Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Video | Unieke combinatie van sleuvenfrees aan minigraver trekt glasvezel het land door

Video | Unieke combinatie van sleuvenfrees aan minigraver trekt glasvezel het land door

We zullen het de komende jaren steeds meer gaan zien, het straat voor straat aanleggen van glasvezel door het land. Daarvoor moesten aanlegploegen altijd veel gravend werk verrichten, maar dit duurt niet lang meer. Toonaangevende speler op dit gebied, Atsa Infra Tel bv, testte onlangs samen met Auger Torque sleuvenfrees importeur Verhoeven, een sleuvenfrees op een minigraver met succes. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat de werkzaamheden een stuk efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

Glasvezel is booming business
In december 2018 is KPN telecom begonnen met de aanleg van glasvezel in vier Nederlandse steden. Het is onderdeel van de nieuwe strategie van het telecombedrijf dat in 2021 één miljoen huishoudens wil aansluiten op glasvezel. Met deze strategie versnelt KPN zijn omvorming van telefoonbedrijf naar een modern telecombedrijf. Ook T-Mobile heeft in Rotterdam de goedkeuring gekregen om 35.000 huizen te voorzien van glasvezel. Naar schatting zal er nog ruim 32.000 km kabel in de grond gelegd worden de komende jaren.

Auger Torque

Dit kan efficiënter
Atsa Infra Tel is één van de grotere partijen die zelf de graafwerkzaamheden uitvoert voor het leggen van hun kabels. Door eerder genoemde ontwikkelingen kan Atsa Infra Tel zonder uitbreiding geen nieuwe klussen meer aannemen tot 2023! Eigenaar Dhr. Harun Sarac stelt: “momenteel graven wij de meeste sleuven voor de glasvezelkabels met onze Takeuchi TB216 machines, uitgerust met een banaanbak. Gezien de hoeveelheid werk kunnen wij niet stil blijven zitten en zoeken wij altijd naar innovatieve oplossingen. Omdat wij al jaren klant zijn bij Verhoeven zijn we samen opzoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. De vraag was simpel: hoe kunnen wij efficiënter en effectiever onze sleuven graven?”

Een unieke combinatie van een sleuvenfrees aan een minigraver
De oplossing voor deze klantvraag werd gevonden in de Auger Torque sleuvenfrees. Uniek aan deze sleuvenfrees is dat Auger Torque de enige leverancier is die een sleuvenfrees voor aan minigravers levert. Waar hiervoor een sleuvenfrees op rupsen aangeschaft moest worden kan deze sleuvenfrees eenvoudig aan een graafmachine gemonteerd worden. Sacar: “We willen de telecomkabel niet meer op 60 cm diep leggen maar op 45 cm. Op deze manier is er een mogelijkheid om een sleuvenfrees in te zetten zonder nuts voorzieningen te raken. Met een sleuvenfrees aan onze graafmachine hopen wij dat we onze werkzaamheden sneller kunnen uitvoeren.”

Auger Torque

Test van de sleuvenfrees door Atsa Infra Tel BV i.s.m. Auger Torque importeur Verhoeven
Op een Takeuchi TB240 demonstreert machinist Marc Kursten de Auger Torque MT600 met een 100 mm HD ketting met een gewicht van 254 kg. Er werd een gemiddelde van 2 meter per minuut gehaald, inclusief het omzeilen van boomwortels en het wegnemen van puin. Conclusie van de test is dat de Auger Torque sleuvenfrees het perfecte antwoord is op de heersende marktvraag naar een oplossing voor het effectief en efficiënt frezen van sleuven. Ook Sarac was zeer te spreken, “dit werkt schitterend, dit schiet tenminste op!” sprak hij. De kracht van de machine in combinatie met de sleuvenfrees zorgt er voor dat er aanzienlijk betere prestaties geleverd kunnen worden in vergelijking met losse sleuvenfrezen welke op rupsen verkrijgbaar zijn.

Eenmaal vlak met de grond snijdt de sleuvenfrees in de optimale snijhoek met behoud van de juiste diepte. Het trekken van de sleuf is net zo eenvoudig als het achteruitrijden van de minigraver. In een gestaag tempo wordt een perfecte sleuf gefreesd. Zelfs minder ervaren machinisten zullen ervaren dat het frezen van een sleuf een fluitje van een cent is. Sarac sluit af met een oproep naar collega bedrijven “de combinatie van een sleuvenfrees en een graafmachine is uitermate geschikt voor zowel het leggen van glasvezelkabels zoals Atsa Infra Tel verzorgt maar zeker ook voor bedrijven die bijvoorbeeld pijpleidingen in kassen van a naar b leggen of bedrijven die drainage oplossingen verzorgen. Er is werk genoeg!”

Auger Torque

Nog meer innovatie in de pijplijn
Momenteel werkt Atsa samen met de TU Delft aan een integratie van een bodemcamera op de sleuvenfrees. Het doel van deze innovatieve ontwikkeling is dat de machine zo wordt afgesteld dat hij op 1m diep en 1,5m breed de grond in kan kijken om zodoende bestaande kabels te ontwijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details