Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vlotte samenwerking bevordert betonrenovatiewerken in Kluizen

Vlotte samenwerking bevordert betonrenovatiewerken in Kluizen

In het waterproductiecentrum in Kluizen (Evergem) – het grootste van De Watergroep – ondergaan de waterhoudende constructies momenteel een betonrenovatie. Om te vermijden dat de betonoppervlakken in al deze constructies versneld opruwen, laat De Watergroep een beschermende coating aanbrengen. In het omvangrijke project treedt Trafiroad op als hoofdaannemer. “En we worden bijgestaan door Contreat. Samen vullen we elkaar goed aan”, aldus Hichem Babai, Project Manager bij Trafiroad.

In Kluizen kan De Watergroep tot 60.000 m³ drinkwater per dag produceren voor zijn klanten in het noorden van Oost-Vlaanderen. Om de levensduur te verlengen en het onderhoud eenvoudiger en efficiënter te maken worden de betonnen constructies hersteld, geëgaliseerd en van een beschermende coating voorzien. “Via een aanbesteding zijn we bij het project betrokken geraakt”, vertelt Hichem Babai van hoofdaannemer Trafiroad. “Halfweg januari werd het project ons gegund, maar ondanks de gestelde voorwaarde in het bestek, was het qua planning niet evident dat de werken al in februari moesten aanvangen. Om deze reden waren wij dan ook vragende partij voor een partner in dit verhaal. Onze leverancier BASF raadde Contreat aan. Onze klanten kennen ons, weten dat we BCCA-gecertificeerd zijn en verwachten steevast dezelfde kwaliteit. Met Contreat vonden we een partner die aan die kwaliteitsvoorwaarden voldoet.” 

Spuitapplicatie
Contreat is een BASF System partner (BSP) en heeft dan ook veel ervaring met de producten van het multinationale chemieconcern. Kris Serry, zaakvoerder van Contreat: “BASF kent ons als applicator en ze weten dat wij de kwaliteitsnorm heel hoog leggen. Bovendien is het mogelijk om de producten met spuitapparatuur aan te brengen. En dat is een grote meerwaarde. Door de coating te spuiten kan er niet alleen sneller en efficiënter, maar ook kwaliteitsvoller gewerkt worden. Zeker voor de coating worden er doorgaans manueel twee lagen aangebracht, maar dankzij ons applicatiesysteem is één laag voldoende. Bovendien is de applicatie in één laag beter dan twee apart aangebrachte lagen, wat de kwaliteit dus verhoogt.” 

Master Builder Solutions reparatie- en beschermingssysteem
Voor de reparatie- en beschermingsproducten werd in dit project gekozen voor een compleet Master Builder Solutions reparatie- en beschermingssysteem. Louis Caers, Account Manager Construction Systems bij BASF, licht toe: “Master Emaco S 480, voor de structurele herstellingen, is een structurele, thixotrope herstellingsmortel klasse R4 volgens EN 1504-3, met BENOR-goedkeuring. Voor de uitvlaklaag van het beton wordt MasterEmaco N 5100 FC gebruikt: een 1 component polymeergemodificeerde, vezelversterkte nivelleringsmortel klasse R2 volgens EN 1504-3 en ook BENOR-gecertificeerd.” 

“Het MasterSeal 6808-systeem wordt gebruikt voor de bescherming van de betonnen constructies”, gaat Louis Caers verder. “Deze bestaat uit een primerlaag MasterSeal P 770 en een eindlaag MasterSeal M 808. MasterSeal P 770 is een nieuwe en innovatieve primer gebaseerd op XolutecTM technologie, een nieuwe ontwikkeling van BASF en ongevoelig voor vocht, sneluithardend en snel overlaagbaar. MasterSeal M 808 is op zijn beurt een elastische en chemische bestendige 2 componenten polyurethaan coating die beschikt over diverse Europese goedkeuringen en gecertificeerd is volgens EN 1504-2. MasterSeal M 808 kan ook met spuitapplicatie worden aangebracht, wat in dit groot project van ongeveer 17.000 m² een enorm voordeel is.”

Contreat

Voorbereiding
Herstellen, egaliseren, primeren en coaten. Dat zijn kort samengevat de werken die aan beide betonnen kuipen worden uitgevoerd. Kris Serry: “Voorbereidend deed Trafiroad de inrichting van de werf en werden de verschillende bassins afgeschermd. Ze hebben dat prachtig aangepakt met onder andere een gemeenschappelijke gang.” Hichem Babai bevestigt: “Het is uiteraard van cruciaal belang dat beide bassins elkaar niet contamineren. Verder moesten we ook een installatie voorzien om de producten naar boven te krijgen. Dankzij een goede voorbereiding besparen we tijd in een latere fase, want deze setting kan ook voor de renovatie van de tweede kuip dienen.”

Verlengde levensduur
Terwijl Trafiroad zicht ontfermt over de werf­inrichting en diepere betonherstellingen, focust Contreat op het egaliseren en de coating. “We vullen elkaar perfect aan. De grote betonreparaties blijven voorlopig beperkt. Vooral het oppervlak is aangetast door de snellere veroudering die het beton ondergaat in de diverse behandelingsstappen. De renovatiewerken zullen zeker hun effect niet missen en de levensduur zal aanzienlijk verlengen omdat de coating ervoor zorgt dat de beton niet meer kan worden aangetast. Ook het onderhoudsgemak zal stijgen omdat er minder vuil hecht aan de vlakke, gladde coating”, aldus Hichem Babai, die tevreden is over de huidige gang van zaken. “We liggen voor op schema en dat is altijd mooi meegenomen. En we verwachten dat we het tempo in de volgende maanden nog kunnen optrekken. Anderzijds moeten we ook rekening houden met enkele onderbrekingen omdat de waterproductie gegarandeerd moet worden.”

Contreat

Om de levensduur te verlengen worden de betonnen constructies in het waterproductiecentrum in Kluizen hersteld, geëgaliseerd en van een beschermende coating voorzien.


Ervaring als basis
Onder Master Builders Solutions wordt alle expertise van BASF samengebracht om producten en systeemoplossingen voor nieuwbouw, onderhoud, reparatie en renovatie van gebouwen en infrastructuren aan te bieden. De meest geschikte producten uit het assortiment worden steevast gecombineerd om aan de specifieke eisen te beantwoorden. Dankzij de wereldwijde BASF-technologie, de ruime ervaring (meer dan een eeuw) en de grondige kennis van plaatselijke vereisten bij bouwprojecten is BASF in staat om innovatieve producten op de markt te brengen die helpen om projecten efficiënt en duurzaam tot een goed einde te brengen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details