Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Volledige controle dankzij permanente spoormonitoring
Tijdens zo’n monitoring zorgen prisma’s op het spoor voor een continue meting en registratie.

Volledige controle dankzij permanente spoormonitoring

Landmeetkunde Duyck – gespecialiseerd in topografische diensten voor de bouw- en spoorwegsector – beschikt dankzij permanente monitoring sinds kort over een nog vollediger dienstenpakket. Zo nam Landmeetkunde Duyck in opdracht van TUCRAIL en hoofdaannemer Jacops de monitoring voor zijn rekening bij het realiseren van een doorsteek bij een spoor in Mechelen.

Sinds enkele jaren heeft Landmeetkunde Duyck zich gespecialiseerd in het landmeten binnen de spoorwegbouw. Plannen, studies, spoorwegontwerpen optimaliseren, spoorwegtracés ontwerpen, referentiesystemen opmaken, sporen opmeten en assisteren bij aanleg- en onderstopwerken zijn dagdagelijkse taken geworden. En aan dat uitgebreide dienstenpakket werd onlangs ook permanente monitoring toegevoegd. In Mechelen voerde het bedrijf uit Wingene voor het eerst zo’n monitoring uit. “Bij het plaatsen van een doorsteek hebben we het spoor uitgerust met een permanent monitoringsysteem”, vertelt Joke Roose van Landmeetkunde Duyck. “In een eerdere fase voerden we voor dit project ook een nulmeting uit met onze trolleys. Die meting wordt dan gelinkt aan het monitoringsysteem. De monitoring kwam er op vraag van TUCRAIL aangezien er even verderop al een verzakking was geweest. Bijkomend is dit een zeer belangrijke spoorverbinding, zowel overdag als snachts, wat het fysiek benaderen van het spoor zeer moeilijk maakt.

Landmeetkunde Duyck is vastberaden om de dienst monitoring in de toekomst verder uit te breiden.

Continue meting

Tijdens zo’n monitoring zorgen prisma’s op het spoor voor een continue meting en registratie. Joke Roose: “Wij programmeren alles zodat we met behulp van software een duidelijk en gedetailleerd zicht krijgen op de gedragingen van de sporen gedurende werken. Die gedragingen blijven we opvolgen tot de werken zijn afgelopen of wanneer een stabiele situatie gegarandeerd is. De betrokken partijen kunnen wij toegang geven tot het platform zodat ook zij zicht hebben op alle data. De software die we gebruiken is van Trimble, dat voor de nodige ondersteuning zorgde bij deze eerste monitoring. De formules voor de monitoring worden door ons bepaald op basis van de resultaten van de eerdere nulmeting. Wanneer de prisma’s buiten de tolerantie gaan die de opdrachtgever in samenspraak met ons bepaalt, treedt een alarmsysteem in werking. Op die manier kan alles nauwgezet opgevolgd worden.”

Groeiende vraag

Landmeetkunde Duyck is vastberaden om de dienst monitoring in de toekomst verder uit te breiden. “Zo’n investering doe je alleen als je gelooft in de meerwaarde ervan. Op heel wat heikele punten op het spoornet is een permanente monitoring een uitstekende oplossing. Het zal niet snel standaard toegepast worden, maar het zou fijn zijn als de vraag groeit in de toekomst. Voor aannemers is het dan ook heel interessant om te weten dat Landmeetkunde Duyck deze dienst aanbiedt”, besluit Joke Roose.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details