Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Welke boormachine heb ik waarvoor nodig?

Welke boormachine heb ik waarvoor nodig?

Er bestaan veel verschillende soorten boormachines. Maar welke boormachine is nu waarvoor geschikt? Dat is handig om te weten voordat je aan een klus begint. In dit artikel gaan we verder in op de verschillen tussen een boorhamer en een slagboormachine.

De verschillen tussen een boorhamer en een slagboormachine

Er zijn drie factoren waardoor je kunt bepalen welke boor, een boorhamer of een slagboormachine, het meest geschikt is voor de klus. Dit zijn de slagkracht, het toerental en de slipkoppeling. De slagkracht bepaald hoe krachtig de boor is, hoe groot de gaten zijn die je ermee kunt maken en hoe snel je door het materiaal heen komt. Het toerental is de snelheid waarmee de boor draait en de slipkoppeling zorgt ervoor dat de boor stopt met draaien bij teveel weerstand. Daarnaast herken je boorhamers aan hun schroefkop. Dat is een kop waarin de boor van voor naar achter kan bewegen. Een slagboormachine heeft een boorkop. Daarin kun je door de kop te draaien een boor spannen.

Wanneer gebruik je welke hamer?

Om te boren in steen, heb je niet zo’n hoge slagkracht en niet zo’n hoog toerental nodig. Daarom kun je voor het boren in steen volstaan met een slagboormachine. Een boorhamer is hiervoor te sterk, daarmee zou je de steen kunnen beschadigen. Ook voor boren in hout maak je het beste gebruik van een slagboormachine. Dit komt doordat het toerental zowel elektrisch als mechanisch in te stellen is. Alleen wanneer je gaat werken met een gatzaag, kun je beter kiezen voor een boorhamer. Voor de veiligheid is het namelijk beter om dan een snelle slipkoppeling te hebben. Bij boren in metaal is het eveneens handig om het toerental zowel elektrisch als mechanisch in te kunnen stellen, en is de slagboormachine dus het meest geschikt. Hierbij kun je het toerental instellen naar de snijsnelheid en de diameter van de boor. Wanneer je een krul krijgt tijdens de verspaning, weet je dat je het juiste toerental hebt. Doordat een boorhamer een vast toerental heeft, is deze minder geschikt voor het bewerken van metaal. Ga je boren in beton? Dan heb je voornamelijk slagkracht nodig. Daarnaast is de slipkoppeling belangrijk vanwege de betonstaal. Een slagboormachine heeft veel te weinig slagkracht, daarom gebruik je voor het boren in beton een boorhamer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?