Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vezelversterkt beton voor vernieuwde perrons in Blankenberge
Adfil – ontwikkelaar en producent van hoog performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefab elementen – pleit al jaar en dag voor het gebruik van vezels als duurzaam alternatief.

Vezelversterkt beton voor vernieuwde perrons in Blankenberge

De NMBS en Infrabel sloegen de handen in elkaar voor het vernieuwen en verlengen van de perrons in het station van Blankenberge. In totaal worden niet alleen 7 perrons, maar ook de ballast en dwarsliggers van sporen 5 en 6 vernieuwd. Voor het nieuwe beton van de perrons werd gekozen voor vezelversterkt beton in plaats van gewapend. Adfil, gerenommeerd producent van micro- en macrovezels, werd door hoofdaannemer Stadsbader ingeschakeld als expert. “Het binden van staalnetten vraagt veel manuren. Die uren kan je ergens anders efficiënter inzetten als je kiest voor vezelversterkt beton”, vertelt Steven Anseeuw, technical salesmanager bij Adfil.

In totaal worden niet alleen 7 perrons, maar ook de ballast en dwarsliggers van sporen 5 en 6 vernieuwd.

De werken zijn in september 2022 gestart en zouden volgens de planning tot de zomer van 2024 duren. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd en in totaal wordt maar liefst 10.000 m² perron vernieuwd. Nog voor Pasen werd het eerste deel van de perronvernieuwing afgewerkt. Zo kan Blankenberge gedurende de zomermaanden terug op volle capaciteit reizigers ontvangen. Vanaf september worden de overige perrons aangepakt.

Opvallend: voor de wapening van het beton werd in dit project afgestapt van de traditionele staalwapening en gekozen voor vezelversterking. Steven Anseeuw: “Het betreft hier de plaatsing van een nieuwe betonnen onderlaag, waar dan nog 3 cm asfaltafwerking bovenop komt. Hoofdaannemer Stadsbader kent onze vezels al langer, maar de opdrachtgevers hadden wel wat overtuiging nodig om af te stappen van staalwapening. Er werd ons gevraagd om het project opnieuw te berekenen op basis van de toepassing van vezels. En uit dat onderzoek bleek dat de keuze voor vezelversterkt beton heel wat winst zou opleveren.”

Voor de wapening van het beton werd in dit project afgestapt van de traditionele staalwapening en gekozen voor vezelversterking.

Kostenbesparend, duurzaam en milieuvriendelijker

Het Vlaamse Adfil – ontwikkelaar en producent van hoog performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefab elementen – pleit al jaar en dag voor het gebruik van vezels als duurzaam alternatief. Steven Anseeuw: “De voordelen liggen dan ook voor de hand. Het binden van staalnetten vraagt veel manuren. Die uren kan je ergens anders efficiënter inzetten als je kiest voor vezelversterkt beton. Bovendien zijn de vezels als materiaal ook goedkoper dan staalwapening. Zeker gezien de huidige staalprijzen. Dubbele winst dus. Ook op ecologisch vlak boek je winst met vezelversterkt beton. Zo wordt er 80 procent minder CO2 uitgestoten als je kiest voor vezels in plaats van staalwapening. Onze vezels hebben een volledige EPD van cradle-to-grave, dus van de geboorte van de vezel tot recyclage van beton, waarbij we de vezels eruit kunnen filteren. Tot slot zijn de vezels ook duurzaam in tijd omdat ze hun sterkte de hele levensduur van de constructie behouden.”

De NMBS en Infrabel sloegen de handen in elkaar voor het vernieuwen en verlengen van de perrons in het station van Blankenberge.

Durus Easyfinish

Voor de perrons in Blankenberge werden de Durus Easyfinish vezels toegepast. Deze polypropyleen macro-synthetische vezels van Adfil zorgden voor een revolutie in de betonbouw. Deze macrovezels bieden superieure prestaties, kostenbesparingen en gezondheids- en veiligheidsvoordelen voor betonleveranciers, aannemers en ontwerpers. Durus EasyFinish is uiterst eenvoudig te verwerken en toe te passen. De wapening wordt kant-en-klaar in het beton gemengd of kan ter plaatse worden toegevoegd. Een groot voordeel ten opzichte van wapeningsnetten, dat verkeerd kan worden geplaatst. De vezels zijn niet onderhevig aan de alkaliteit van beton en vocht, en daarom 100% roestvrij. Dit zorgt voor een lange levensduur. Durus EasyFinish heeft ook aanzienlijk minder opslagruimte nodig dan stalen wapening en elimineert het risico op letsel door struikelen, vallen en snijden, zoals bij stalen wapeningsnetten. “Deze vezels kunnen in veel toepassingen gebruikt worden. In een andere project vervangen we binnenkort een dubbel net van 8 mm staalwapening. Dat is 12 kilo staal per m² die we vervangen door 3 kilo Durus Easyfinish. De besparing op kosten enerzijds en de duurzame winst anderzijds is enorm”, besluit Steven Anseeuw.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details