
Het doel en het ontwerp van dit nieuwe stadspark was duidelijk: een polyvalente, groene en gezellige zone creëren voor de buurt. De transformatie omvatte het verbinden van het Sint-Gillisvoorplein met het Pauluspark, waardoor de Moskou- en Jourdanstraat werden omgevormd tot voetgangerszones. De hele omgeving onderging een metamorfose. Ward De Smedt: “Een belangrijk onderdeel van het project omvatte ook de renovatie van een aangrenzende gewestweg, waardoor de toegang tot het park vanaf de metrohalte werd geoptimaliseerd. Dat deel van het project was meer conventioneel, namelijk riolering, een nieuwe weg en twee voetpaden aan weerszijden.”
De combinatie van een wegenwerken met de heraanleg van een stadspark is een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van Colas en het vermogen om met diverse en complexe situaties om te gaan. Ward De Smedt: “Op het sportveld werd asfaltverharding voorzien, en elders in het park werden ook natuursteen, kasseien en grindgazon toegepast. Een groot deel van het plein werd vergroend naar grindgazon, wat sporadisch berijden nog mogelijk maakt. Het is eigenlijk een mooie overgang van een volledig verhard en verouderd plein naar een mooie mix van groen en verharding, maar ook met petanquebanen, zones in boomschors …”
Naar aanleg toe blinkt het project uit in diversiteit, met daarbij een opvallende integratie van groen. Colas integreerde ongeveer 58 nieuwe bomen, aangevuld met banken, fietsbeugels, en een vernieuwd sportterrein. De toevoeging van speelelementen draagt bij aan de kindvriendelijke sfeer van het park. Daarnaast werden drie kiosken geïnstalleerd, die dienen als fietsenstalling en als overkapping, inclusief podium voor verschillende activiteiten.
Wat dit project uitdagend maakte voor Colas was de snelheid van de uitvoering en de complexiteit van de werken in een gemeentecentrum. “Gestructureerd kunnen werken, veel ervaring en veelzijdigheid voor zowel grote als kleine werken, zijn troeven waar Colas op kan teren. En zoals gezegd zijn we het gewend om te werken in Brussel. Werken aan een gewestweg vergt heel wat administratie, vergunningskwesties en gewestelijke procedures die gevolgd moeten worden. Als gemeente is dat niet evident en Colas kan dus ook voor dat luik een bijzonder waardevolle partner zijn. Die ervaring met openbare besturen is voor onze klanten een grote meerwaarde. Colas Noord heeft met dit project een waardevolle bijdrage geleverd aan de stedelijke vernieuwing en duurzame ontwikkeling in Sint-Gillis. Voor ons is dit dan ook zeker een mooi referentieproject waar we met veel voldoening op terugkijken”, besluit Ward De Smedt.