Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waterzuiveringsinstallatie hersteld volgens regels van de kunst

Waterzuiveringsinstallatie hersteld volgens regels van de kunst

Als specialist in de behandeling, bescherming en herstelling van beton werd Contreat door Balta – producent van textiel vloerbekleding – ingeschakeld voor de renovatie van de waterzuiveringsinstallatie. “Het betreft een herstelling van drie rechthoekige bekkens en de hoofdbuffertank. In totaal goed voor een behandelde oppervlakte van ongeveer 5.000 m²”, vertelt Kris Serry, zaakvoerder bij Contreat.

De waterzuiveringsinstallatie van Balta had na 20 jaar nuttig gebruik last van enkele kwaaltjes. Zo vertoonde de wand her en der scheurtjes en was het beton op bepaalde plaatsen zichtbaar aangetast. “Een renovatie drong zich op”, vertelt Kris Serry. “Niet alleen de drie aan elkaar gebouwde rechthoekige bekkens, goed voor zo’n 2.500 m² behandelde oppervlakte, maar ook de ronde hoofdbuffertank was aan herstelling toe. Die hoofdtank is goed voor nog eens ongeveer 2.300 m² behandelde oppervlakte. Voor ons is dit een vrij groot project, maar het kan zeker nog groter. Zo renoveerden we vorig jaar nog 15.000 m² beton van het waterproductiecentrum in Kluizen in opdracht van De Watergroep.”

De waterzuiveringsinstallatie van Balta vertoonde her en der scheurtjes en het beton was op bepaalde plaatsen zichtbaar aangetast.

 

Chloride aantasting

In een eerste fase werden de rechthoekige bekkens gereinigd onder een waterdruk van 700 bar. Kris Serry: “Naast het nut van het reinigen wordt zo ook de schade zichtbaar. En we zagen meteen dat er chloride aantasting is. Hiervoor schakelden we een gespecialiseerd bureau in. Zij tekenden een plan uit op basis van een anodische bescherming, waarbij de wapening op sommige plaatsen wordt vrijgemaakt. Die vrijgemaakte bewapening wordt vervolgens vastgenomen en gekoppeld aan opofferingsanodes die zich opofferen in functie van de wapening om de constructie in zijn geheel te conserveren. Chloride aantasting kan je jammer genoeg niet definitief stoppen, maar door middel van deze behandeling toe te passen, kan deze installatie zonder probleem weer 20 jaar verder.”

Egaliseren

Na de anodische bescherming werd het behandelde betonoppervlak geëgaliseerd om luchtinsluiting en oneffenheden te vermijden. “En daarop spuiten we dan de BASF MasterSeal 7000 CR. Dit is een gerenommeerd product waar wij heel vaak mee werken en dat uitblinkt dankzij zijn enorme chemische resistentie. Bovendien heeft dit product een zekere flexibiliteit en leeft het dus mee met het beton. Een grote troef van Contreat is de spuitinstallatie voor de MasterSeal 7000 CR. Ons machinepark is specifiek uitgerust voor dit product waardoor we heel efficiënt grote oppervlakken in een korte tijdspanne kunnen behandelen. Zo wordt ook de ‘buiten dienst’-periode van een installatie beperkt. Hierin onderscheidt Contreat zich zonder twijfel van de concurrentie. De renovatie van de rechthoekige bekkens is intussen afgerond en momenteel zijn we bezig met de diepe betonherstellingen aan de hoofdbuffertank”, besluit Kris Serry.       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details