Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
NieuwsWegenbouw

Vlaams Departement Omgeving draagt beheer van NTMB-zorgsysteem over aan COPRO

In september heeft COPRO vzw het beheer van het NTMB-zorgsysteem overgenomen van het Departement Omgeving van het Vlaams Gewest.

paaiplaats leuven dijle zwaaikom tildonk kopiëren

13 november 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Hiermee wil COPRO vzw aandacht geven aan de kwaliteit van natuur ondersteunende technieken bij infrastructuurwerken. 

De laatste decennia wordt het steeds duidelijker welke impact de mens op zijn omgeving heeft. De gevolgen van de klimaatopwarming laten zich in onze dicht bevolkte regio sterk voelen. Het belang van kwalitatief groen wordt dan ook steeds meer onderstreept. Dalende biodiversiteit, stedelijk hitte-eiland effect, wateroverlast, … tonen aan dat we er met zijn allen iets moeten aan doen. 

Als antwoord op de vraag naar meer kwalitatieve natuurvriendelijke oplossingen bij infrastructuurwerken werd in 2014 door het Departement Omgeving (DOMG) het NTMB-zorgsysteem gecreëerd. Werken volgens de principes van natuurtechnische milieubouw betekent nagaan hoe aan bouwtechnische eisen kan voldaan worden door gebruik te maken van materialen die ook kansen bieden aan natuurontwikkeling. 

Vanaf de uitgave 3.1 van het Standaardbestek 250 voor de Wegenbouw worden deze principes voor 4 productgroepen opgenomen: levende materialen, hout en afgeleide producten, natuurtechnische geotextielen en natuurtechnische composieten, 

Als nieuwe beheerder van het NTMB-zorgsysteem zal COPRO vzw niet alleen het bestaande verder zetten, maar ook verder uitbouwen met andere doelgroepen, toepassingen en producten. 

Het optreden als beheerder van het NTMB-zorgsysteem past in de visie van COPRO vzw om meer in te zetten op duurzaamheid. Eerdere initiatieven zoals de opname van duurzaamheidseisen achter het COPRO & BENOR-keurmerk, initiatieven betreffende de CO2-Prestatieladder, zijn digitale transformatie en de kandidatuurstelling tot klimaatambassadeur van VOKA Vlaams-Brabant, passen in dit opzet. 

Dirk Van Loo, CEO van COPRO: “Kwaliteit van infrastructuurprojecten overstijgt steeds meer ‘hoe lang ze meegaan’, en omhelst ook ‘hoe ze worden ontworpen, gebouwd, onderhouden en vervangen’. Het ‘sustainable’ karakter van deze fases wint aan belang, bij alle stakeholders. COPRO ondersteunt deze ontwikkeling, en wil daarom met de gehele sector het NTMB-zorgsysteem blijven laten aansluiten op de noden van de toekomst.” 

Lien van Besien, Departement Omgeving: ‘In de bouwsector krijgen niet enkel milieugerelateerde aspecten, maar steeds meer ook breder ‘omgevingsgerichte aspecten’ aandacht. Doordat het landschap in onze dichtbevolkte regio steeds meer verschillende functies moet vervullen, is het belangrijk die op een kwaliteitsvolle manier samen te laten gaan. De integratie tussen enerzijds de eerder (bouw)technische ingrepen ten dienste van de mens en anderzijds de landschappelijke milieu-gerelateerde aspecten zoals natuur en waterhuishouding, zijn vervat in de principes van natuurtechnische milieubouw. Kwaliteitseisen daarvoor willen we graag verder in dit zorgsysteem verwerken. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details