Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vertraging uitwerkingsfase Nieuwe Sluis Zeebrugge

Vertraging uitwerkingsfase Nieuwe Sluis Zeebrugge

Nieuwe Sluis Zeebrugge op deze locatie blijft topprioriteit

De initiële planning voorzag een definitief projectbesluit eind 2023. Omwille van de nood aan grondig onderzoek op het vlak van leefbaarheid, milieu en klimaat voor alle mogelijke inrichtingsalternatieven van zowel de sluis als de Nx, loopt het studietraject vertraging op. De Vlaamse overheid beklemtoont dat de realisatie van de Nieuwe Sluis Zeebrugge op deze locatie een topprioriteit blijft.

De Nieuwe Sluis Zeebrugge is het eerste project dat de procedure complexe projecten volgt en dat zich in de uitwerkingsfase bevindt. Het project heeft zo een pioniersrol binnen de procedure van complexe projecten. We hebben al grote stappen gezet zoals het voorkeursbesluit, de projectonderzoeksnota en geactualiseerde projectonderzoeksnota, met de daarbij horende info- en participatiemomenten. Maar de keerzijde van het pioniersschap is dat het projectteam tegen onverwachte zaken aanloopt, die ook invloed hebben op de planning. Op dit ogenblik liggen heel veel inrichtingsalternatieven op tafel die onderzocht moeten worden. Dit vraagt meer tijd en studiewerk, terwijl studiebureaus al overbevraagd zijn, en ook kampen met een krapte op de arbeidsmarkt. 

Pas wanneer alle onderzoeksresultaten er zijn, kunnen we alle inrichtingsalternatieven voor de Visartsluis en de aansluiting van de Nx op de bestaande wegen op een goede manier met elkaar vergelijken. De keuze van het inrichtingsalternatief moet dan ook later worden genomen, namelijk eind 2022. Daarna volgen nog detailstudies (oa. milieuaspecten, leefbaarheid, technische aspecten,…) van dit concreet inrichtingsalternatief.

Verdere planning uitwerkingsfase en projectbesluit

De vertraging van de onderzoeken heeft ook een invloed op de verdere stappen van de uitwerkingsfase. Voorafgaand aan de keuze van het inrichtingsalternatief zal er midden 2022 een nieuw participatiemoment plaatsvinden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de Vlaamse Regering het projectbesluit kan nemen. In samenspraak met de studiebureaus wordt een nieuwe timing uitgewerkt. Wel is nu duidelijk dat de uitvoeringsfase pas kan starten in de volgende legislatuur.

Realisatie van de nieuwe sluis blijft een topprioriteit

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “De Visartsluis blijft een topprioriteit. Een tweede toegang tot de achterhaven is noodzakelijk voor de toekomst van de haven van Zeebrugge, de wijde omgeving en onze economie. Met een nieuwe sluis verankeren we niet alleen de bedrijvigheid en werkgelegenheid in de brede regio op de lange termijn. Door  ook werk te maken van de infrastructuur rond de sluis garanderen we de leefbaarheid van de omgeving zodat het er na de realisatie aangenaam wonen en werken is.” 

Meer informatie
Alle actuele informatie over het project kan je vinden op www.nieuwesluiszeebrugge.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details