Trafiroad
02:04
21-09-2018

Wegmarkeerder tekent voor veiligheid

Veiligheid is prioritair, zowel op de weg als op de werf, voor Trafiroad. Het Lokerse bedrijf heeft meer dan veertig jaar ervaring in (de sector van de) verkeersveiligheid. De productie van de verkeersborden, waar alles mee begon, zal tegen 2020 volledig gemoderniseerd zijn. Het bedrijf heeft de ambitie om een rol te spelen in alle aspecten van het veiliger, slimmer en aangenamer maken van de openbare ruimte. De afdeling verkeerstechnieken haalde dit jaar het grootste contract tot nu toe binnen voor het plaatsen van slimme (Automatic Number Plate Recognition-) camera’s in het hele land. Met Trafigrip, een product gebaseerd op tweecomponenten epoxylijm, heeft de afdeling markeringen een sterk product in huis dat – onder andere – slipgevaar vermindert. 

“Op vlak van wegmarkeringen bieden wij  een breed scala van diensten aan: van verfmarkeringen, over koud- en thermoplastmarkeringen tot tijdelijke en vaste belijning”, vertelt Andy Van de Voorde,   projectmanager wegmarkeringen bij Trafiroad. “We volgen de  nieuwste tendensen op de voet en innoveren waar mogelijk binnen de vereisten van de standaardbestekken. Dit maakt ons tot een adviserende partner eerder dan enkel een uitvoerder. We merken dat de sector meer en meer evolueert naar markeringen met een betere retroreflectie. Deze verhogen de zichtbaarheid bij regenweer én in het donker, en zijn bovendien geluidsopwekkend. Dat laatste biedt de weggebruiker een bijkomende veiligheid: van zodra een onoplettende chauffeur de belijning overschrijdt, zal hij dit horen.” 

Trafiroad
Trafiroad heeft meer dan veertig jaar ervaring in verkeersveiligheid. 

Sterke antislip
Het paradepaardje van de afdeling markeringen is Trafigrip, een tweecomponenten epoxylijm waar een granulaat in wordt gestrooid. “Hiermee spelen we in op zowel het kleur- als veiligheidsaspect”, legt Andy Van de Voorde uit. “Met dit product kunnen we de stroefheid van een wegdek terugbrengen naar het dubbele is van wat meestal gevraagd wordt. Trafigrip voorkomt slippen en kan tegemoetkomen aan de trend van gedeeltelijk gekleurde wegoppervlakken zoals die gebruikt worden bij fietssuggestiestroken.”  Door het instrooien van een granulaat creëer je met Trafigrip een oppervlak dat niet glibberig is, wat op zijn beurt de remweerstanden significant inkort. “Waar onze concullega’s dergelijke producten manueel aanbrengen, hebben wij  machines ontwikkeld die uniek zijn in België en zelfs buiten onze landsgrenzen”, stelt Andy Van de Voorde. “Wij kunnen Trafigip aanbrengen op grote schaal op autosnelwegen met minimale hinder. Een weg uitbreken kost behoorlijk wat tijd. Door een overlaging aan te brengen, kunnen we dat vermijden en op korte tijd toch  grote volumes behandelen.” 

Dat Trafigrip de slipweerstand aanzienlijk verhoogt, wordt ook bewezen op het Formule 1-circuit in Le Mans, Frankrijk. Daar is een brede gele Trafigrip-strook aangebracht naast de gevaarlijkste punten op het parcours om slippen tegen te gaan en ongevallen te voorkomen mochten de piloten uit de bocht gaan.

Trafiroad
Trafigrip voorkomt slippen en kan tegemoetkomen aan de trend van gedeeltelijk gekleurde wegoppervlakken zoals die gebruikt worden bij fietssuggestiestroken.

Ervaring en knowhow
Trafiroad is een gekende naam in de wereld van de wegmarkeringen. “Zowat elk bestuur of aannemer is klant bij ons of is klant geweest”, stelt Andy Van de Voorde. “Zij weten onze  flexibiliteit en knowhow te waarderen. Dé grote uitdaging voor ons team is het halen van de deadlines. Wanneer er een nieuwe weg wordt aangelegd, zijn wij altijd de laatste schakel in de ketting, en kunnen wij pas starten als alle andere aannemers klaar zijn met hun stuk van de opdracht. Tel daar nog de weersgevoeligheid van onze activiteit bij en je weet dat de tijdsdruk extra hoog is. 

Door zo goed als alles in eigen beheer uit te voeren, en dankzij een performant wagenpark, houden we de externe factoren zoveel mogelijk onder controle en kunnen we snel en efficiënt werken. Als groeiende kmo maken we graag kennis met mensen die onze passie voor een veiliger wegverkeer delen. “       

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | Trafiroad

GROND/WEG/WATERBOUW partners

WerfsignalisatieCOPRO