Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Werken op en rond N49 schieten aardig op
Het gemeentebestuur Knokke-Heist en AGSO-Waterbedrijf, in samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer, gaven aan Willemen Infra de opdracht tot het uitvoeren van belangrijke infrastructuurwerken voor de herinrichting van de Natiënlaan N49 als groene boulevard.

Werken op en rond N49 schieten aardig op

Het gemeentebestuur Knokke-Heist en AGSO-Waterbedrijf, in samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer, gaven aan Willemen Infra de opdracht tot het uitvoeren van belangrijke infrastructuurwerken voor de herinrichting van de Natiënlaan N49 als groene boulevard. “De uitvoeringstermijn is bijzonder kort, maar we hebben voldoende capaciteit om die uitdaging aan te gaan”, vertelt Wim Oosterlinck, projectleider bij Willemen Infra. Ook in Assenede en Zelzate is Willemen Infra momenteel druk bezig met werken op en rond de N49.

De werken in Knokke-Heist bestaan uit de aanleg van ongeveer 9.000 lm nieuwe gescheiden riolering, met bijhorende kunstwerken op een diepte variërend van 3 tot 6 m onder het maaiveld. Wim Oosterlinck: “Willemen Infra legt een volledig gescheiden rioleringsstelsel aan, zowel aan de west- als de oostzijde van de rijweg. Er komt ook een nieuwe rotonde om de ontsluiting en toegankelijkheid op de Natiënlaan te vereenvoudigen. Door de rotonde zal het verkeer al vroeger richting binnenland kunnen keren, wat de circulatie in Knokke zelf zal ontlasten.”

De werken werden door Willemen Infra in mei 2022 aangevat en het einde staat gepland in september 2024.

Gefaseerd werken

De werken werden door Willemen Infra in mei 2022 aangevat en het einde staat gepland in september 2024. “Intussen is de westzijde volledig afgewerkt wat de rijweg betreft”, verduidelijkt Wim Oosterlinck. “De fiets- en voetpaden zijn nog in aanleg en zullen worden afgerond tegen de start van de zomervakantie. Een belangrijke datum omdat dan de toeristenstroom richting kust op volle toeren komt. Daarom zullen de werken ook stilvallen tussen 1 juli en 31 augustus. Vanaf 1 september hervatten we met de werken aan de oostzijde. Door het werk zo te faseren slagen we er ook in om het verkeer in twee richtingen tijdens de werken te blijven garanderen, weliswaar op 1 rijvak in beide richtingen. Om ook de veiligheid te garanderen wordt tussen beide rijrichtingen een betonnen constructie geplaatst. Streven naar absolute veiligheid is voor Willemen Infra bij ieder project een prioriteit.”

Een grote bezetting in combinatie met een duidelijke communicatie naar alle omwonenden in verband met het minder hinder-verhaal zorgt ervoor dat het project vlot vooruitgaat

Vier ploegen actief

Uitvoeringstechnisch is dit een project dat Willemen Infra op het lijf is geschreven. Wim Oosterlinck: “De gekende traditionele producten en technieken worden toegepast. Er wordt een rioleringsstelsel uit PP-buizen aangelegd voor het vuil water en met gewapende of niet-gewapende betonbuizen voor regenwater. Afhankelijk van de diepte en de diameter, die varieert van 40 tot 120 cm. De grote uitdaging zit in de enorm korte uitvoeringstermijn, maar als het weer ons goed gezind blijft, is het zeker haalbaar. Bovendien is een van onze sterktes de grote capaciteit aan mankracht en materieel. We kunnen veel werk verzetten in een relatief korte periode. Zo zijn we voor dit project bijna continu met vier ploegen actief. Die grote bezetting in combinatie met een duidelijke communicatie naar alle omwonenden in verband met het minder hinder-verhaal zorgt ervoor dat het project vlot vooruitgaat.”

De werken in Knokke-Heist bestaan uit de aanleg van ongeveer 9.000 lm nieuwe gescheiden riolering, met bijhorende kunstwerken op een diepte variërend van 3 tot 6 m onder het maaiveld.

Nieuwe brug over N49

Zo draagt Willemen Infra bij aan een betere mobiliteit in Vlaanderen. En dat doen ze ook een heel eind verderop de N49, waar in Assenede en Zelzate het verkeer vlotter en veiliger wordt gemaakt door de realisatie van een nieuwe brug en nieuwe verbindingen. Het Agentschap Wegen en Verkeer slaat daarvoor de handen in elkaar met Aquafin en beide gemeenten. Er staan verschillende werken op de planning, zoals een nieuwe brug over N49 zonder op- en afritten. Het kruispunt van de N49 met de Stoepestraat wordt omgebouwd tot een brug over de E34. Zo kan het verkeer over de E34 vlot en veilig blijven rijden en wordt het lokaal verkeer van de Stoepestraat richting Assenede en Zelzate niet gehinderd. 

Er staan ook heel wat wegenwerken op de planning. Zoals de Stoepestraat zelf, die tussen het kruispunt en de aantakking met de Trieststraat van Willemen Infra een grondige facelift met een nieuwe riolering, wegdek en -afgescheiden en comfortabele fietspaden kreeg. Verder wordt onder andere ook het kruispunt van de Stoepestraat met de Trieststraat grondig aangepakt. Het kruispunt wordt zo heraangelegd dat doorgaand verkeer richting de Zelzatestraat geweerd wordt en gestimuleerd wordt de nieuwe ontsluitingsweg te kiezen. De werken vinden plaats tussen maart 2022 en eind 2023. We pakken de werken aan in verschillende fases om de hinder voor de buurtbewoners, de bedrijven en het doorgaand verkeer zoveel mogelijk te beperken.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details