Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waarom innovatie bij rioolrenovatie zo belangrijk is

Waarom innovatie bij rioolrenovatie zo belangrijk is

Wanneer men spreekt over renovatie van infrastructuren wordt vaak gedacht aan bruggen en wegen. Er is echter een grote verborgen infrastructuur en dat is ons rioleringsstelsel. België kampt op dat gebied met een sterk verouderde infrastructuur, waardoor renovatie hoognodig is. En dat is waar Group Renotec kan inspringen. Door de jaren heen bouwde het bedrijf een sterke reputatie en kennis op in deze nichemarkt. Erik Brants en Karel Janssen, respectievelijk de commerciële en technische directeur van de divisie leidingtechnieken, en Kristien Heylen, HR manager bedienden bij Group Renotec, geven tekst en uitleg.

“Het is meteen duidelijk dat de projecten in onze niche niet eenvoudig zijn. Bij grote renovatieprojecten kom je altijd wel onverwachte dingen tegen en moet je voortdurend op zoek naar nieuwe technieken of materialen”, benadrukt Erik Brants de uitdagingen in de sector. “Renotec richt zich op de renovatie van privéaansluitingen en publieke rioleringsstelsels in stedelijk gebied. Meer dan ooit is het vandaag belangrijk dat de bewoners, passanten en omgeving zo min mogelijk hinder ondervinden van de werken. Door deze zeer specifieke werkomgeving zijn we gedwongen om op een creatieve wijze de renovaties uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld robottechnologie waardoor we zo min mogelijk de straten moeten openbreken. En we blijven onze technieken optimaliseren.” 

Innovatie als organisatiecultuur
Robottechnologie is nog slechts het topje van de ijsberg. Renotec is constant op zoek naar innovatieve manieren om dergelijke renovaties op de meest efficiënte manieren uit te voeren, met een minimum aan hinder.  “Je begrijpt dat we sommige zaken nog voor onszelf moeten houden“, lacht Karel Janssen, “maar ik kan al wel meedelen dat we 2 patenten hebben ingediend. Dat is zeer uitzonderlijk in onze sector. Eén is verbonden aan ons riothermie-project en een ander betreft het gebruik van intelligente systemen voor verhoging van veiligheid op de bouwwerf.  Veiligheid is immers een grote prioriteit voor Renotec.”

Renotec

Mensen die willen groeien, die houden van een uitdaging en die out-of-the-box kunnen en willen denken, zijn bij Renotec aan het juiste adres.

Group Renotec stimuleert innovatie binnen de gehele organisatie. Innovatie is één van de kernwaarden en zeker geen loze belofte. Elke divisie heeft een eigen innovatiestrategie en dat is volgens de organisatie de reden waarom ze de laatste jaren zo hard gegroeid zijn. “We zijn een no-nonsense bedrijf en daardoor kunnen goede ideeën snel voorgesteld, geëvalueerd en geïmplementeerd worden,“ licht Karel Jansen verder toe.

De kracht van innovatie: de eigen medewerkers
Cruciaal in dit proces zijn de eigen medewerkers. “We zijn steeds op zoek naar ervaren projectleiders”, vertelt Kristien Heylen. “Renotec is een kweekvijver voor innovatie. Mensen die willen groeien, die houden van een uitdaging en die out of the box kunnen en willen denken, zijn bij ons aan het juiste adres. En we geven hen daarbij ook alle kansen en mogelijkheden. Een innovatieve werknemer is voor ons iemand die nieuwe markten en alternatieve werkmethodes onderzoekt, nieuwe ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe technieken en oplossingen stimuleert, en de implementatie van alternatieve oplossingen faciliteert en daarvoor ook actief partners en toepassingsgebieden zoekt.”

Renotec

Wat brengt de toekomst?
Alle renovatietechnieken die Renotec heeft opgedaan bij de rioleringswerken, kunnen ook aangewend worden in drukleidingen voor transport van afvalwater, drinkwater, gas of petroleum. De divisie heeft recent dan ook intern zijn naam gewijzigd naar ‘Leidingtechnieken’. “Met deze stap zijn wij als divisie klaar om zoveel meer te doen dan enkel rioolrenovatie. Ik zie een mooie toekomst voor deze divisie. We zijn één van de snelst groeiende divisies van Group Renotec. We zijn echt klaar voor de volgende stap”, besluit Erik Brants.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details